Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Pokémon Sun & Moon

Jarenlang is de formule van Pokémon nagenoeg hetzelfde gebleven. Tijdens Sun & Moon gooien ze het over een andere boeg met de serie, maar is het een goede keuze?

Jarenlang is de formule van Pokémon nagenoeg hetzelfde gebleven. Bij Sun & Moon gooien ze het over een andere boeg met de serie, maar is het een goede keuze?

In de 20 jaar dat Pokémon nu bestaat heeft de game nagenoeg geen revisie in de gameplay gehad. Natuurlijk zijn er nieuwe elementen bijgekomen, zoals Mega Evolutie, maar de opbouw bleef ongeveer hetzelfde. In elke regio moest je namelijk acht Gym Leaders verslaan alvorens de Elite Four en de Champion uit te dagen. Op de afgelegen eilanden groep Alola gaat het er echter anders aan toe.

Welcome to Alola

pokemon-sun-moon-trialHet spel begint meteen krachtig met een uitgebreide cut-scene van een vrouwelijk personage in gevaar. Zij ontsnapt door de hulp van haar Pokémon. Hierna is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Hoewel Pokémon altijd al een redelijk uitgebreide tutorial heeft gehad, is deze in Sun & Moon tergend lang. Je kan nog geen stap verzetten of er komt een nieuw stukje uitleg of film. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat deze game de grootste verandering in Pokémon tot nu toe brengt. De gyms zijn namelijk helemaal vervangen. In plaats van een standaard gymgevecht moet je nu trials afleggen.

De trials zijn onderdeel van de Island Challenge, een traditie op Alola om jonge trainers volwassener te maken en een goede band met hun Pokémon te laten krijgen. Elke trial is anders opgebouwd, bij de ene moet je een hele berg doorkruisen voor de Totem Pokémon, terwijl je bij een ander Pokémon op de foto moet zetten. Het eindigt echter elke keer met een gevecht met een Totem Pokémon. Dit is eigenlijk een extra krachtige wilde Pokémon. Zodra je op een eiland alle trials hebt gehaald kan je beginnen aan de Grand Trial. Dat is elke keer hetzelfde principe: je moet tijdens deze trial de Kahuna (de leider) van het desbetreffende eiland verslaan.

Meer vernieuwing

Naast het vervangen van de gyms is er nog meer vernieuwing in de Alola-regio. Zo hebben oude bekende Pokémon zoals Rattata, Vulpix en Sandshrew een speciale vorm gekregen die je alleen vindt in de Alola-regio. Met deze nieuwe vormen hebben ze ook nieuwe types gekregen waardoor het in principe volledig nieuwe Pokémon zijn geworden. Daarnaast zijn HM’s, aanvallen die je normaal aan een Pokémon moest leren om verder te komen, verdwenen uit de game. Zo hoef je niet meer één Pokémon vol te bouwen met HM moves.

Als vervanging heb je de Poké Ride functie. Door het spel heen krijg je toegang tot steeds meer Pokémon voor de Poké Ride. Elke Pokémon heeft een speciale vaardigheid, Tauros kan door stenen pokemon-sun-moon-poke-riderennen, Machamp kan stenen wegduwen en met Charizard vliegt je naar eerder bezochte plekken.

Gevechten hebben ook een update gehad. Als je een wilde Pokémon tegenkomt kan deze tijdens het gevecht om hulp roepen. Hoewel dit voor snelle xp en meer kans op shiny Pokémon geeft, kan het als je een bepaalde Pokémon wilt vangen voor irritante situaties zorgen. Ook kan het voor aparte situaties zorgen zoals dat er opeens een Salamence van level 10 op de hulproep afkomt, welke normaal pas vanaf level 50 te vinden is. Verder zal de game, als je een Pokémon voor een tweede keer tegenkomt, je advies geven over welke aanval je het beste kan gebruiken.

In de vorige generatie kregen sommige Pokémon een Mega Evolutie en werden zo een stuk krachtiger dan de normaal. In Sun & Moon krijgt elke Pokémon toegang tot een tot dusver onbekende kracht. De zogeheten Z-Moves werken bijna hetzelfde als Mega Evolutie: door middel van bepaalde stenen en een sterke band tussen trainer en Pokémon kan je enorme kracht uit een aanval van je Pokémon halen. Net zoals dat je maar één Mega Evolutie in een battle kan gebruiken, kan er ook maar één Z-Move gebruikt worden. Mega Evolutie is echter niet verdwenen, maar is pas na het voltooien van het verhaal te gebruiken.

