Patrick praat (onzin): De opvolger van de Nintendo Switch is… de Nintendo Switch

Onze Patrick is letterlijk een oude rot in het vak. Heeft zijn (iets?) hogere leeftijd dan de gemiddelde gamer er voor gezorgd dat hij tegenwoordig alleen maar uit zijn nek kletst of heeft hij af en toe ook nog wat eens zinnigs te melden? Ditmaal wordt er alvast gekeken wat Nintendo van plan is met de opvolger van de Switch. 

Ja, de Nintendo Switch is nog maar net iets meer dan aan half jaar op de markt, maar reken maar dat Nintendo al langzaam aan bezig is met diens opvolger. Volgens mij zal het Japanse bedrijf over het concept in ieder geval niet heel lang na hoeven te denken. De opvolger van de Nintendo Switch zal namelijk wat dat betreft zijn voorganger gaan kopiëren.

De Wii U liet het risico van een nieuw concept zien.

De reden waarom ik denk dat er niet meer een nieuw concept zal worden gebruikt is het succes van de Wii en het falen van de Wii U. De NES, SNES, N64 en GameCube waren allemaal ‘normale’ consoles en pas met de Wii ging Nintendo echt een hele andere kant op dan zijn concurrenten. Doordat deze spelcomputer zo verschrikkelijk goed verkocht en zelfs een grotere groep mensen aansprak, dacht de Japanse gigant dat consoles die heel wat anders deden dan de andere merken synoniem staat voor succes. Met de Wii U werd dus weer een nieuw concept gebruikt, alleen deed deze console het tegenovergestelde van diens voorganger: het flopte.

Nintendo is nu heel erg blij dat de Switch heel erg populair is en dat laten de verkoopcijfers ook duidelijk zien. Maar durft Nintendo het nu aan om straks weer met diens opvolger met een compleet nieuw concept op de markt te komen? Wat als het straks weer een ‘Wii U’-gevalletje is en deze ook weer flopt? Ik denk niet dat Nintendo weer een financiële tegenvaller wil riskeren. En daarom denk ik dat de opvolger van de Switch wederom een Switch zal zijn. Er zullen gamers zijn die zullen roepen: “Nintendo heeft geld zat en durft daarom risico’s te nemen”, maar dat is niet helemaal waar. Ja, het Japanse bedrijf durft dingen anders te doen, maar het is en blijft een bedrijf: er moet dus geld verdient worden. Kijk maar naar de 3DS, die is op zich ook niet heel anders dan de DS. Ook hier heeft Nintendo voor een succesvolle formule gekozen.

Ook de 3DS is een verlenging van de DS. 

Een nieuwe Switch is ook iets wat heel gemakkelijk kan, doordat de processor die nu wordt gebruikt de Tegra-X1 is. Toen de console nog onder de naam NX door het leven ging en er wat details waren gelekt, gingen velen er al van uit dat de nieuwere Tegra-X2 zou worden gebruikt. Deze kan nu dus worden gebruikt voor de volgende console van Nintendo. Het scherm van de Switch zelf kan naar 1080p en in TV Mode kan de resolutie naar 4K. Gooi daar ook nog eens meer RAM tegenaan en een groter intern geheugen en je hebt toch een aardige spelcomputer in handen.

Ja, het is hetzelfde als wat Nintendo al op de markt heeft gebracht, maar het is nog steeds een heel ander beest dan zijn concurrenten. Het Japanse bedrijf onderscheid zich dan nog steeds van de rest en kan blijven claimen dat zij lak hebben aan wat anderen doen.

Patrick

Ik ben opgegroeid met Nintendo en daarom blijft dit merk speciaal voor mij. Dit komt natuurlijk ook door de games die zij bieden die toch net iets anders brengen dan die van de concurrent.

7 gedachten over “Patrick praat (onzin): De opvolger van de Nintendo Switch is… de Nintendo Switch

 • 29/10/2017 om 09:31
  Permalink

  Ik zou ook niet weten of de mensen blij zullen zijn met een nieuwe console van Nintendo. Ze hebben nu een console die onderweg en thuis als console kan worden gebruikt. Zouden mensen het wel accepteren als ze opeens weer een console en handheld apart zouden hebben? Dit is een beetje het probleem voor Nintendo nu, want het ziet ernaar uit dat de Switch de 3DS en Wii U gaat vervangen, dus ook de inkomsten van de Wii U en 3DS. Dit betekent dat slechts 1 console/handheld alle inkomsten moet gaan vervangen voor een handheld én een console. Nou is dit misschien nog haalbaar bij de Wii U en 3DS, maar absoluut niet bij bijvoorbeeld de Wii en DS.

 • 29/10/2017 om 11:40
  Permalink

  Dat de hele gameindustrie naar mobiel gaat is al jaren duidelijk, we dachten in 2010 al een hybrid Nintendo console te zien. Telefoons en spelcomputers ontwikkelen langzaam maar zeker in dezelfde richting, en het is een veilige gok om te zeggen dat ze over niet al te lang een en hetzelfde zijn.

  Maar een X2 gebruiken voor een daadwerkelijke opvolger is onzin. De X2 trekt maximaal 750 gflops, waar de X1 500 gflops haalt. Dat is dus anderhalf keer Switch potentieel, en dus nog steeds niet eens in de buurt van Xbox One, laat staan de Xbox One Pro. Wel mogelijk is dat Nintendo de X2 gaat gebruiken voor een “New” Switch, of iets in die geest.

  Cloud technologie en mogelijk een vorm van p2p processing is ook een zeker vooruitzicht. Vanaf dat punt maakt het in feite niet meer uit hoe krachtig een apparaat is, daar het toch enkel streamed van elders. Maar ik denk niet dat we over 6 jaar al zover zijn. Misschien 12 jaar van nu.

