Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Splatoon 2

Is Splatoon 2 een waardige opvolger geworden? Dat kan je teruglezen in de beoordeling!

Tegen de geruchten in werd tijdens het Switch Event in januari geen port, maar een sequel van Splatoon onthuld. Inmiddels zijn de maanden verstreken en ligt de game klaar in de winkels om gespeeld te worden. In hoeverre Splatoon 2 een waardige opvolger is geworden, kan je teruglezen in de beoordeling.

Het origineel werd twee jaar geleden uitgebracht en werd onverwachts een wereldwijde hit. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat de Wii U een verkoopboost kende. Dat de console niet lang meer te leven had was destijds al een feit, maar het tegenovergestelde lijkt te gelden voor de kleur- en verfrijke shooterserie. Dit werd begin dit jaar bevestigd in vorm van Splatoon 2. Hoewel de eerste trailer weinig nieuwigheden liet zien, werd de daaropvolgende maanden duidelijk dat de sequel meer in zich heeft dan dat op voorhand werd gedacht, maar overtreft Splatoon 2 het origineel.

Hero Mode

Splatoon 2 neemt je mee naar een wereld die zich ver na ons bestaan afspeelt. De wereld wordt bewoond door Inklings die zowel een menselijke als inktvisachtige vorm kunnen aannemen. Daar bovenop komt er nog eens bij dat ze voor plezier elkaar te lijf gaan met verf. Als speler krijg je de gelegenheid om zelf een Inkling te maken en deze aan te passen naar wens. Zodra dit is gebeurd, gaat het spel pas echt beginnen en zet je de eerste stappen in Inkopolis Square.

Mocht je een beginner zijn in de bizarre wereld van Splatoon, dan is het wellicht handig om als eerst aan de slag te gaan met Hero Mode, de verhaalmodus van de game. Het verhaal wordt begeleid door Marie, bekend als lid van de Squid Sisters, en laat wat mysterieuze gedachtes rond gaan over de verdwijning van haar wederhelft. De levels die je in Hero Mode moet volbrengen zijn niet al te moeilijk van aard en hebben veel weg van platformhandelingen die niet mis zouden staan in Super Mario Sunshine. Zo heeft elk level zijn eigen thema en wordt elk wereld afgesloten met een unieke eindbaas.

Voor wie het origineel heeft gespeeld kan dit wel als herhalend ervaren. Gelukkig biedt het tweede deel wat nieuwigheden om te voorkomen dat het daadwerkelijk een herhaling van zetten gaat worden. Naast een boel nieuwe vijanden, zijn er verschillende items te verzamelen en kan je aan de slag met een arsenaal aan wapens. Zo kun je in elk level met een verschillend wapen doorlopen. Dit zorg voor zowel een ander beleving van het level als voor het beoefenen van een specifieke wapen alvorens je deze online gaat gebruiken. Hoewel Hero Mode niet de modus zal zijn waar je de meeste uren in zal spenderen, zal dit ongetwijfeld zorgen voor plezier en een glimlach. Het toont de charme en gekte van Splatoon en laat de unieke personages tot leven komen.

Online

Uiteindelijk gaat het om waar Splatoon bekend om staat: de onlinesessies. Splatoon 2 heeft de originele modi uit het eerste deel meegenomen en heeft hier en daar en wat wijzigingen aangebracht. Dit houdt in dat Turf War, Splat Zones, Tower Control en Rainmaker opnieuw beschikbaar zullen zijn. De vier modi hebben elk een eigen doel. Zo zal je in Turf War de grond bedekken met verf en zal je in Rainmaker een wapen moeten bemachtigen en/of leiden naar het eindpunt om als winnaar te eindigen. De gevechten verlopen vrijwel altijd hectisch en zijn nog altijd verslavend en uitdagend om te spelen. Dit gevoel wordt versterkt naar mate speciale eigenschappen van kledingstukken worden vrijgespeeld en een level omhoog gaat. Een minpunt krijgt vorm door de afwezigheid van een nieuwe vorm van Ranked Battle. Door de toevoeging van de originele modi voelt het aanbod niet nieuw aan en dat is jammer.

Wat wel nieuw is, zijn de maps waarin je kan vechten. Zes nieuwe maps en twee restylede levels uit het origineel dienen als strijdtoneel en die variëren aanzienlijk van elkaar. Zo zal je de ene keer in een haven met verf rond schieten en zal je de andere keer een gebied afbakenen in een BMX-hal. De maprotatie is wederom teruggekeerd, maar dan met een kortere tijdsduur, waardoor je maximaal twee uur gebonden bent aan dezelfde levels. Hoewel een systeem als in Mario Kart 8 Deluxe een betere variant zou zijn geweest, is de gedane aanpassing al een stap in de goede richting.

Een van de grootste verrassingen van Splatoon 2 is de nieuwe modus Salmon Run. In de gloednieuwe modus is het bedoeling om hordes vijanden te weerstaan en gouden eieren te verzamelen. Dit doe je samen door met drie andere personen samen te werken op een afgelegen locatie. De vijanden zijn dit keer geen Octolings, maar Salmonids, wat het meest doet denken aan genetisch gemanipuleerde zalm. Het moeilijke aan deze modus is dat de Salmonids in verschillende gedaantes kunnen verschijnen. Zo zijn er ook baas-varianten die kunnen zorgen voor chaos op een klein stukje land. Het is dan ook belangrijk om teamgenoten te helpen en gebruik te maken van communicatiemogelijkheden. Persoonlijk betrap ik me er op regelmatig terug te keren naar deze modus en laat ik de bovenstaande modi staan voor wat het is. Het beloningssysteem is ongetwijfeld de boosdoener in het verhaal, want naar mate je punten binnen haalt, krijg je verschillende beloningen, waardoor je constant terugkeert. Denk aan kleding, muntjes en speciale vaardigheden voor je kleding.

