Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] 1-2 Switch

De lancering van de Nintendo Switch werd gevierd met een party-titel in vorm van 1-2 Switch. In onze beoordeling kom je erachter in hoeverre 1-2 Switch een feest of een domper is geworden.

De lancering van de Nintendo Switch werd gevierd met een party-titel in vorm van 1-2 Switch. In onze beoordeling kom je erachter in hoeverre 1-2 Switch een feest of een domper is geworden.

1-2 Switch kent in totaal 28 verschillende en uiteenlopende minigames. Een gemeenschappelijk kenmerk van de minigames is dat zij de Joy-Cons in optimale zin ondersteunen. Waar een groot gedeelte van de minigames Motion Controls ondersteunen, zal een kleiner gedeelte van HD Rumble en een IR camera gebruik maken. Door het grote scala aan beweging en registratieopties van de Joy-Cons in 1-2 Switch voelt elke minigame anders aan en zorgt dit voor een unieke ervaring.

Voordat de speler beschikking heeft over alle minigames is het de bedoeling om kennis te maken met vijf minigames. De kennismaking bestaat uit de inmiddels bekende Quick Draw, waarin twee spelers als cowboys tegenover elkaar staan en op commando het schot afvuren. Maar ook andere minigames gebaseerd op sport zoals tafeltennis en boksen zorgen voor een ideale kennismaking. Nadat de vijf minigames zijn gespeeld krijgt de speler beschikking over alle minigames die 1-2 Switch rijk is, waardoor het feest echt kan beginnen!

Elke minigame heeft een eigen karakter en opdracht. Denk aan opdracht als het melken van een koe en het bespelen van een luchtgitaar. In dit soort minigames staat de Joy-Cons centraal. De feedback die je vanuit de Joy-Cons krijgt is vernieuwend. Zo kan je daadwerkelijk voelen hoeveel balletjes in een doosje bewegen en kan de controller zien hoe snel je een broodje eet door je kaken voor de IR camera te bewegen. Door de bizarre en uitlopende opdracht leiden de minigames tot hilarische situaties tijdens feestjes en in gezelschap van vrienden.

Hoe leuk de minigames ook kunnen zijn, er zijn uiteraard ook minpunten te vinden. Als eerst is de prijs-kwaliteitsverhouding niet in balans. De adviesprijs van 1-2 Switch bedraagt vijftig euro. Voor hetzelfde geld kan je een game vinden met een waardige singleplayer- en multiplayerervaring. Met name op gebied van singleplayer heeft de party-game niets te bieden. Dit is enigszins logisch te noemen, maar door gebrek aan modi voelt het gehele aanbod wat leeg aan.

Een ander minpunt is dat de minigames soms wat ongemakkelijk aan kan voelen. Dit gevoel kan ontstaan bij minigames waarbij je in elkaars ogen aan moet kijken en door de vaak wat bizarre opdrachten. Zo zijn er ook minigames waarin je een soort van catwalk moet bewandelen en een dansje moet doen. Voor mij persoonlijk zijn dit niet vaardigheden die ik beheers, waardoor het uitoefenen van deze minigames niet plezierig zijn.

Als er naar de toekomst van de Nintendo Switch wordt gekeken kan worden gezegd dat 1-2 Switch de basis heeft gelegd voor komende party-games. Denk aan series als Mario Party en WarioWare die elke Nintendo-generatie voorbij komen en bekend staan om hun minigames. Het is interessant om te zien welke innovatieve gebruikswijze van de Joy-Cons in 1-2 Switch worden overgenomen en welke nieuwe ervaringen ons de komende periode gaat bieden.

Conclusie

1-2 Switch is een bijzonder vermakelijke party-titel geworden die de Joy-Cons op een interessante wijze introduceert. De minigames zijn vernieuwend en zijn gegarandeerd een succes op iedere feest, hoewel het soms, doordat spelers in de ogen van de tegenspeler moet kijken, tot ongemakkelijke situaties kan leiden. Een minpunt wordt gevormd door de prijs-kwaliteitsverhouding. Nintendo hangt aan 1-2 Switch een duur prijskaartje dat in mijn ogen niet rechtvaardig is. Dit gevoel wordt versterkt door een gebrek aan andere modi. Desalniettemin heb je met 1-2 Switch een unieke titel in huis, die niet misstaat op een feest en die wellicht de weg vrij heeft gemaakt voor aankomende Party-titels.

+ Vernieuwende minigames
+ Optimale ondersteuning van Joy-Cons
+ Vermakelijk…
– … en ongemakkelijk
– Duur prijskaartje
– Naast minigames valt er weinig te beleven

Cijfer: 6.9