Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Retro Revisit] Ice Climber

In onze rubriek Retro Revisit blikken we terug op spellen van vroeger die het waard zijn om nog eens in de schijnwerpers te worden gezet. Ga mee met ons terug in de tijd en ontdek spellen die je echt eens gespeeld moet hebben.

Dit keer duiken we flink wat jaren teurg in de tijd en nemen we Ice Climber onder de loep. Nintendo bracht deze game in 1985 uit bij de lancering van de NES. In de game speel je met de Ice Climbers Popo en Nana. Hun gezamelijke missie is om met sneeuw bedekte bergen te beklimmen en hun gestolen groenten terug te veroveren van een grote condor. Op weg zijn er gevaren zat maar het enige wapen dat jij tijdens je avontuur hebt is een houten hamer. Deze gebruik je om blokken kapot te slaan en om jezelf te verdedigen tegen vijanden tijdens je weg naar de top. Vijandjes zelf vormen daarbij niet het enige gevaar, vallende ijspegels zijn bijvoorbeeld soms net zo gevaarlijk! Het doel is uiteindelijk om alle acht de verdiepingen te halen om het bonuslevel te bereiken waar je zoveel mogelijk groenten moet verzamelen.

Een gevaarlijke tocht
Tijdens je weg naar boven kom je in de game veel vijanden tegen waaronder ijsberen en de Nitpicker. Ook zijn er Toppi’s welke ervoor proberen te zorgen dat de Ice Climbers de top van de berg niet bereiken. Dit doen ze door gaten op te vullen met ijs. Ze kunnen behoorlijk hinderlijk zijn maar maken het spel echter wel heerlijk uitdagend! IJsblokken spelen daarnaast een grote rol in Ice Climer. Er zijn er verschillende van en een type zijn gewone ijsblokken. Deze zijn compleet ongevaarlijk en makkelijk kapot te maken. Er zijn ook ijsblokken met een vierkantige vorm. Je kunt ze niet vernietigen en zul je dus moeten ontwijken. Het donkere ijs in diagonale lijnen kan tot slot als lift gebruikt worden waarmee je naar links of rechts kunt glijden.

Eenvoudig maar zo leuk!
Het spel kent een simpele maar toch ook erg verslavende opzet. De eenvoudige gameplay zit zo goed in elkaar dat het ook nu nog leuk is om te doen. Het blijft ten slotte echt leuk om een van de vijandjes een klap met je hamer te verkopen. Het spel wordt echter ook al snel heel uitdagend. De vijanden zitten vaak overal en dus mag je flink gaan meppen. Maar dan gaan er ineens ook ijspegels vallen en wordt het behalen van het level ineens een enorme uitdaging. Heb je de game eenmaal uit dan kun je jouw scores gaan verbeteren. Jouw prestaties worden beoordeeld en daarmee zet je bij elke berg een highscore neer. Die wil je natuurlijk steeds gaan verbeteren en dus blijf je de levels opnieuw spelen.

Natuurlijk kun je de game alleen spelen maar daarnaast kent Ice Climers ook een twee speler modus. Hier kun je samenwerken om de top te bereiken of elkaar juist  dwarszitten in een race om te kijken wie het eerste boven is!

Wist je dat…?

Ice Climber was het eerste video-spel dat geprogrammeerd werd door Kazuaki Morita. Hij noemde het spel een “opwarmertje” voor zijn latere NES spel Super Mario Bros. Het spel is bovendien opgenomen in de Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System. Eerder konden gamers het spel ook al opnieuw beleven op de GBA. Op deze handheld verscheen namelijk Ice Climber NES Classics Series. De Ice Climbers verschenen verder als speelbare personages in de Super Smash Bros.-serie. De Ice Climbers verschenen ook in Super Mario Maker als unlockable Mystery Mushroom

Bekijk hieronder bewegende beelden van deze klassieker die je toch echt een keer gespeeld moet hebben!