[REVIEW] Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers onderdanen

Sinds de Game Boy Advance hebben Mario en Luigi al verschillende RPG-avonturen beleefd op Nintendo’s verschillende handhelds. Nu gaan de broers 14 jaar terug in de tijd naar hun allereerste avontuur in Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers onderdanen. Is deze klassieker nog net zo indrukwekkend als vroeger? Lees het in onze review!

De Mario & Luigi-serie is niet meer weg te denken uit Nintendo’s RPG-catalogus. Om de paar jaar verschijnt wel een nieuwe titel in de serie, met gemengde tot zeer positieve resultaten. Het was dan ook onvermijdelijk dat ontwikkelaar AlphaDream vroeg of laat een remake naar buiten zou brengen. Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers onderdanen – zoals de volledige titel klinkt – is een van nul af aan gemaakte remake van de eerste titel in de serie. Daarnaast bevat dit pakket een nieuwe, extra verhaalmodus: Schurkensaga: Op zoek naar Bowser. Hierin bestuurt de speler Captain Goomba, die zijn eigen reddingsmissie heeft om Bowser en de Koopalings te redden van Fawful.

Lachen om bonen en heksen

De Mario & Luigi-serie is onlosmakelijk verbonden met krankzinnige verhalen, in de beste zin van het woord. Superstar Saga laat zien dat na al die jaren niks van de charme van het originele plot is verdwenen. Mario, Luigi en zelfs Bowser reizen namelijk af naar het naburige Boninkrijk om de stem van prinses Peach terug te krijgen. De kwaadaardige boonheks Cackletta heeft deze namelijk buit gemaakt in de hoop de wensvervullende Beanstar te ontwaken. Het Boninkrijk bevat een aantal zeer excentrieke bewoners en locaties. De verschillende karakters die je ontmoet hebben zeer uiteenlopende persoonlijkheden, iets wat Mario-RPG’s de laatste jaren steeds minder lijken te doen. Hierdoor voelt de remake zelfs aan als een verfrissing in een tijd waarin we alleen nog maar verschillend gekleurde Toads aantreffen als NPC’s. Niet alleen de lokale bevolking is een genot om mee te praten, ook de Mario broers zelf barsten van de persoonlijkheid. Ook al spreken ze alleen maar in gebrabbel, door hun acties en gelaatstrekken kreeg ik telkens weer een glimlach op mijn gezicht.

Broederlijke actie

Naast een ijzersterke collectie aan persoonlijkheden, heeft Superstar Saga ook nog steeds fantastische gameplay. De gevechten zijn zeer innemend voor een turn-based systeem, omdat je steeds midden in de actie zit. Als je een aanval kiest, zal je deze ook moeten timen voor maximale schade bij je tegenstander. Als een vijand jou aanvalt, kun je blokkeren of zelfs terugkaatsen met een goed getimede sprong of hamerslag. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Bros. Attacks, waarin Mario en Luigi hun krachten bundelen voor een paar te gekke aanvallen die extra veel schade kunnen aanrichten. 

Ook buiten de gevechten m ois er veel te beleven. In de loop van de game leer je nieuwe technieken die je kan gebruiken om verder te reizen in het Boninkrijk. Denk hierbij aan de mogelijkheid om op elkaar te springen om hogere gebieden te bereiken of Luigi gebruiken als surfboard om de oceaan te verkennen. Er zijn ook een aantal quality of life veranderingen gedaan om de game wat toegankelijker te maken. Zo is het nu mogelijk de vele acties te kiezen vanaf het touchscreen of uit een overzichtelijke lijst op het bovenste scherm. Helaas zijn niet al deze veranderingen per se positief. De toevoeging van Hartjesblokken, welke Mario en Luigi al hun HP en BP (voor Bros. Attacks) teruggeven, maakt de game wat makkelijk, nu je niet meer enkel op voorwerpen hoeft te vertrouwen. Daarnaast zijn de aanvallen van eindbazen en vijanden vaak makkelijker te ontwijken dan in het origineel. Dit alles zorgt ervoor dat de game soms net wat te makkelijk is, in tegenstelling tot het origineel, wat vaak erg pittig kon zijn.

Lust voor oog en oor

De stijl van Mario & Luigi: Superstar Saga is een van de redenen waarom fans de game adoreren. De vrolijke en kleurrijke sprite-art was erg typerend voor de serie en is doorgezet tot aan het derde deel. AlphaDream heeft er echter voor gekozen de nieuwere stijl, welke geïntroduceerd is in Dream Team Bros., te gebruiken voor de remake. Hoewel ik me kan voorstellen dat sommigen dit een onnodige verandering zullen vinden, kan zeker niet gezegd worden dat het de game niet ten goede komt. De wereld en personages zijn prachtig vormgegeven in een tekenfilmachtige stijl en komen helemaal tot leven op het scherm. De muziek heeft ook een mooie upgrade gehad en weet de bekende soundtrack goed over te dragen naar de 3DS-remake. De sfeer van het origineel gaat zeker niet verloren, dus nieuwkomers zullen in een mum van tijd meeneuriën met de liedjes van het Boninkrijk.