Alle bovenstaande modi die online speelbaar zijn, zijn ook te spelen in lokale multiplayer. Helaas geldt dit niet in de zin van een splitscreen-modus, maar als in gebruik maken van meerdere Switch-systemen over een netwerk. Het is door gebrek aan een medespeler in de buurt niet gelukt om dit onderdeel te kunnen testen. Dit bevestigd het gemis van een splitscreenmodus, die nog wel in het origineel zat.

Content

In Splatoon 2 is er wederom veel kleding en wapens vrij te spelen. Dit is mogelijk door onlinesessies te spelen en geld te verdienen. Het geld kan je uitgeven in de verschillende en typerende winkels die Inkopolis Square rijk is. Hoewel kleding belangrijk is om er “fresh” uit te zien, is het ook van belang om te ontdekken welk specifieke vaardigheid het kledingstuk heeft. Denk aan een stuk dat je sneller door inkt laat zwemmen, of betere weerstand tegen vijandelijke inkt geeft. Dit is echter maar een glimp van de mogelijkheden, want Splatoon 2 kent een heleboel vaardigheden. Sommige kledingstukken hebben ook de mogelijkheid om meerdere vaardigheden aan zich te binden, waardoor het interessant kan zijn om deze vrij te spelen. Dit is mogelijk door gevechten te winnen, waardoor het belang van winnen persoonlijker wordt. Dagelijks wordt het assortiment gewijzigd waardoor het handig is om regelmatig terug te keren en kledingstukken te kopen en te gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om wapens te kopen. De wapens zijn net als in het origineel aardig bijzonder en zijn vrijwel vaak gerelateerd aan het thema verven/schilderen. Zo zal je spelers tegenkomen die de voorkeur geven aan een kwast en de ander aan de roller. Het is door de ruime assortiment wel even zoeken welke wapen je het beste ligt, maar de zoektocht naar jouw ultieme wapen is daardoor een leuke bezigheid.

Maar daar blijft het niet bij. Nintendo heeft eerder aangekondigd dat ze aankomend maanden Splatoon 2 blijven ondersteunen in vorm van gratis content. Dit betekent meer wapens, levels en kleding, waardoor het interessant blijft om te combineren.

Audiovisueel

De wereld van Splatoon 2 is mooi vormgegeven. Het is kleurrijk en straalt warmte uit. Daar bovenop draait de game in tv-modus bijna altijd op 1080p met een stabiele 60fps. In handheldmodus past de resolutie zich aan het scherm aan, maar toont net zo’n stabiele framerate als op de televisie, waardoor het gekledder met verf soepel verloopt. Naast de karakteristieke vormgeving kent Splatoon 2 een sterke soundtrack. De knotsgekke deuntjes en zanglijnen met een hoog meeneurie-gehalte zijn weer van de partij, wat zowel de hectiek, als de wereld van Splatoon perfect ondersteund.

Splatnet 2.0

Bij de release van Splatoon 2 is gelijktijdig een applicatie uitgebracht waarin je statistieken kunt bekijken, kleding kunt kopen en gebruik kan maken van voice chat. Wat betreft de laatst genoemde is het gebruik van de applicatie omslachtig te noemen en alleen te gebruiken in privégevechten, waardoor de functie verloren gaat. Hoewel het een goede stap van Nintendo is om voice chat te ondersteunen, voelt de uitwerking beperkt en omslachtig aan. Overigens heb je geen voice chat nodig om gevechten tot een goed einde te brengen, omdat je ook kan communiceren met simpele aanwijzingen als “This Way”. Er is betreft dit punt nog werk aan de winkel.

Conclusie

Splatoon 2 is erin geslaagd om het origineel te evenaren en zelfs te doen overstijgen. Dit komt door een aantal factoren. Denk aan een nieuwe modus als Salmon Run en grafische verbeteringen. Daar komt nog bij dat Splatoon 2 gebruiksvriendelijker is dan het origineel en alles net wat beter doet dan het eerste deel. Een klein minpuntje kan gevonden worden in de afwezigheid van een splitscreen-modus en dat de voice chat nog te wensen overlaat. Eveneens geldt dit ook voor de afwezigheid van een nieuwe Ranked Battle-modus, maar dat zijn minpunten die verdwijnen bij het spelen van Splatoon 2. Het tweede deel in de serie is een geweldige game geworden die garant staat voor uren plezier en vermaak.

+ Vertrouwd, maar toch vernieuwend
+ Nieuwe modus, Salmon Run, is zeer geslaagd
+ Vormgeving is iconisch, mooi en verzorgd
+ Gebruiksvriendelijker
+ Soundtrack is onwijs goed
+ Statistieken in Splatnet 2.0

– Afwezigheid van nieuwe Ranked Battle-modus
– Geen splitscreen
– Voice chat via applicatie voelt wat beperkt aan

Cijfer: 9,0

Tip: Koop de game gemakkelijk digitaal via StartSelect