Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training

Het is weer tijd om je hersenen aan het werk te zetten met de nieuwste versie van Brain Training.  Is Dr. Kawashima nog steeds uitdagend genoeg of kan hij beter met pensioen gaan? Lees hier onze bevindingen.

Het is weer tijd om je hersenen aan het werk te zetten met de nieuwste versie van Brain Training. Is Dr. Kawashima nog steeds uitdagend genoeg of kan hij beter met pensioen gaan? Lees hier onze bevindingen.

Zoek je een leuke ontspannende game voor je 3DS? Dan ben je met deze game al meteen aan het verkeerde adres. Brain Training is namelijk niet echt een spel.

Elk onderdeel is gefocusd om jou beter en sneller te leren nadenken met onder andere rekenen, spelling en tactisch inzicht.

Hoewel het alweer flink wat jaren geleden is dat de vorige Brain Training uitkwam voor de DS, is het toch relevanter dan ooit om onze concentratie te trainen. Dit is ook het eerste wat dé Kawashima ons direct vertelt. Door alle prikkels zoals telefoons etc. zijn we informatieverslaafd geworden en worden we tijdens alledaagse activiteiten te veel afgeleid.

Tijd om te trainen…

Brain Training is bedoeld om in korte, dagelijkse sessies te spelen. Dit wordt in de game gedaan door onder andere de Duivelse Trainingen, waarvan er acht vrij te spelen zijn. In deze trainingen moet je je vijf minuten achter elkaar concentreren om zo veel mogelijk informatie te onthouden.

Als voorbeeld neem ik de Duivelse Berekeningen. Zoals de naam doet vermoeden moet je hier berekeningen maken, maar niet op een standaard manier. Je moet namelijk het antwoord van de vorige som onthouden en die invullen bij de huidige som. Heb je na 15 sommen meer dan 85% goed? Dan ga je een level omhoog en moet je het wat sneller doen. Nog een level hoger moet je het antwoord opschrijven van twee sommen terug en ga zo maar door. Dit heb je ook met de andere oefeningen zoals Duivelse Vormen etc. Jammer is alleen dat je elke Duivelse Training ook maar echt één keer per dag kan spelen.

Naast de Duivelse Trainingen, de modus waar je echt op beoordeeld wordt, heb je nog andere opties, zoals Time Out, waar je kleine spelletjes kan spelen om even te ontspannen tussen het trainen door. Daarnaast heb je nog de Brain Training en Training Supplementen modi, waarmee je je hersenen extra kan uitdagen om sneller te werken. Hoe meer dagen je de game even opstart, des te meer keus je gaat krijgen uit oefeningen, waardoor je genoeg afwisseling krijgt om regelmatig even te oefenen. Helaas duren sommige oefeningen zelfs meer dan een maand voor je ze vrijspeelt.

Hoewel er geen bevestiging is of deze trainingen echt werken, heb ik toch wel wat verbetering gezien. Na een ruime week te hebben gespeeld, bereik ik hogere levels met de trainingen en houd ik m’n concentratie bij leerwerk ook een stukje langer vast.

Motiverend

Misschien wel het minste aan de game is de frustratie die sommige oefeningen kunnen verzorgen. Als je bijvoorbeeld met de Duivelse Trainingen het level hebt behaald waar je het antwoord van drie vragen terug moet geven en je maakt een fout, is het heel makkelijk om helemaal de draad kwijt te raken. Het is dan ook heel makkelijk om opnieuw te willen beginnen of de 3DS uit te zetten.
De game pakt dit heel goed aan door, als je het reset, je te vertellen dat het slimmer is om toch door te zetten, ook al ga je de fout in. Dit geeft je steeds weer net een zetje om toch door te gaan.

De game weet je ook op andere manieren te motiveren. Zo heeft het verschillende certificaten die je kan vrijspelen na bepaalde prestaties, zoals een bepaald niveau halen in een training, of een week lang elke dag een training oefenen. Of Kawashima geeft je een boeiend college over verschillende onderwerpen zoals wat werkgeheugen precies is.

Conclusie

Deze “nieuwe” telg in de Brain Training-serie bouwt verder op zijn voorgangers. Kawashima houdt je aandacht vast door middel van korte speelsessies en een ruime variatie aan trainingen. Van het onthouden van cijfers tot het snel kunnen oplossen van simpele rekensommen, of het onthouden van een woord dat je nog geen seconde ziet. Niet alleen heb je acht Duivelse Trainingen, maar ook nog negen extra oefeningen en de relax modus, waarin je met was minigames even kan ontspannen tussen het harde trainen. Het spel waardeert ook dat je steeds terugkomt om te spelen met nieuwe dingen die je regelmatig vrijspeeld en prestaties die je kan behalen. Op die manier blijft het interessant om jezelf uit te dagen nog beter te worden. Wel duren sommige dingen extreem lang om vrij te spelen. Zoals dat je dertig dagen moet spelen voor je het laatste onderdeel vrijspeelt.

+ Uitdagend
+ Goede opbouw van niveau
+ Goede variatie van oefeningen
+ Boeiende uitleg over onderwerpen zoals wat werkgeheugen precies is

– Je hebt geen kans om een Duivelse Training nog een keer te doen op dezelfde dag
– Vrij spelen van oefeningen duurt voor een aantal enorm lang

 

Cijfer: 7.2