Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[10 jaar DN] Een terugblik op de afgelopen 10 jaar

Daily Nintendo bestaat 10 jaar! Deze hele maand hebben we leuke specials en prijsvragen voor je, maar eerst neem ik je mee terug in de tijd om te kijken hoe de site is uitgegroeid tot wat het nu is.

Het was 2007 en via mijn toenmalige werk kwam ik in contact met een website genaamd Blieb.nl. Het idee achter deze site was dat iedereen die dat leuk zou vinden een eigen mini-site kon maken over een onderwerp waar je je in interesseerde. Dat zou je ook nog eens wat gaan opleveren. Blieb.nl was op zichzelf al een vrij grote verzamelsite van allemaal kleine websites en het had een leuk advertentiemodel om de beheerders van de verschillende websites te voorzien van advertentie-inkomsten. Als student klonk dat best wel interessant en ik was natuurlijk de moeilijkste niet om een eigen ‘Blieb-website’ te gaan maken.

Naast dat nintendo-wii.nieuwslog een eigen website was, stond het nieuws ook uitgelicht op Nieuwslog.nl

Omdat ik al van kleins af aan een echte Nintendo-fan ben, leek het me dan ook leuk om mijn hobby middels een website te delen met anderen. De Wii was op dat moment een “hot item” en dus leek het me logisch ‘nintendo-wii.blieb.nl’ op te starten. Gewoon puur als hobby en uit interesse voor Nintendo, want hoge verwachtingen had ik er eigenlijk niet echt van. Of het nu het succes van de Wii was, de enorme ondersteuning van het Blieb-netwerk, of dat het kwam doordat ik als een gek elke dag al het laatste nieuws – vaak nog eerdere dan grote sites – online zette, mijn hobby projectje werd ineens best groot. Binnen enkele maanden trok nintendo-wii.blieb ineens duizenden paginaweergaven per dag. Hoewel ik later achter zou komen dat paginaweergaven eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn en het pas echt draait om bezoekersaantallen, was het op dat moment voor mij een enorme motivatie om door te gaan.

Het prille begin van wat nu Daily Nintendo is. Gelukkig ziet alles er nu een stuk strakker uit!

Al vrij snel werd de naam Blieb omgetoverd tot ‘Nieuwslog’ met als slogan “dé nieuwe kwant’, dus nintendo-wii.blieb werd nintendo-wii.nieuwslog.nl. Door de overgang naar Nieuwslog zag mijn kleine website er ineens ook stukken strakker uit. De populariteit hield aan en terugkerende bezoekers wilden zich gaan ‘bemoeien’ met mijn eigen nintendo-wii.nieuwslog. Al snel leerde ik dat ik die ‘bemoeienis’ maar al te goed kon gebruiken en ineens ontstond er een soort mini-redactie waar Roël, Thomas, Clemens, Erwin, ik en al snel ook Jordy aan nintendo-wii.nieuwslog.nl werkten. Vanuit Nieuwslog zelf kregen we geweldige ondersteuning en ineens kwam ik in contact met Nintendo. Er werd me geleerd hoe ik van de populariteit van de site gebruik kon maken door adverteerders te vinden. Voor mij was dit een enorm leerzame periode waardoor ik in korte tijd erg goed nieuws kon schrijven, zoekmachine-optimalisatie toe kon passen en contact kon opnemen met ontwikkelaars. Ineens stonden Thomas en ik na de E3 van 2011 bij Nintendo op kantoor om de laatste games te testen. Toen er ook een nintendo-ds.nieuwslog en daarna een 3ds.nieuwslog.nl ontstonden, viel het team deels weer uit elkaar en hield ieder meer zijn ‘eigen nieuwslog’ bij. Zo liep alles door tot dat ik in de zomer van 2011 ineens te horen kreeg van Kees – de toenmalige baas van Nieuwslog – dat de stekker uit de site zou worden getrokken. Was alles dan ineens over?

