Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Shovel Knight: Treasure Trove

Shovel Knight is oorspronkelijk uitgekomen voor onder andere de Wii U, waar het enorm goed werd ontvangen. Hoe staat het er voor met de Switch-versie?

Shovel Knight is oorspronkelijk uitgekomen voor onder andere de Wii U, waar het enorm goed werd ontvangen. Hoe staat het er voor met de Switch-versie?

Voor degenen die de game nog niet kennen, het spel draait om een blauwe ridder genaamd Shovel Knight. Voordat de game begint raakt hij een dierbare kwijt door een duistere kracht waardoor hij in ballingschap ging leven. Nu biedt zich een kans aan om de dierbare terug te vinden, dus met behulp van zijn trouwe schep is het nu aan hem om de wereld te redden en zijn dierbare terug te krijgen.

8-bit presentatie

Shovel Knight is een game die gepresenteerd wordt in een ouderwetse setting door het gebruik van zowel 8-bit graphics als 8-bit muziek. Hoewel het er ouderwets uitziet, merk je toch dat het een moderne game is door verschillende mechanics. Alles in de game heeft de retro, maar moderne uitstraling. Door het goede gebruik van kleuren en goed uitgewerkte personages krijgt de wereld toch een stuk meer diepgang en levendigheid dan je van een 8-bit game zou verwachten. De muziek is enorm catchy en voor elke locatie en moment is een passend nummer gemaakt. Door het gebruik van een speciale soundchip heeft Yacht Club toegang gekregen tot meer 8-bit tonen dan in het NES tijdperk en dat geeft ook net weer een wat moderner gevoel.

Heel veel content

De game heeft op dit moment al drie verschillende verhalen. Ten eerste heb je Shovel of Hope met Shovel Knight en de al eerder verschenen Plague of Shadows, waarin je speelt als de slechte Plague Knight. Plague Knight is een stukje agressiever dan Shovel Knight en heeft daarom ook een andere speelstijl dan de blauwe ridder. Hij maakt namelijk gebruik van bommen om zijn doel te halen. Verder is er nu ook het nieuwe Specter of Torment-verhaal beschikbaar. Dit spel speelt zich vóór het verhaal met Shovel Knight af en vertelt het tragische verhaal van Spectre Knight. Het leuke aan deze modus is niet alleen dat je eindelijk meer inzicht krijgt over wat er voor Shovel of Hope gebeurd is, maar Specter Knight speelt weer totaal anders dan Shovel en Plague Knight. Wat wel jammer is, is dat de game veel van de gebieden hergebruikt voor de andere verhaal modi. Elke stage heeft kleine aanpassingen gehad, maar meer variatie qua levels was leuk geweest.

Elk verhaal heeft ook zijn eigen krachten, muziekstukken en uitrustingen die je kan vrijspelen, dus als je alles wilt halen zal je een lange tijd zoet zijn met deze game. Je kan zelfs bepalen dat je de originele Shovel Knight een keer wilt doorlopen in Body Swap-modus, waarbij je de geslachten van de personages kan aanpassen. Bijna elk personage in de game kan dan van geslacht veranderd worden. Daarnaast heeft de game ook een multiplayerstand, waarbij je het hele verhaal in co-op-modus kan spelen.

Later dit jaar zal Yacht Club tevens nog een gratis Battle Mode en het Kings Knight-verhaal toevoegen aan de game.

Gameplay

Zoals hierboven genoemd heeft het spel een aantal verschillende modi die elk hun eigen speelstijl hebben. Hoewel ze allemaal substantieel anders zijn hebben ze toch dezelfde kern. In elke modus moet je namelijk verschillende levels behalen met aan het einde een eindbaas. Ook kan je in elke modus verschillende outfits kopen die je een bonus effect geven. Zo geeft het rode harnas de kracht dat je maar de helft van de normale hoeveelheid geld verliest als je doodgaat. Ook kan je personage speciale vaardigheden kopen om zo je doorgang in levels makkelijker te maken. Het verschil zit hem heel erg in de krachten die personages hebben. Shovel Knight is vooral gefocust op gevechten dicht bij je personage, Plague Knight focust meer op explosieve gameplay door middel van bommen die je kan gooien en Spectre Knight speelt weer heel anders. Hoewel ook dit personage vooral gevechten dichtbij heeft, kan je als je springt richting vijanden vliegen, waardoor je een stuk hoger kan komen of een langdurige combo kan beginnen.

Conclusie

Voor iedereen die Shovel Knight nog niet gespeeld heeft en een Switch heeft is het een absolute topper en een must-buy. De gameplay, het verhaal, muziek en sfeer van de game zijn geweldig en je krijgt enorm veel content voor wat je betaalt. Zelfs voor spelers die een andere versie al hebben gespeeld is de game nog aan te raden. Het is een game die je makkelijk even tussendoor speelt en dus uitstekend geschikt voor de handheld-modus van de Switch. Ten opzichte van de 3DS en Vita-versies heeft de game weer als voordeel dat dat co-op en Battle Mode niet op de deze platforms verschijnen.

+ Veel content
+ Geweldige sfeer
+ De modi zijn leuk afgewisseld
+ Top soundtrack

– Levels zij helaas weinig gevarieerd tussen verhalen

Cijfer: 9.6