[REVIEW] Farming Simulator 2017

Het is lekker op de trekker. Maar het échte boerenleven zou je wel eens vies tegen kunnen vallen.

Degene die tien jaar geleden met Farming Simulator op de proppen kwam hoopte waarschijnlijk dat dit een heuse franchise kon worden waar elke jaar een nieuw deel van uitkwam. Het is echter waarschijnlijker dat er veel meer mensen waren die deze persoon in zijn gezicht hebben uitgelachen. Toch zijn we nu in 2017 en is er weer een nieuwe deel in de reeks uitgegeven, namelijk Farming Simulator 2018. De Nintendo Switch krijgt echter nog de 2017-versie voorgeschoteld. Gelukkig maakt dit bij Farming Simulator niet enorm veel uit daar de spellen niet zo snel ‘verouderen’.

Het échte boerenleven

Het leven van een boer is zeker niet altijd een pretje. Veel onzekerheid, grote verantwoordelijkheid en hard werken zijn kenmerkend voor het beroep. Als er een ding is wat Farming Simulator goed weet over te brengen, dan is dat het wel. In het begin lijkt alles nog redelijk eenvoudig. Bij aanvang van het spel heb je de keus tussen twee gebieden. Je kan je eigen velden bewerken, vee onderhouden en ook andere boeren helpen. Verschillende tutorials leggen je de basis van de game uit. Zeker voor nieuwkomers in de serie is dit een aanrader, vanaf het begin kun je al zoveel doen dat je bijna niet weet waar te beginnen. Je kunt zelf kiezen of je je op een specifieke taak gaat richten of juist van alles tegelijk wil doen. Natuurlijk kun je ook even relaxt gaan rondrijden op de tractor. De game kan dan ook heel relaxt en ontspannend zijn, totdat je besluit om echt je eigen imperium uit te gaan breiden.

Relaxt maar ook uitdagend

Wil je echt gaan groeien, dan komt er flink meer bij de game kijken. Je moet voldoende inkomsten krijgen, geld sparen, medewerkers inhuren, spullen en materieel kopen en ga zo maar door. Zeker wanneer je flink wat hectaren grond hebt opgebouwd, kan het erg uitdagend worden om alles onder controle te houden. Je hebt dan ook grotere tractors en machines nodig. Bovendien moet je gaan kiezen om werkzaamheden zelf te doen of personeel voor aan te nemen wat juist weer geld kost. Het nemen van slimme strategische beslissingen speelt dan ineens een grote rol waardoor de game lekker uitdagend kan worden en deze het boeren leven eigenlijk best goed simuleert. Zeker op het moeilijkere niveau wordt het steeds lastiger voldoende geld binnen te krijgen en je onderneming verder uit te breiden.

Mijn ogen!

Waar Farming Simulator uitblinkt in de hoeveelheid mogelijkheden, voertuigen en materialen, is dit op audiovisueel gebied helaas niet het geval. Waar de voertuigen er mooi uitzien, is de omgeving van matige kwaliteit. De game zou in feite zo moeten kunnen draaien en op PS3 en dus speel je de game met het gevoel dat er grafisch meer mogelijk was geweest. Het geluid is verder niet al te bijzonder, maar in elk geval functioneel. Daarnaast zijn er de nodige bugs aanwezig in de game en kun je gerust tegen een schuurtje aanrijden zonder dat deze omvalt. Scheur je door het graan met je auto, dan komt het graan ook doodleuk door je wagen heen. Het zijn allemaal van dit soort kleine dingen die de game gek laten ogen soms.

Niet voor iedereen

Farming Simulator blinkt dus uit in de diepgang van de gameplay. Er is veel mogelijk en het boerenleven wordt goed nagebootst. Daar ligt echter ook een deel van Farming Simulator’s probleem. Ben je gek op dit soort spellen of interesseer je je enorm in het boerenleven, dan ga je je prima vermaken met het spel. Is dat echter niet zo, dan is de game meteen minder geschikt voor je. De doelgroep is vrij specifiek en wanneer je interesse minder in dit type game ligt, zal alles vrij snel gaan vervelen. Ongetwijfeld vermaak je jezelf een aantal uur door rond te rijden en te lopen door de omgeving, daarna ben je al snel op zoek naar meer.

Conclusie

Farming Simulator 2017 laat inderdaad het leven van een boer zien, maar ja, dat leven is echter een specifieke aangelegenheid welke slechts een beperkte doelgroep aanspreekt. De game slaagt dan ook in wat hij wil doen en in feite is dat ook wat Farming Simulator moet doen. Ben je wel fan van de serie, dan zal je je wel vermaken, want je weet wat je van Farming Simulator 2017 kan verwachten en je weet dan ook precies wat je moet doen. Het is wél jammer dat de titel op met name grafisch gebied tekortschiet.

+ Heerlijk relaxt gamen
+ Maar kan ook lekker uitdagend zijn als je dat wil
+ Management-gedeelte zeer diepgaand
+ De game doet wat de titel zegt….

– Grafisch erg slecht
– Hoge instapdrempel voor nieuwkomers

Cijfer: 7

4 gedachten over “[REVIEW] Farming Simulator 2017

Geef een reactie