Sfeerimpressie: Firstlook 2017

Dit jaar vond alweer de tiende editie van Firstlook plaats. Daily Nintendo was er voor de zesde keer bij. Hoe hebben wij dat ervaren? Je leest het in onze sfeerimpressie.

Ook dit jaar vond firstlook weer plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, echter deze keer in andere hallen die groter waren voor meer ruimte. Ondanks dat je wellicht op het eerste gezicht het idee had dat het helemaal niet groter was dan vorig jaar, was de extra ruimte toch wel degelijk te merken. Allereerst hadden we het idee dat de stands zelf ruimer waren opgezet wat de ervaring op Firstlook op zich prettiger maakte. Er leek meer ruimte te zijn bij de verschillende games die werden getoond. Daarnaast hadden we het idee dat de wachtrijen net even iets minder lang waren dan vorig jaar.

Waar ook duidelijk meer ruimte beschikbaar voor was gesteld was de merchandising. Maar waar de ruimte groter was leek het aantal winkeltjes niet meer dan voorheen. Het gevolg was een zichtbaar leeg stuk ruimte, en dat is dan toch wel weer zonde. Dat neemt overigens niet weg dat er voor de liefhebber meer dan voldoende geld kon worden uitgegeven aan beeldjes, t-shirts, sleutelhangers en nog zoveel meer.


En dan natuurlijk… Nintendo!

Maar waar er meer dan voldoende te zien is op Firstlook kwamen wij natuurlijk hoofdzakelijk voor Nintendo. Daar was de grootste aandachtstrekker Zonder twijfel Super Mario Odyssey. Dat het spel over iets minder dan 3 weken al in de winkel zou liggen was niet te merken aan de hoeveelheid mensen die de game wilde spelen. De wachtrij liep al snel op en de reacties op het spel waren eigenlijk continu nu wel positief. Voor de Nintendo Switch kon je verder nog FIFA, Skyrim en NBA 2K spelen. Voor de 3DS waren onder andere de nieuwe Mario & Luigi aanwezig. Buiten deze speelbare spellen om organiseerde Nintendo ook een aantal toernooien en kon je in de rij staan voor een code voor een exclusieve Pokémon. Deze Marshadow-downloadcode was ook erg gewild want ook hier stonden veel mensen in de rij. Nintendo was zo vriendelijk een aantal codes mee te geven om aan jullie te verloten!

Met de toernooien die Nintendo organiseerde kon je laten zien hoe goed je bent in Splatoon 2 en Mario Kart 8. Zo vonden de kwalificaties voor het officieel Nederlands Splatoon 2-kampioenschap plaats. Dit was werkelijk een groot succes met teams van hoog niveau. Twee teams hebben zich nu geplaatst voor de grote finale van het NK op Dutch Comic Con op 19 november. Deed je mee met het Mario Kart toernooi, dan maakte je kans om op de release een exemplaar van Super Mario Odyssey te krijgen. Ondanks dat er misschien niet heel veel aankomende spellen om te spelen waren, was het met de verschillende dingen die Nintendo organiseerde  absoluut de moeite waard om langs te gaan.

Ook dit jaar bood Firstlook weer voldoende om je te vermaken. Het was vooral veel van hetzelfde maar door de grotere ruimte was de ervaring wat prettiger dan voorheen. Wellicht dat er volgend jaar weer een echte grote vernieuwing kan worden geïntroduceerd zoals de Cosplay dat twee jaar terug al was. Ook die waren dit jaar trouwens weer erg mooi!

7 gedachten over “Sfeerimpressie: Firstlook 2017

 • 10/10/2017 om 12:48
  Permalink

  De Nintendo, PS4 en indiegame stands vond ik er in positieve zin uitspringen. De andere stands vond ik vrij eentonig qua games aanbod. Ook was er, op de mediamarkt na, bijna geen verkoop van games/accessoires (met leuke prijzen).

  Ook had ik graag meer uitgevers zoals b.v. EA gezien.

  Al met al vond ik de reis(kosten) incl. parkeergeld (EUR 16!!!) en toegangsprijs het niet waard en zal je mij hier niet gauw meer terug zien. Misschien waren mijn verwachtingen ook wel wat te hoog, maar ik ben andere (niet-game) beurzen gewend waar je veel meer voor je entreegeld krijgt.

 • 10/10/2017 om 14:31
  Permalink

  Ik vond de beurs ook enorm tegen vallen. Ik was zondag geweest. Gelukkig heb ik games als Shadow of Mordor en FarCry 5 kunnen spelen. Destiny 2, CoD en Assasins Creed: Origins heb ik nog gespeeld op de Gamescom dus die hoefde ik niet te spelen.

  Shadow of Mordor was qua combat nagenoeg gelijk aan deel 1. Je werd gewoon in een full game gedropt waardoor je niet alle moves kende. Visueel is het wel allemaal bigger en better.

  Bij FarCry 5 had ik een of andere corrupte demo. Je moest een dorpje veroveren, daarna een bar binnen gaan en dan kreeg je een nieuwe objective. Maar bij mij unlockte de nieuwe objective niet. Beetje jammer. De game speelde wel heel erg lekker.

  Overall vond ik het wel een beetje tegenvallen op de firstlook. De wachttijden waren wel super (30 min. bij SoM en 45 min. bij FC5). Cosplay was er nagenoeg niet. Verkooptentjes maar de helft en minder ontwikkelaars dan de jaren ervoor.

  Volgend jaar ga ik lekker 3 dagen naar de Gamescom i.p.v. 2 dagen. Daar is echt 10 keer meer te zien en de tickets zijn maat 10 euro i.p.v. de 17,5 á 20 euro in Utrecht.

  Pluspuntje was dat ik wel 2 posters van Mario Oddysey heb kunnen bemachtigen voor mijn kinderen.

Geef een reactie