Schurkachtig kijkje achter de schermen

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers onderdanen heeft een behoorlijk lange titel en dat is niet zonder reden. Bowsers onderdanen spelen namelijk de hoofdrol in hun eigen verhaal, wat zich parallel afspeelt aan dat van Mario en Luigi. Zonder al te veel te spoilen, Captain Goomba gaat op een reddingsmissie om Bowser te vinden en Fawful, Cackletta’s handlanger, te verslaan. Op zijn reis ontmoet hij verschillende andere onderdanen, zoals Koopa’s, Shy Guys en Hammer Bros., welke hij kan rekruteren voor zijn leger.

Deze extra modus speelt net even anders dan het hoofdspel. Het verhaal is opgedeeld in verschillende levels, met daarin een aantal golven vijanden die je moet verslaan. Voor je een level start, stel je een team samen van acht verschillende vijanden. Deze zijn ingedeeld in drie groepen: melee, op afstand en vliegend. Hierbij is melee sterk tegen afstand, afstand tegen vliegend en vliegend tegen melee. Het is dus aan jou om een goede inschatting te maken welke opstelling het beste past bij welk level.

Tijdens de gevechten heb je echter niet veel inbreng meer, op wat quick-time events en de captain commando’s na. Het is dan vooral hopen op een goede afloop voor je team. Dit is meteen een klein minpunt aan de modus, want vaak is alles net iets teveel op geluk gebaseerd. Zo kon ik een aantal keer een level een tweede wel halen met hetzelfde team, omdat ik vaker een quick-time event kreeg om een sterke aanval uit te voeren. Gelukkig is Schurkensaga wel een leuke ervaring, omdat je een beetje achter de schermen kan kijken bij het hoofdverhaal. De interacties tussen Bowsers onderdanen onderling en met de inwoners van het Boninkrijk zijn hilarisch geschreven en een plezier om te lezen.

Conclusie

Het is geen geheim dat Mario & Luigi: Superstar Saga een van mijn favoriete games aller tijden is. Na het spelen van de remake weet ik weer precies waarom dat zo is. Na 14 jaar heeft Superstar Saga nog steeds een hilarisch verhaal met ontzettend memorabele personages. De gameplay is meer gestroomlijnd dan vroeger, hoewel sommige veranderingen de game net iets te makkelijk maken. Deze kleine minpuntjes zijn echter over het hoofd te zien, mede door de goede presentatie, prachtige graphics en pakkende deuntjes. En als dat nog niet genoeg is, voegt Schurkensaga een mooie nieuwe spelstand toe voor zowel bekenden als nieuwkomers. Ik kan iedereen een reisje Boninkrijk van harte aanbevelen.

+ Na 14 jaar nog steeds een fantastisch verhaal
+ Innemend en ontzettend leuk gevechtssysteem
+ Zeer geslaagde make-over van graphics en muziek
+ Schurkensaga is een grappig extraatje

– Hoofdspel soms wat aan de makkelijke kant
– Schurkensaga soms teveel op geluk gebaseerd

Cijfer: 9,0

Ruben

Ik ben 21 jaar en van jongs af aan al een groot fan van Nintendo en hun games. Het is moeilijk om tussen de geweldige series favorieten te kiezen, maar de Mario-games hebben sinds jongs af aan een speciale plek in mijn hart.

3 gedachten over “[REVIEW] Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowsers onderdanen

  • 12/10/2017 om 00:28
    Permalink

    Goed cijfer, het IS soms ook wel best makkelijk, heb vandaag Cackletta verslagen en dat was best makkelijk (na een paar Bros. Attacks was het al met haar gedaan, haar donder-aanval kan best vervelend zijn, als je niet weet in welke volgorde ze aanvalt, en dan heb ik het nog niet eens over haar zwarte-gaten) , maar het is echt een geweldige remake, het heeft de timing van de Bros. Attacks voor me beter gemaakt (ik had dat niet in de originele, ik heb die in de Wii U Nintendo-Eshop gekocht maar ik kon er helemaal niks van bah! Vanwege de timing dus anders had ik het orgineel vast wel uit kunnen spelen), graphics zien er schitterend uit, best jammer dat ze niet de Battle Ring hebben toegevoegd, ik hoop dat er ooit nog eens remakes komen van Mario and Luigi: Partners In Time en Mario and Luigi: Bowser’s Inside Story (met de Battle Ring hoop ik), maar laten we eerst hier maar eens flink van genieten.

Geef een reactie