Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Worms W.M.D

Benieuwd of dit een leuke game is? Wij hebben het spel uitgebreid voor je getest.

Vorig jaar verscheen de nieuwste Worms-titel op onder andere de PlayStation en pc. Nu is Worms W.M.D ook verkrijgbaar op de Nintendo Switch. Benieuwd of dit een leuke game is? Wij hebben het spel uitgebreid voor je getest.

Worms is een serie die al flink wat jaren meegaat. Het allereerste deel verscheen halverwege de jaren 90 en was op dat moment best wel origineel en vernieuwend. Het spel liet je vechten met wormen tegen andere wormen waarbij je gebruik kon maken van de meest gekke wapens. Worms bleek een groot succes te zijn en er verschenen nog vele andere delen in de serie. Waar veel delen trouw bleven aan de basis die het origineel legde, verschenen er ook delen in de serie die flink anders waren, bijvoorbeeld helemaal in 3D. Het nieuwste deel, Worms W.M.D, blijft vooral dicht bij de basis en dat hoeft zeker niet slecht te zijn.

Vechten met wormpjes

Worms is een turn-based vechtspel waarbij jij als team van wormen het op moet nemen tegen een ander team. Het is de bedoeling om je tegenstanders zo snel mogelijk te vermoorden en dat kun je doen met een grote hoeveelheid bizarre wapens. Waar de bazooka, shotgun en handgranaat nog een van de normalere wapens zijn, strijden de gekke wormpjes ook met wapens als een bananenbom en een schaap dat kan exploderen. Om en om kun je als team een actie nemen en zul je tactisch moeten beslissen welke tegenstander je met welk wapen gaat aanvallen. De gameplay is dan ook voor het grootste deel gelijk gebleven aan de voorgaande delen. Ben je net nieuw, dan kun je beginnen met een aantal trainingen. Zodra je de basis onder de knie hebt kun je beginnen aan de campaign-modus, of je besluit de strijd aan te gaan in een potje (online dan wel offline) multiplayer.

Nieuwe mogelijkheden

Ondanks dat het spel op het eerste gezicht veel herkenning zal geven heeft ontwikkelaar Team 17 dit keer de nodige vernieuwingen toegevoegd aan de serie. Zo is het in dit nieuwste deel mogelijk om in voertuigen te rijden en te vliegen. In verschillende levels kun je in een tank of zelfs in een helikopter stappen. Hiermee kun je gemakkelijker andere delen van een level bereiken wat de gameplay meer diepgang geeft, een welkome toevoeging! Ook nieuw is het zelf kunnen maken van wapens die je gelijk kunt gebruiken tijdens hetzelfde potje Worms. Dit doe je door ingrediënten te verzamelen die in houten kistjes zitten. Met de juiste ingrediënten kun je verschillende wapens maken. Ook dit is een leuke toevoeging wat zorgt voor nieuwe tactische speelmogelijkheden. Wanneer je tegenstander aan zet is kun jij nu de juiste wapens maken. Team 17 heeft qua vernieuwingen de juiste keuze gemaakt, want zowel het maken van wapens als het rijden in voertuigen voegt echt wat toe. Verder biedt het spel vooral veel van hetzelfde van wat we van vroeger kennen. Dat is niet erg, maar de game wint ook niet de originaliteitsprijs.

Wanneer je Worms in je eentje speelt, kun je je vermaken met wat missies maar dat is niet waar de kracht van het spel ligt. Worms is namelijk echt zo’n spel dat zich perfect leent voor een hilarisch potje multiplayer. Dat kan zowel lokaal als online. Het online spelen werkt erg fijn, omdat het lekker laagdrempelig is om snel een potje te gaan spelen. De grote hoeveelheid wapens, de optie om zelf wapens te maken en in voertuigen te rijden zorgen ervoor dat de mogelijkheden groot zijn en je vooraf bijna nooit weet wat je tegenstander gaat doen. Ondanks dat het lang duurde een tegenstander te vinden lijkt het aannemelijk dat dit beter wordt wanneer de game te koop is. Hier ligt de kracht van het spel, want een potje online Worms spelen is niet alleen heel uitdagend, maar ook erg komisch. Ondanks dat Worms een echt multiplayer game is, vonden wij de singleplayer-modus wel wat aan de karige kant en hier zul je dan ook snel doorheen zijn. Jammer!

Audiovisueel

Ook op audiovisueel gebied blijft het spel zeer trouw aan de basis. Hoewel alles er tegenwoordig veel scherper en kleurrijker uitziet, speel je nog steeds in 2D levels met kleine gekke wormpjes die met komische stemmetjes de meest stomme opmerkingen maken. Grafisch is er niets hoogstaand, maar de game doet wat het moet doen. Het is wel jammer dat de teksten in het spel soms moeilijk te lezen zijn door de kleine lettertjes. Dat is op een groot scherm soms al lastig, maar dan al helemaal wanneer je in in handheldmodus speelt.

Team 17 heeft met Worms W.M.D vooral voor de veilige vertrouwde weg gekozen. De vernieuwingen in de zin van het zelf kunnen maken van wapens en het betreden van voertuigen zijn leuke toevoegingen, maar in de basis is het veel van hetzelfde. Dat neemt niet weg dat Worms met name in de multiplayerstand nog steeds erg leuk is. Het is wel jammer dat de opties voor singleplayer erg beperkt zijn.

+ De vertrouwde gameplay blijft leuk
+ Goede nieuwe toevoegingen
+ Audiovisueel dik in orde

– Singleplayer opties erg karig
– Het blijft veel van hetzelfde
– Teksten soms wat lastig te lezen

Cijfer: 7