Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Phoenix Wright: Ace Attorney – Spirit of Justice

Phoenix Wright is samen met zijn bijzondere vrienden en vijanden teruggekeerd op de Europese 3DS. Is deze game een waardevolle terugkomst en begin voor nieuwkomers? Je leest het in deze review.

Phoenix Wright is samen met zijn bijzondere vrienden en vijanden teruggekeerd op de Europese 3DS. Is deze game een waardevolle terugkomst voor fans en begin voor nieuwkomers? Je leest het in deze review.

Phoenix Wright: Ace Attorney is een bekende gameserie in Japan, maar heeft in Europa een kleinere achterban. Voor mensen die niet bekend zijn met de reeks, zoals bij mij het geval was, oogt de serie niet erg interessant. Het tegendeel is echter waar: de Phoenix Wright: Ace Attorney-serie is een ijzersterke reeks in het genre van de visual novels en wel degelijk de moeite waard. De serie biedt je de mogelijkheid een advocaat te spelen, onschuldige mensen te beschermen en de waarheid te achterhalen. Geen enkele 3DS-game is dit eerder gelukt, maar Capcom dreigt hier ook in de val van zijn eigen hoogmoed te lopen. De serie, die qua opzet al uit 2001 stamt, heeft niet altijd de grote sprongen genomen die de nieuwe hardware biedt. De vraag is of Phoenix Wright: Ace Attorney – Spirit of Justice dit verandert.

Het belangrijkste: het verhaal

Bij sommige games is het verhaal niet erg van belang, maar bij Spirit of Justice maakt of breekt het de game. Spirit of Justice moet je eerder zien als een boek en dit keer begint dat boek onverwachts. Als je de game opstart duik je meteen in de wondere wereld van het koninkrijk Khura’in, wat voor spelers van vorige delen bekend terrein moet zijn. In dit koninkrijk speelt spiritualiteit een belangrijke rol in de rechtspraak en cultuur. Zonder dat Mr. Wright het wil, belandt hij in een hevige rechtszaak. Er wordt namelijk beweert dat zijn gids, een jonge knul, een moord heeft gepleegd en een relikwie heeft proberen te stelen. In deze zaak merk je al snel dat er een groot cultuurverschil is tussen de cultuur van het koninkrijk Khura’in en die van het Westen. Een advocaat is in het koninkrijk bijvoorbeeld ongebruikelijk, omdat advocaten toch alleen maar criminelen proberen te helpen, aldus de bevolking.

Terwijl Phoenix Wright aan de bevolking de onschuld moet bewijzen en spirituele ‘feiten’ naar zijn hand moet zetten, is op het thuisfront ook genoeg aan de gang. Apollo Justice en Athena Cykes nemen zijn taken waar en al snel belanden zij in grote zaken waar de druk altijd wordt opgevoerd. Zelf vond ik het verhaal goed in elkaar steken in beide landen. Om spoilers tegen te gaan zal ik niet ingaan op de details van de verhalen, maar ik kan verzekeren dat de verhalen soms erg onverwachte wendingen nemen of dat de waarheid gevonden moet worden achter situaties die normaal geheim moeten blijven. De verhalen die zich in het Westen afspelen vond ik leukere thema’s hebben dan de zaken uit het koninkrijk Khura’in.

Nieuwe personages

phoenixwrightaceattorney-spiritofjusticeEen aspect van Phoenix Wrigh: Ace Attorney – Spirit of Justice wat erg goed is uitgewerkt, is de hoeveelheid personages. Na het spelen van de trilogie op de 3DS ben ik wel van mening dat er extra gameplayelementen toegevoegd kunnen worden. In Spirit of Justice is dit verholpen en zijn er enorm veel mogelijkheden om de waarheid te achterhalen. In het thuisland beschikt Apollo Justice over een armband die hem vertelt of iemand liegt, helpt Ema Skye je met het onderzoeken van voorwerpen en kan Athena Cykes de emoties van verhoorden bepalen.

