Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[SPECIAL] De favoriete Mario-games van de redactie

Zit jouw geliefde Mario-game ertussen?

Het duurt nog maar een dag en dan kunnen we eindelijk aan de slag met het nieuwste avontuur van onze favoriete loodgieter. Maar voordat de lancering van Super Mario Odyssey een feit is, werpt de redactie een blik in het verleden en delen hun meest favoriete Mario-game. Zit jouw geliefde Mario-game ertussen?

Vincent

Mijn favoriete Mario-game wordt gevoed door gevoelens van nostalgie en herinneringen aan mijn jeugd. Ik heb het natuurlijk over Super Mario 64 die twintig jaar geleden is uitgekomen. Ondanks dat de game al wat jaartjes uit is, speel ik het vrijwel jaarlijks nog eens door. Dit komt door de nog altijd sterke gameplay en geweldige muziek.

Het spelen van de game begint al bij het afstoffen van de Nintendo 64 en het erin schuiven van de cartridge. Dit zijn dan al de ingrediënten waarbij ik mijzelf weer waan in mijn jeugd. Daar waar ik voor het eerst kennis maakte met ongekende vrijheid binnen een game. Het was dan ook de overgang van 2D naar 3D die deze game speciaal maakte. Voor het eerst was het mogelijk om met ons geliefde loodgieter in verschillende directies te gaan en de verschillende levels en gebieden, naar eigen inzicht, te verkennen.

Het fijne gevoel aan de game werd versterkt door de totaal nieuwe omgevingen en originele vijanden die de game zo rijk is. Dit geldt ook voor het verzamelen van sterren die je middels opdrachten kon verkrijgen. Een ijzersterk element! Helaas geldt, net als bij vele andere Nintendo 64-titels, dat de game op grafisch gebied niet de tand des tijds heeft doorstaan. Maar dat weerhoudt mij er niet van om te denken dat Super Mario 64 nog altijd mijn favoriete Mario-game is. Weliswaar gevoed door jeugdsentiment, maar het is nog altijd een inspiratiebron voor vele titels die op de dag vandaag nog uitkomen. Ik ben dan ook benieuwd naar Super Mario Odyssey en de invloed die deze titel gaat uitoefenen op de toekomst. Niet alleen op gebied van games, maar ook op gebied van mijn mening. Wordt Super Mario Odyssey mijn favoriete Mario-game? De tijd zal het leren.

Randy

Mario Sunshine vond ik zo leuk! Ik hoop al jaren op een HD-remake die tot op heden helaas uitblijft. De combinatie van het ronddwalen op Delfino Island en de enorm leuke opdrachten om Sun Sprites te halen maakte dit voor mij het leukste Mario-avontuur tot nu toe. En met 120 sterren te halen valt er in deze game flink wat te beleven!

Ruben

Reizen van koninkrijk naar koninkrijk, ontzettend veel verschillende kostuums en fantastisch leveldesign. Nee, ik heb het niet over Super Mario Odyssey, want mijn favoriete Mario-titel is net even ouder dan dat. Super Mario Bros. 3, in het bijzonder de Game Boy Advance-versie, heeft nog altijd een hele speciale plek in mijn hart. Het was het eerste Mario-spel wat ik voor mijn Game Boy kreeg als zevenjarige en het heeft me daarna nooit meer losgelaten.

De reden dat Super Mario Bros. 3 nog altijd mijn favoriete Mario-game is, is niet enkel op nostalgie gebaseerd. Zelfs voor de standaarden van vandaag de dag vind ik dat het spel nog steeds zeer sterk staat. Er waren een boel leuke power-ups om mee te klooien, waarvan een aantal helaas nooit meer teruggekeerd zijn. Ik bedoel maar, hoe vet was het om een keer zelf een vervelende Hammer Bro. te slim af te zijn door zelf hamers te gooien in een Hammer Suit, of om met grote precisie de gevaarlijke  diepten van de oceaan te verkennen als Frog Mario. Daarnaast introduceerde de game ook Raccoon en Tanooki Mario, welke tevens mijn favoriete Mario-transformaties zijn.

De game introduceerde ook nieuwe typen werelden, zoals Iced Land en Pipe Maze. Hoewel elke New Super Mario Bros. dit idee inmiddels heeft nagedaan, was het toentertijd ontzettend leuk om de vele koninkrijken van Mario’s wereld te ontdekken. Ik vond het daarom ook fantastisch toen ik een tijdje geleden eindelijk ook de e-wereld kon ontdekken in de Wii U-rerelease van de Game Boy Advance-versie. Deze wereld bevatte een heleboel levels die nooit in Europa zijn uitgekomen, omdat we nooit een e-reader hebben gekregen hier.

Met de release van Super Mario Odyssey op komst krijg ik weer dezelfde gevoelens als ik toentertijd had toen ik Super Mario Bros. 3 voor het eerst ging spelen. Ik kan daarom ook niet wachten om aanstaande vrijdag een tweede wereldreis over de Mushroom World te gaan maken.

Morgen verschijnt Super Mario Odyssey en de kans is groot dat de game hoge ogen gaat gooien. Voordat het zover is zijn wij benieuwd naar jouw favoriete Mario-game. Laat ons jouw favoriete game weten door een bericht achter te laten in de onderstaande berichtensectie!