[REVIEW] Mario Kart 8 Deluxe

Met Mario Kart 8 Deluxe krijgt de Nintendo Switch kort na de lancering al een eigen Mario Kart-titel. Hoe pakt deze remake van het origineel uit?

Mario Kart 8 verscheen een aantal jaar terug voor de Nintendo Wii U. De deluxe-versie op de Nintendo Switch is in de basis precies dezelfde titel als op de Wii U maar dan met alle verschenen downloadbare content inbegrepen én een aantal leuke nieuwe features waaronder de optie om 2 items tegelijk te kunnen gebruiken. Mario Kart 8 op zich heeft al bewezen een geweldige game te zijn. De vraag bij de Nintendo Switch-versie zal dan ook vooral zijn of deze het kopen waard is wanneer je Mario Kart 8 op de Wii U al hebt gespeeld. Deze vraag gaan we in deze review beantwoorden.

Enorm veel content
Nintendo heeft na de release van Mario Kart 8 op de Wii U flink wat nieuwe downloadbare content uitgebracht. Mocht je deze gemist hebben dan zit je met Mario Kart 8 deluxe goed. Nintendo heeft alle downloadbare content van der Wii U-versie in deze remake gestopt. Mario Kart 8 kende al 30 speelbare personages. Niet eerder hadden er zo veel personages in een Mario Kart-game gezeten. De deluxe-versie doet er nu dus een schepje bovenop en biedt hierdoor enorm veel speelbare personages. Naast veel personages uit het Mario-universum zoals King Boo, Koopa, Donkey Kong, Rosalina, Lemmie en Dry Bowser, Kun je nu ook aan de slag met personages uit andere Nintendo franchises. Zo kun je nu ook met Link racen of met personages uit Splatoon en Animal Crossing. Ook de nieuwe circuits zijn aanwezig en de benoeming ‘completer dan ooit’ is hier dus zeker op zijn plaats. Mocht je alles al kennen en niets willen unlocken dan is dat geen probleem, dit keer zijn al deze 48 tracks vanaf het moment dat je het spel opstart allemaal speelbaar. Iets dat ik persoonlijk erg fijn vind.

Wat is er nieuw?
Nintendo heeft ook verschillende nieuwe features in Mario Kart 8 deluxe gestopt. Nieuw zijn bijvoorbeeld ”Smart Steering” en ”Auto-accelerate.” Vooral handig voor nieuwe spelers. Smart Steering zorgt ervoor dat je niet van de baan kan raken, terwijl Auto-accelerate ervoor zorgt dat de speler automatisch drift. Deze opties kun je natuurlijk ook uitzetten. Gevorderde gamers zitten hier ten slotte niet bepaald op te wachten.

Iets wat misschien wel het meeste op de gameplay van invloed is, is het kunnen gebruiken van 2 items tegelijk. Dit hebben we al eerder gezien in Mario Kart Double Dash en is ook op de Nintendo Switch nu weer aanwezig. Het lijkt misschien een kleine toevoeging maar het kan de gameplay wel degelijk enorm veranderen. De races kunnen hierdoor nog hectischer (in positieve zin!) worden en je zult merken dat je soms zelfs een strategie gaat bedenken wanneer je welk item als eerste gaat gebruiken. Persoonlijk vind ik het een erg goede toevoeging die het spel ook verfrissend houdt wanneer je deze al gespeeld hebt.

In Mario Kart 8 Deluxe keert ook de battle mode weer terug. Deze viel op de Wii U nogal tegen maar dat heeft Nintendo meer dan goed gemaakt in deze remake. De ballon-gevechten spelen weer zoals voorheen én er zijn 4 andere modi toegevoegd. De komst van Bob-Omb Blast, Shine Thief en Coin Runners Zorgen voor veel variatie in de battle mode. Shine Thief is voor mij de grote verrassing geworden die leuker is dan ik had verwacht! Dit alles speel je in 8 verschillende arena’s die allemaal anders zijn en spelen. Ik durf te zeggen dat Mario Kart 8 deluxe zeker de beste Battle mode heeft tot nu toe. De battle mode is overigens ook online speelbaar. Het online spelen van Mario Kart 8 wordt hiermee nog leuker al had voice chat het online spelen wel écht af kunnen maken. Dit is niet aanwezig en dat is eigenlijk best wel een gemiste kans!

Nog steeds mooi
Op audiovisueel gebied hoef je niet al te veel schokkends te verwachten. Het spel oogt grotendeels hetzelfde maar heeft op de tv wel een hogere resolutie waardoor alles er nog scherper uitziet en de kleuren dan nog beter op je scherm worden getoverd. Mario Kart 8 zag er al erg goed uit en de Nintendo Switch versie scoort op dit gebied dan ook meer dan voldoende. Ook in hanheld mode oogt alles prima en zijn de graphics te vergelijken met hoe deze op de Wii U zijn.

Al met al is Mario Kart 8 deluxe zeker de meest complete titel tot op heden in de serie. Ondanks dat het spel veel van hetzelfde is zorgen de ijzersterke battle mode en de optie om 2 items tegelijk te gebruiken er wel degelijk voor dat het echt de moeite waard is om de game aan te schaffen ook wanneer je deze al eerder hebt gespeeld. De introductie van het gebruiken van 2 items tegelijk verandert de gameplay daadwerkelijk en met alle content die aanwezig is krijg je een heel compleet pakket voorgeschoteld. Nintendo heeft ook nog een aantal verbeteringen aan de online mode toegevoegd waardoor Mario Kart 8 deluxe een erg goede remake is geworden. Veel ontwikkelaars die remakes uitbrengen zouden nog wat kunnen leren van Nintendo, Mario Kart 8 Deluxe laat zien hoe het hoort !

+ 2 items gebruiken is leuk!
+ Sterke battle mode
+ Kan grafisch gezien prima mee
+Enorm veel content…

– …maar die heb je wellicht eerder al gekocht voor de Wii U-versie
– Het ontbreken van een voice chat is een gemiste kans

Eindcijfer: 8.3*

*Heb je Mario Kart 8 nooit gespeeld? Je kunt dan een punt bij bovenstaand cijfer optellen.

9 gedachten over “[REVIEW] Mario Kart 8 Deluxe

 • 29/04/2017 om 09:44
  Permalink

  Eigenlijk is de dubbele item box niets speciaals, dit zit in andere Mario Kart games ook. Als je je item in de meeste Mario Kart-games achter je houdt wordt de item box vrijgemaakt. Als je dan weer een item box aanraakt dan krijg je een tweede item. Zo kan je toch 2 items vasthouden.

  MK8 is speciaal, aangezien dat als je een item achter je probeert te houden, de item box niet vrij wordt gemaakt.

  • 29/04/2017 om 15:21
   Permalink

   De dubbele itembox is anders dan hoe het ging in voorgaande. Daar kon je als je drie bananen had niet een nieuw blok pakken of tijdens het gebruik van een gouden mushroom. Dat kan nu wel

 • 01/05/2017 om 08:50
  Permalink

  Ondanks dat ik MK8 op de Wii-U al helemaal kapot heb gespeeld vind ik dit wel weer een essentiële aankoop (als je van kart-racers houdt). Op de één of andere manier lijkt hij ook soepeler te spelen/sturen dan de Wii-U versie. Het is wel leuk dat je twee items kunt vasthouden maar ik zou graag hebben gezien dat je zou kunnen wisselen tussen beide items. Ik krijg het tenminste niet voor elkaar.

Geef een reactie