Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Retro City Rampage: DX

Grand Theft Auto, maar dan met een retro-feeling. Zo zou je Retro City Rampage best wel kunnen beschrijven. Maar is deze combinatie ook een garantie voor succes? Je leest het in onze review.

Retro City Rampage: DX is geen nieuw spel. De originele versie kwam eerder al op de Wii U uit waarna Retro City Rampage: DX op de 3DS verscheen. Ook Switch-bezitters hoeven het niet zonder de titel te doen nu de DX-versie ook beschikbaar is op Nintendo’s hybriede console. Het is dan ook vrijwel dezelfde titel als op de Wii U en 3DS. Niet zo interessant dus als je de game al hebt, het voegt wel een leuke titel toe aan het game-aanbod op de Switch.

Een grote parodie

Voor wie de game niet kent, Retro City Rampage: DX is een soort GTA van bovenaf gezien maar dan in 8-bit stijl. Je kunt vrij door de stad bewegen, auto’s stelen, mensen neerschieten en nog zoveel meer. Aan alle kanten kun je ruiken dat Retro City Rampage: DX een parodie-game is. Niet alleen word dit vermeld tijdens het opstarten van het spel, ook kom je er in aanraking mee tijdens het spelen. Retro City Rampage: DX neemt zichzelf dan ook alles behalve serieus en kent een flinke dosis humor. De Story Mode laat dit ook nog maar eens zien. Daar doorsta je al vanaf de allereerste seconde een heleboel willekeurige, maar bovendien wel grappige missies, die een lach op het gezicht van de speler moeten brengen.

Missies die je moet doen kunnen soms niet gek genoeg zijn. Daar je het éne moment nog de serie moordenaar uithangt, omdat je alles wat op je pad is omver rijd met je fiets, moet je het andere moment de grootste misdaad van je leven uitvoeren: het jatten van een kleine televisie. En wat dacht je van momenten waarin je op een wilde aap rondrijd, die ontsnapt is. Ook rijd je de andere keer weer rustig rond op de fiets om de krant rond te brengen, of om op een weer ander tijdstip je toekomstige zelf te ontmoeten.

You’ve been awarded a Bronze Medal!

… Of een zilveren. Of liever een gouden, want daar ga je natuurlijk echt voor. Retro City Rampage biedt naast de leuke verhaallijn ook een Arcade Challanges Mode waarin het er om gaat dat je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk schade aanbrengt, en dat op verschillende parcoursen. Hoe je die schade aanbrengt is per parcours verschillend.

Ook de Arcade Challages Mode zit vol met bizarre gameplay. Zo is één van de modussen een parcours waarin je zoveel mogelijk schade aan moet brengen door anderen in brand te zetten. Dit doe je simpelweg door tegen anderen aan te lopen, daar je eigen lichaam momenteel in brand staat, en jij zelf fungeert als een lopende aansteker. Of wat dacht je van een modus, waarin je zoveel mogelijk schade aan moet brengen door alleen maar raketten af te voeren op alles en iedereen. In Retro City Rampage gebeurd het allemaal waar je zelf bij staat.

Naast eerder genoemde modi heb je ook nog de Play free Roaming Mode, waarin je zelf vrij mag spelen zonder dat je gebonden bent aan missies of bepaalde spelregels. Daarentegen is deze modus wel de minst leuke modus die er is, omdat deze vrij zinloos is. Het gaat hier alleen maar om het neerschieten, omver rijden, of op andere manieren verwoesten van alles en iedereen. De komische noot is in deze modus dan ook veel minder aanwezig door gebrek aan dialogen, en gebrek aan een goed doel.

Achievements
Het spel biedt daarnaast nog veel plezier als gaat om het behalen van extra dingetjes naast het spel zelf, daar het spel met flink wat achievements komt die ook nog eens leuk zijn om te behalen. Naast die achievements kan je ook nog een heleboel extra dingen betreft records en statestieken tot het maximale opdrijven, om het meeste uit het spel te halen. Zo houdt de game ook bij hoe ver je bent, aan de hand van hoeveel missies je hebt uitgespeeld en bijvoorbeeld hoeveel power ups je hebt verzameld.

De grafische stijl

Een review van dit spel, zonder de grafische stijl van Retro City Rampage erbij te betrekken is onmogelijk een review die een goed beeld geeft van het spel. Retro City Rampage komt namelijk met een Retro-achtige grafische stijl, zoals je die toch écht het meest verwacht van ouderwetse spellen. De ontwikkelaars van het spel hebben bewust voor deze stijl gekozen, en persoonlijk ben ik er ook blij om ook. De Retro-sfeer past namelijk perfect als grafische stijl voor deze parodie. Het geeft Retro City Rampage wat unieks. Met de Retro-sfeer zet Retro City Rampage echt zijn eigen  ‘handtekening’

De soundtracks

Als we naar de collectie soundtracks van Retro City Rampage kijken, dan zit het wel goed. Niet alleen biedt Retro City Rampage een heel scala aan variatie, ook geeft het spel je de mogelijkheid om zelf te kiezen welke soundtrack je wilt horen. Voor elke soundtrack heeft het spel een soort van radio-zender gemaakt. Het is aan jou om de leukste zender te kiezen. Zeker wanneer je een bepaalde soundtrack zat bent, is dit een handige optie, omdat je dan zelf in de hand hebt dat je een leuke opzet. Tevens kent het spel erg veel soundeffects die allemaal erg goed bij het spel passen.

Zoals we eerder al over de grafische stijl spraken, moeten we ook hier even zeggen dat deze retro-afdruk ook goed kenbaar is in de soundtracks en soundeffects. Soundtracks bestaan uit bliepjes en piepjes, evenals soundeffects, en bewonderendwaardig geven die geluidjes een volledig perfecte toevoeging aan de 8-bit wereld van Retro City Rampage.

Conclusie

Retro City Rampage DX mag dan wel de zoveelste versie van de game zijn, het spel blijft gewoon erg leuk om te spelen en biedt ook Switch-gebruikers nu de kans dit te doen. Niet alleen weet het spel een goede eigen sfeer neer te zetten met haar retro-uiterlijk, ook weet de game te raken met een flink komische noot, en een heleboel willekeurigheid. Retro City Rampage is een spel dat ergens flink de spot drijft, daar het een parodie game is. Wellicht is de prijs, net geen 15 euro, net wat aan de hoge kant. Je krijgt er echter wel een bijzondere ervaring voor. Heb je de titel al op een ander platform, dan is het nog maar de vraag of je deze nog een keer moet kopen.

+ Een verslavende en erg grappige Story Mode
+ Een verslavende en ook erg grappige Arcade Challange Mode
+ Het spel kent veel stages, en je kunt veel achievements behalen
+ Grafisch geeft de retro-sfeer het spel een vrij uniek uiterlijk
+ Op gebied van soundtracks biedt het spel een interessante collectie

– Wat aan de dure kant

Cijfer: 8