  Nee, de opvolger van de Switch wordt geen matige X2 niveau update, maar wel zeker weten mobiel van aard. Mobiele chipsets zullen 6 jaar van nu veel effectiever zijn. En logischerwijs kan je veronderstellen dat zoals de Switch een draagbare Xbox 360 op steroids is, zijn opvolger minimaal een Xbox One op steroids is.

  Boven op dat alles moet je je wel bedenken dat we over Nintendo praten hier, en innoveren zit ze in het bloed. Nintendo weet zogezegd altijd uit left field te komen met iets nieuws, iets fris, en iets dat niemand verwachtte. Maar het wordt zeker geen simpele Switch upgrade.

 • 29/10/2017 om 11:57
  Permalink

  Oké ik begin deze rubriek steeds meer te waarderen vind m echt leuk zeg maar! Wel
  Moet ik zeggen dat vroeger de Game Boy heel succes voor was en Nintendo daar niet van af wou. Toen deden ze de DS als een soort van extra, maar wouden ze de GB erbij houden. Aangezien de DS heel populair werd zijn ze toch wel gestopt met de GB. Nu is de DS uit 2004 en met al z’n upgrades tot 2018 heeft dat ding wel 14 jaar geleerd. Wat denk jij Patrick, zou er na de Switch nog wat als alleen een handheld komen (die goedkoper is)? Mij lijkt het leuk om over de DS/3DS te lezen in het volgende deel van deze rubriek!😃😃

 • 29/10/2017 om 12:40
  Permalink

  Het zou een flop worden als ze een simpele upgrade uit brengen voor de switch 2 ik waardeer de switch erg en er zijn goede games uit gekomen en komen nog meer ik had al jaren geleden splatoon en farm simulator onderweg willen spelen mijn droom is uit gekomen en dat laat ik de mensen ook weten via whatsapp, Facebook en snapchat

 • 30/10/2017 om 20:25
  Permalink

  Er zit wel wat in om dit concept aan te houden; een systeem dat je onderweg kan meenemen, maar ook thuis op groot scherm kan spelen.

  Ik verwacht eerst nog wel een Switch 2.0/XL/new Switch gebeuren.
  Mocht dit allemaal de goede kant op gaan voor Nintendo en ze de formule willen handhaven zie ik nog wel iets in een zelfde soort systeem wat Microsoft nu uitrolt:
  Een systeem dat 3 generatie games kan afspelen; oude/huidige generatie, huidige/nieuwe game met verbeteringen tov oudere console en games voor zijn opvolger (die op zijn beurt weer hetzelfde doet).

  Met een Switch-achtige console zie ik dat ook nog gebeuren, waar je dock bij de tv dan dienst kan doen als element dat steeds vervangen kan worden voor iets dat meer rekenkracht geeft. Als handheld apparaat kan je dezelfde games in mindere kwaliteit spelen of speciaal gemaakte handheld games (denk opvolger van 2/3DS).
  De generatie daarna vervang je de handheld met een nieuw scherm en eventueel meer opties om zo weer innovatief bezig te zijn.

 • 31/10/2017 om 12:55
  Permalink

  Hmm, op zich zou het mij ook niet verbazen als ze op den duur met een Switch 2 op de proppen komen (of dat nu wel of niet met de Tegra X2 of X3 is, maakt verder nu niet uit) die ook de huidige spellen kan spelen. Als ze dan zorgen dat de dock en controllers overgezet kunnen worden naar het nieuwe apparaat, zie ik daar wel wat in. De rekenkracht wil je tenslotte niet in de dock, die wil je onderweg ook bij je hebben.

 • 31/10/2017 om 15:10
  Permalink

  Disagree Patrick;)
  Een van de redenen waarom de Wii U is ‘geflopt’, is juist omdat Nintendo teveel bleef hangen bij haar voorganger, de succesvolle Wii. Veel consumenten wisten zelf niet eens dat het een nieuwe console was, maar een nieuw model van de Wii. En dat had de grootte massa wel inmiddels gezien. Bovendien was de Wii U niet innovatief genoeg. Dat wat juist zo ‘vernieuwend’ was (de gamepad; assymetriche gameplay) is gewoon nooit echt uit de verf gekomen. De Wii-U is dus eigenlijk een ‘slecht’ ‘vernieuwend’ product Dit, een niet overtuigend product – gecombineerd met een verkeerde en beperkte promotie, heeft er voor gezorgd dat de Wii U is ‘geflopt’ op commercieel gebied.

  De Wii U liet dus absoluut niet het risico van een nieuw concept zien. Sterker nog; het liet het risico zien van een ‘vernieuwend’ product wat niet ‘vernieuwend’ genoeg is.
  Wat jij ‘safe’ noemt is juist gevaarlijk, omdat je erop vertrouwd dat het ‘nieuwe’ product meelift op het succes van diens voorganger.
  Dat druist ook tegen de hele marketingfilosofie van Nintendo in: Product Leadership. De vorige consoles waren allen zo succesvol door de innovatieve waarde: de N34 maakte grote prachtige 3d-werelden mogelijk en had 4 controller poorten, de gamecube (niet heel vernieuwend) was compact en had compacte discs, de Wii had motion controls, de Wii U een gamepad, en de Switch brengt mobiliteit. Na de Wii U was de gamecube (wat ik zelf overigens een geweldig systeem vind) het minst innovatief en is dan ook beduidend minder verkocht dan alle andere consoles.

  De Switch is t.o.v. De Wii U een veel sterker product; het is vernieuwend, onderscheidend, en zeer sterk in de mark gezet (Nintendo pakt groot uit qua promotie rondom de Switch en games).

Geef een reactie