Jorden, Nathalie, Jannie, Karim, Randy, Jordy en Ruben in 2013

Omdat ik altijd zo fanatiek bezig was met Nieuwslog, wilde Kees mij helpen met het opzetten van een volledig eigen nieuwssite ter vervanging van mijn eigen Nieuwslog-website. Ik hoefde daar uiteraard niet lang over na te denken, al kostte het bedenken van een goede naam aanzienlijk meer tijd. Uiteindelijk ontstond hieruit toen de door mij gekozen website www.dailynintendo.nl. Mijn droom kwam uit, maar omdat Erwin, Thomas en Clemens er weinig in zagen of ermee stopten, stond ik er ineens weer vrijwel alleen voor. Roël hielp als ik het weer eens niet kon bijhouden al het nieuws in m’n eentje te schrijven en wanneer ik er niet was, nam Jordy het van me over. Het werd echter al snel duidelijk dat het niet meer in mijn eentje te doen was. Er kwam een forum bij, pr bleek toch ook best belangrijk te zijn en het nieuws liep ook gewoon door. Na een oproep om ‘hulp’ voegden Karim en Robin zich toe aan het team. Toen we met het idee kwamen een chatbox op de site te zetten, kwam alles ineens in een stroomversnelling. Een groep vaste bezoekers waren vrijwel dagelijks met elkaar aan het praten op de chat en de fanatiekelingen waren met name Jannie, Ruben en Jorden. Zo ontstond in een korte tijd een ‘crew’ bestaande uit Karim, Robin, Jannie, Ruben, Jorden en mijzelf. Roël en Jordy gaven ook nog steeds de nodige hulp en uit het niets was er een ontzettend gezellige redactie ontstaan waarin iedereen het – bijna altijd – goed met elkaar kon vinden.

Omdat ik niet meer al het nieuws in mijn eentje hoefde te schrijven, was er eigenlijk ook eens tijd om de website wat professioneler te maken. Er ontstond een eindredactie, we gingen naar de beurzen zoals de Gamescom en er werd meer tijd aan pr besteed. Ontwikkelaars en uitgevers gingen ons steeds serieuzer nemen en het ontvangen van review-exemplaren en uitnodigingen voor evenementen werden steeds ‘normaler’. Al snel groeide de redactie en kwam Kevin erbij aan wie ik, door zijn ervaring bij een andere site, een groot deel van de pr prima kon overdragen. Ook Jorden bleek dat erg leuk te vinden en bleek ook nog eens best veel voor elkaar te kunnen krijgen. En dat bezoeker van het eerste uur Glenn technisch best handig was, bleek ook zeer nuttig voor het team

Ruben, Jordy, Karim en Randy

In de jaren die volgden ontstond er een komen en gaan van redactieleden. Nathalie, Bram, Tosca, Bas, Alex, Andy, Calvin en Barry kwamen en gingen. Er kwamen ook nieuwe redacteurs bij die bleven plakken, zoals Vincent en Thomas. De redacteuren van nu worden net wat beter ingelicht over de eisen en werkzaamheden dan in het begin werd gedaan, waardoor nieuwkomers als Patrick, Patricia, Younes en Jordyyy ook blijvertjes werden. Het team werd daarmee steeds stabieler en de site zelf steeds serieuzer.

Een hobbyproject is in 10 jaar tijd uitgegroeid tot hét online Nintendo Magazine van de Benelux. Iets wat alleen is gelukt door de enorme inspanning van (oud)teamleden en de vele ondersteuning destijds vanuit Nieuwslog. Ook aan de bezoekers die een hechte community zijn gaan vormen hecht ik een enorme waarde. Al met al kijk ik terug op 10 enorm mooie en leerzame jaren. Iedereen die in al die jaren mee heeft gewerkt en dat nog steeds doen, wil ik enorm bedanken. Als ik kijk naar hoe de website zich momenteel ontwikkelt, ben ik ervan overtuigd dat ons nog heel wat moois te wachten staat. Neem vooral ook even de tijd om onderstaande video te bekijken welke door Jelle is gemaakt en de afgelopen 10 jaar van Daily Nintendo in beeld brengt!