In het koninkrijk Khura’in is een geheel nieuw element te vinden. Rayfa Padma Khura’in is een priesteres die de Divination Séance kan uitvoeren. Dit ritueel zorgt ervoor dat de laatste beelden van de gestorvene worden getoond, met aan jou de taak om in deze beelden een tegenstrijdigheid te vinden: waar spreekt beeld, geluid en gevoel elkaar tegen? Dit element maakt gebruik van de nieuwe mogelijkheden van de hardware door kleine cutscenes te tonen en dat vond ik erg goed uitpakken.

Besturing

Een groot gebrek vond ik de ‘verfijning’ van het onderzoeksysteem. Als je een gevonden voorwerp wil onderzoeken, moet je R en de D-pad tegelijk indrukken, maar dit zorgt er juist voor dat je het voorwerp moeilijk rond kan bewegen. Het oude systeem met een draaiwiel werkte veel beter. New 3DS-eigenaren hebben zelfs een tweede control stick, die erg goed gebruikt kon worden voor deze onderzoeksmethoden. Het aantal keer dat je een labjas aan mag trekken en voorwerpen mag onderzoeken, is jammer genoeg erg laag.

Een grote verbetering en een fijne optie voor nieuwkomers is de toevoeging van een gestuurd onderzoekssysteem. Als je ergens met je hand over beweegt krijg je een aanwijzing of je het al onderzocht hebt en of dat het interessant is. Dit maakt het onderzoeken van plaatsen sneller een een stuk efficiënter.

phoenix-wright-ace-attorney-6-screenshot-66-600x338

Audiovisueel 

Audiovisueel springt deze visual novel er niet uit. Je krijgt wat je vandaag de dag mag verwachten van een 3DS-game: mooie sprites, bewegende decors en niet al te eentonige muziek. Voor een game waar het draait om lezen zijn de personages niet te afleidend ontworpen en is de muziek het meeste van de tijd rustgevend. Voor anime fans zijn de cutscenes, die voornamelijk in het begin te zien zijn, erg levendig.  Veel decors in het Khura’in koninkrijk  gaan hier op verder door een paar kleine animaties en levendige kleuren te tonen.

Een voorbeeld van de soundtrack :

https://soundcloud.com/ipalmed/questioning-allegro-ace-attorney-6

DLC

De toevoeging van DLC is naar mijn inziens geen probleem. De game kent uren aan speelplezier en de veranderde indeling van zaken geven je per zaak soms al meer dan drie uur aan onderzoekswerk. De kostuums en korte cases zijn dan ook geen probleem en een leuke toevoeging voor fans, die na het uitspelen van de hele game nog iets willen meemaken.

phoenix-wright-ace-attorney_spirit_of_justice_screens_05_bmp_jpgcopy_thumb

Conclusie

Phoenix Wright Ace Attorney Spirit of Justice is een waardig nieuw deel in de serie. De samenkomst van verschillende personages maakt dit een hele uitgebreide game met veel afwisseling. Het verhaal zit in beide landen goed in elkaar, alhoewel ik de zaken in het thuisland leuker vond. Voor de fans zitten er genoeg wendingen in om de serie interessant te houden. Voor beginners is het een leuk begin, omdat je meteen met heel veel karakters kennis maakt en het onderzoeken van plekken makkelijker wordt gemaakt. Hou er wel rekening mee dat dit een geheel ander genre is en veel minder grafische actie kent, maar meer te vergelijken is met een boek. Net als in een boek zijn er langdradige en spannende momenten. Capcom heeft een goed nieuw deel in elkaar gezet met een mooie nieuwe manier van onderzoeken, maar de besturing is wat verslechterd. Al met al blijft het een game die bijzonder is in zijn soort en die zeker de moeite waard is om uit te proberen.

Eindcijfer: 8,2
+ De aanwezigheid van heel veel verschillende personages
+ Goede zaken in zowel het binnen- en buitenland
+ De Divination Séance pakt goed uit
+ Cutscenes zijn mooi ontworpen
+ Hints tijdens het onderzoeken zorgen voor snelle doorloop

– Besturing is soms erg stroef
– De hoeveelheid extra informatie maakt de game soms langdradig
– Weinig uitgebreid onderzoek op voorwerpen

De trailer van de game is hieronder te bekijken: