Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Dual Core

Dual Core is een nieuwe kijk op een top-down shooter, kent een klassiek science-fiction verhaal en alle drie de modi zijn te spelen met een vriend. Is dit dé nieuwe multiplayer-game?

Dual Core is een nieuwe kijk op een top-down shooter, kent een klassiek science-fiction verhaal en alle drie de modi zijn te spelen met een vriend. Is dit dé nieuwe multiplayer-game? 

Dual Core is weer een nieuw eShop-titel en valt meteen op door een van de weinige in zijn genre. Het is namelijk geen platformer of race-game, maar een spel waarin het draait om schieten en ontwijken; een klassieke shooters dus, maar dan wel in een heel modern tintje.

dual-coreWeer zo’n sciencefiction-verhaal

Waar kunnen we bijna oneindig kogels afschieten, speelt de zwaartekracht geen rol en kunnen overal gemuteerde aliens rondlopen? Dat is de vraag die de ontwikkelaar, Gray Fin Studios, zich hoogstwaarschijnlijk gesteld moeten hebben. De locatie,een verlaten nederzetting in ons sterrenstelsel, laat namelijk alle opties open. Om op zo’n nederzetting in het jaar 2147 te komen is ook wel weer een sciencefiction-verhaal nodig en deze krijgen we dan ook. Je begint namelijk als een robot met een enorme intelligentie. Vergezeld met nog een andere gelijkmatige robot trek je door een hypermoderne nederzetting op zoek naar leven. Terwijl je je door de game begeeft, kom je steeds weer nieuwe computers tegen waar een bericht is achtergelaten door een mens. Hoe verder je in het spel komt, hoe gruwelijker en angstaanjagender de berichten worden. De tere transistorhartjes van de robots kunnen het natuurlijk niet aan om de mensen in de steek te laten en besluiten op zoek te gaan. Alhoewel deze reddingsactie al snel niet meer het hoofddoel wordt…

Dit verhaal klinkt als een leuk sciencefiction-verhaal en dat is het ook. De game maakt goed gebruik van de geavanceerde technologieën en de vele computers met boodschappen verschaffen je steeds weer een klein beetje informatie. Het enige nadeel is dat de verhaallijn voornamelijk na het voltooien van levels verschijnt, dit zorgt ervoor dat de levels zelf niet een deel lijken uit te maken van het verhaal, omdat er geen karakters in voorkomen of beschreven zaken in de cutscenes.

Een dual-stick shooter?

dual-core-4

De game is een echte shooter, maar kent daarnaast ook veel elementen uit andere genres.  Allereerst zijn de controls erg goed ontworpen en dat is essentieel voor een dual-stick shooter. Zoals de naam al doet verklappen beweeg je je voort met de linkerstick en schiet je om je heen met de rechterstick. Voor de fans van games zoals X-type Plus of de retro-game Space Invaders zal deze game een verademing zijn; ook hier is het allemaal ontwijken en schieten. Het grote verschil met de hiervoor genoemde spellen is het verhaal en dat maakt het echt een adventure-game. Geen limitaties, maar een groot level waar je alle kamers moet doorzoeken.

En deze kamers zijn ook echt het doorzoeken waard. Dit brengt mij bij de RPG-elementen die terug te vinden zijn. Als je kamers doorzoekt en vijanden verslaat, kan je edelstenen krijgen. Blauwe en rode edelstenen geven je weer wat HP en groene geven je de mogelijkheid eigenschappen te verbeteren. Zo kan je zowel jezelf als je mede-robot in de volgende eigenschappen verbeteren: snelheid, weerstand, aanvalskracht en zelfheling. Dit RPG-element geeft je een extra impuls om goed om je heen te kijken en alle vijanden te verslaan.

Eentonige omgeving met enthousiaste muziek

Op audio-visueel gebied lijken beide aspecten erg veel op elkaar; zowel de muziek als de graphics zijn eentonig. Op visueel gebied heeft de game een hoge resolutie en zijn er nooit haperingen merkbaar, maar de omgeving is dan ook niet zo indrukwekkend. Steeds struin je maar weer door de verlaten hallen, de een keer is de hal blauw, de andere keer grijs. Meer kleurvariatie kom je niet tegen. Dit is wel erg jammer, omdat de beelden tussen de levels de prachtige kwaliteiten op visueel gebied van de makers laten zien.

Op audiogebied geldt hetzelfde verhaal: het is eentonig. Dual Core kent bijzondere en ritmische deuntjes, die soms fantastisch geplaatst zijn. Maar soms zijn de deuntjes wel erg snerpend of is er juist op een spannend moment haast geen muziek meer te horen.

De soundtrack kan je hieronder deels zelf beluisteren:

Een multiplayer walhalla

Als je houdt van gamen met vrienden is deze game een geschikte keuze. De game kent namelijk drie modi, die je alle drie met meerdere spelers kan spelen. Al vanaf het begin kan je met een vriend losgaan in de Story modus. Als je in je eentje speelt loopt er namelijk een computergestuurde robot achter je aan, maar de bedoeling is dat een vriend deze overneemt. De paar puzzels in de game zijn niet de moeite waard om een vriend erbij te hebben, omdat je computergestuurde vriend de puzzels ook begrijp. Een groot voordeel heb je pas als je met een iemand speelt in de vele gevechten, waar tactiek van groot belang is.

In de andere modus, de Arcade, heb je het in je eentje na een paar keer spelen wel gezien, maar met een vriend of zelfs meerdere vrienden is het leuk om nog een keer de velen golven aan vijanden over je heen te laten komen.

De laatste modus, Battle, is ontworpen om na al het samenwerken, de strijd eens met elkaar aan te gaan. Dat zit ook goed in elkaar en verlengt je plezier met de game weer. Voor al die verschillende modi zijn de controller opties natuurlijk van belang, deze zijn: de Gamepad, Wii afstandsbediening met of zonder Nunchuck en de Classic en Pro Controller.

dual-core-5Conclusie

Dual Core kent een goed sciencefiction-verhaal met niet al te veel diepgang, en trekt de aandacht door een van de weinige games in z’n genre. De RPG-elementen houden de game fris en geven je een extra stimulans om elke vijand te doden. Het is jammer dat de omgevingen al snel eentonig aanvoelen en  de muziek niet altijd even fijn in de oren klinkt. De multiplayer-opties daarentegen zijn enorm uitgebreid; in alle drie de modi kan je met of tegen een vriend spelen. Dit maakt Dual Core een echte must voor gamers die op zoek zijn naar een goede shooter of een eshop-titel, die je goed kan spelen in zowel je eentje als met vrienden.

+Unieke combinatie van verschillende genres
+RPG-elementen houden de game fris
+Maar liefst drie modi, …
+die je allemaal goed met vrienden kan spelen.

Eentonige omgevingen
De muziek is soms erg dreinerig.
Levels en het verhaal lopen niet altijd mooi in elkaar over.

Eindcijfer: 7,8

De trailer van Dual Cores kan je hieronder bewonderen: