Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

DN Crew Talk: Wat vinden wij van de SNES Mini?

Welkom in onze rubriek DN Crew Talk! In DN Crew Talk geeft ons team regelmatig zijn of haar mening over een actueel onderwerp. Deze week: wat vinden wij van de SNES Mini?

Patrick

Ik was heel erg in mijn nopjes met de NES Mini, maar ik moet toegeven dat ik er niet heel erg veel op heb gespeeld. Dit kwam niet alleen door het verschrikkelijk korte koordje van de controller, waardoor je met je neus op je tv moest zitten om te spelen, maar ook door de games zelf. Er was eigenlijk niet één titel waar ik meerdere uren in wou steken. Dit is compleet anders met de SNES Mini. Niet alleen wil ik heel graag Castlevania IV en Contra III: The Alien Wars – die hier uitkwam als Super Probotector: Alien Rebels – weer spelen, maar er zijn ook titels aanwezig die ik nooit heb gespeeld. Dat is niet alleen de nooit uitgegeven Star Fox 2, maar ik heb nooit Super Mario RPG en Secret of Mana kunnen ervaren. Mijn SNES Mini zal dan ook tientallen, dan niet honderden, uren aan staan, zodat ik kan genieten van de vele vette titels die aanwezig zijn. Sowieso zal ik alle games spelen die op de console aanwezig zijn, iets was bij de NES Mini niet het geval was.

De selectie van spellen die aanwezig zijn is echt ijzersterk en er is voor ieder wat wils aanwezig. Natuurlijk missen er een aantal grote titels, maar de SNES had zoveel klassiekers, dat het onmogelijk is deze allemaal aan te bieden voor de huidige prijs. Ja, deze is duurder dan de NES Mini en er zijn minder games, maar je krijgt er nu dan ook twee controllers en er staan ook een paar games op die gebruik maakten van een Super FX- of een DSP-chip. Dat vraagt weer meer van je emulatie-software.

Ik ben dus heel erg blij met de komst van de SNES Mini. Het probleem van de gelimiteerde oplage is natuurlijk niet zo leuk, maar je hebt dus wel iets unieks in handen als je er een kunt bemachtigen. Alleen dit al maakt het voor mij een heel gewild object. Ik ben naast gamer ook verzamelaar, dus als ik iets aan mijn collectie kan toevoegen dat zeldzaam is dan gaat mijn hart sneller kloppen.

Randy

Ik ben absoluut fan van retro-games en met name NES- en SNES-titels hebben daarin mijn voorkeur. Opnieuw aan de slag kunnen met SNES-games is dan ook iets wat ik graag doe. Toch heb ik de SNES mini nog niet besteld. Allereerst heeft het hele gebeuren rondom de NES-versie mij een vervelende bijsmaak gegeven. Natuurlijk kun je iets voor slechts beperkte tijd produceren. Maar op dusdanig laag niveau dat een product zo zeldzaam is dat fans torenhoge prijzen mogen neerleggen? Nee, mijn interesse verdwijnt dan in elk geval direct.

Mocht de SNES Mini in de winkels komen te liggen haal ik ‘m vast wel in huis al ben ik wél enigszins teleurgesteld in het aanbod aan games die dit keer wel érg karig is. Er missen toch flink wat toppers en het aantal titels die erbij zitten is aanzienlijk lager dan bij de NES-variant. Moet je daarvoor nu echt het hele internet afstruinen om ergens die ‘geluksvogel’ te zijn die ‘m kan pre-orderen? Naar mijn mening niet. Sterker nog, het zou me niets verbazen als ‘ie straks gewoon in de winkel ligt te wachten om verkocht te worden. Bovendien blijft het jammer dat je op de Switch niets meer kan met de complete bibliotheek aan SNES-titels die je in de Virtual Console hebt aangeschaft.

Jelle

Ik ben super enthousiast over de SNES Mini, maar zijn SNES-spellen niet leuker als je ze op de Switch kan spelen?

Switch Online zal vlak na de Switch uitkomen met de Classic Game Selection. Dit betekent dat je dus een selectie ‘klassieke games’ kan spelen op de Switch. Dit zullen NES-titels zijn, maar SNES-games worden ook overwogen. Ook is er een redelijk grote kans dat we Virtual Console-titels op de Switch zullen zien. Is het niet veel leuker om al die games onderweg te kunnen spelen dan thuis met een bekabelde controller vastgelijmd te zitten aan je televisie?

Wellicht denk je dat de SNES Mini een betere deal is, aangezien je meer SNES-titels krijgt voor je geld dan op Virtual Console. Ja, dat klopt, maar ga je ook echt al die spellen spelen? Wie weet vind je de helft van de spellen helemaal niet leuk. In dat geval blijven er maar tien of elf spellen over die je leuk vindt om te spelen. Kun je dat geld niet beter uitgeven aan Virtual Console op de Switch? Je weet zeker dat je spellen koopt die je leuk vindt om te spelen, aangezien je ze zelf uitkiest, en je kan ze ook nog eens meenemen!

Ga ik de SNES Mini in ieder geval proberen in handen te krijgen? Echt wel, het zou perfect in mijn Nintendo-verzameling passen. Als jou dat niks boeit, zou ik toch maar beter op Virtual Console en de nieuwe online-service op de Switch wachten.