Extra functies

Sun & Moon hebben daarnaast verschillende extra functies gekregen. Zo kan je in een bepaalde stad met vier spelers een Battle Royale houden. Hier kan je een ieder-voor-zich gevecht houden. Andere nieuwe functies zijn Poké Pelago, Poké Refresh, QR Scanner, Poké Finder en Festival Plaza.

Poké Refresh is een opvolger van Pokémon Amie zoals die in X en Y te vinden was. Hier kan je je Pokémon verzorgen en aaien, wat voor een betere affectie zorgt met de trainer en zo extra bonussen kan geven in gevechten.

pokemon-sun-moon-poke-pelagoPoké Pelago is een speciale locatie voor Pokémon die in je PC Boxes zitten. Hier kan je door middel van Poké Beans eilanden ontwikkelen om zo Pokémon op expeditie te laten gaan op zoek naar speciale stenen zoals de Fire Stone etc., of Pokémon te laten trainen om hun statistieken te verhogen. De optie kost weinig tijd, maar is wel enorm handig om te gebruiken.

De QR Scanner laat je QR codes scannen van Pokémon die vervolgens geregistreerd worden als gezien in de Pokédex. Na elke tien Pokémon krijg je de mogelijkheid om de eilanden te scannen voor speciale Pokémon die niet in de Alola Pokédex staan. Denk hierbij aan onder andere de Johto en Unova starter Pokémon. Later zal deze functie gebruikt worden om events vrij te spelen, zoals het aankomende Magearna evenement.

Poké Finder is een optie waarmee je op bepaalde plekken foto’s kan maken van Pokémon en die kan laten “beoordelen”. Hier heb je afgezien van een stempel in je Trainer Passport vrij weinig aan. Wel kan je de foto’s opslaan op je SD kaart en is dit de enige functie met stereoscopisch 3D in de game.

Als laatste is er nog het Festival Plaza. Het Festival Plaza is eigenlijk de online wereld van Sun & Moon. Hier kan je de game verbinden met het internet en functies als het GTS (Global Trade Station) en Wonder Trade gebruiken of een online gevecht houden. Tijdens het spelen in Festival Plaza verdien je Festival Coins. Hiermee kan je leuke items kopen, waaronder speciale Pokéballen zoals de Timer Ball.

Grafisch en geluid

Grafisch is de game prima voor een 3DS game. Door het weglaten van het 3D-effect is het mogelijk geworden betere sprites en omgevingen te maken, waardoor de game veel realistischer aanvoelt dan zijn voorgangers. Zo zie je nu onder andere de trainers achter hun Pokémon staan tijdens gevechten.

Muzikaal is de game heerlijk relaxed. De deuntjes in de steden en gebouwen geven het tropische karakter van de Alola-regio goed weer en passen dus uitstekend binnen het thema van de game. Dit draagt enorm bij aan de sfeer van het spel, wat Sun & Moon misschien wel de sfeervolste game uit de serie maakt.

https://www.youtube.com/watch?v=BQ9ThqYzd2A

 

Conslusie

Hoewel ik van te voren dacht dat ik de gyms enorm zou missen en de Pokémon-serie deze vernieuwing niet nodig had, ben ik aangenaam verrast door de Trials. Het zorgt voor een fijne, frisse wind in de gameserie. De meeste vernieuwingen zijn alleen maar positief te benoemen, HM’s zoeken en leren aan een Pokémon was altijd een heel gedoe en de extra functies zijn nuttig voor de gameplay en geven je meer kans op zeldzame items. Het enige wat soms irritant kan zijn is de S.O.S Call, maar voor Shiny hunters is dit een top optie. De intro is dan wel lang, maar als je daar doorheen bent staat je gewoon een topgame te wachten.

+ Geweldig verhaal
+ Geen HM’s meer
+ Trials zijn leuk en uitdagend
+ Alola is een sfeervolle regio
+ Extra functies zijn nuttig
+ Muzikaal top

– Intro is enorm lang
– S.O.S Call kan enorm irritant zijn

Cijfer: 9.4