Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[FEATURE] Cartridges vs Disc – Wat is beter voor de NX?

De titanenstrijdt tussen twee technologieën

Dagelijks worden we bedolven onder een lading NX-geruchten. Vaak gaat het om compleet onzinnige geruchten, die al enkele minuten na verspreiding worden ontkracht. Deze keer was het echter anders. Momenteel gaat er een gerucht dat de NX mogelijk teruggaat naar de goede oude tijd, en daarbij cartridge-based wordt. Gezien eerdere geruchten al zeiden dat de NX geen optical drive krijgt, is er dus voldoende aanleiding om eens te kijken wat er nu eigenlijk beter zou zijn: de ouderwetse cartridge, of de nieuwerwetse disc-formaten?

Scratched cd
Hoe groot is de kans dat deze disk nog werkt?

Cartridge: Niet langer een bekraste CD of DVD
Als je wel eens oude games koopt, of gebruikte games koopt, dan ken je het wel: schijfjes die zijn bekrast. Een CD die over de tafel schuift, loopt bijna altijd wel een paar krassen op. Bij diepere krassen wordt een cd-rom zelfs onleesbaar. Terwijl een disk al snel bekrast raakt als je deze buiten zijn hoesje in een bak bewaard, kan ik met gemak al mijn Game Boy Advance-cartridges opstappelen of in 1 bak doen, zonder een speciaal hoesje te hebben. Toch helemaal niet zo moeilijk?

Cartridges gaan veel langer mee, dan schijfjes. Schijfjes uit het Windows Me-tijdperk doen het soms niet meer door verwaarlozing. Die lelijke kras kan het leesproces van de laser enorm verstoren. Cartridges daarentegen kunnen daarentegen nog lang meegaan. Een kras op de behuizing zorgt niet voor een probleem. Het laten vallen van een cartridge betekent niet direct het einde. En je hoeft niet met tandpasta te klooien om die verwaarlozing weg te poetsen.

Disc: Een disc kent echter lagere productiekosten
Het kost daarentegen minder moeite en geld om een disc massaal te laten produceren Zelfs wij kunnen een setje beschrijfbare cd-roms kopen bij bijvoorbeeld de Action. En dat voor een zacht prijsje! Discs kunnen namelijk makkelijker massaal worden gemaakt , zeker omdat de grote van een disk gestandaardiseerd is. De disc van de Dvd-speler, de Wii, de Wii U, de Playstation 4, allemaal hetzelfde formaat. Dat kun je niet zeggen van cartridges. De Gamboy Advance kent kleine cartridges, de NES belachelijk grote. Er is geen gestandaardiseerd grootte van een cartridge en er zijn niet honderden bedrijven die naar deze technologie schreeuwen. Hierdoor is het financieel minder aantrekkelijk is om ze massaal voor honderden bedrijven te maken. De disc wordt dominant gebruikt.

mario bros cardridge
Toentertijd was deze cartridge revolutionair. Tot de cd werd uitgevonden en de markt begon te domineren.

Cartridge: Meer opslagruimte
Vroeger was het wel anders. Toen de cd werd ingevoerd, was de opslagcapaciteit vele malen beter dan die van een cartridge. De technologie staat echter niet stil. Cartridges worden nu gebruikt voor de handhelds als de Nintendo 3DS. Hier zijn cartridges variëren van 128  MB tot 8GB. Niet groot als je het vergelijkt met de capaciteiten van een dvd of blu-ray. Maar als je het vergelijkt met tot de capaciteit die SD-kaartjes al kunnen beslaan, is er nog veel te winnen. Tegenwoordig kun je al bij de Supermarkt even snel een SD-kaartje halen met 32GB. Maar dit is nog maar een klein formaat! SD-kaartjes kunnen met gemak 128GB bevatten.

Kan een DVD of CD dit? Nee. Zo kun je bijvoorbeeld een DVD verkrijgen met 4.7GB schijfruimte. Met dual Layer kom je rond de 8.5GB. De echte getallen komen pas bij de Blu-Ray. Doordat je meer lagen boven elkaar kunt beschrijven, kun je met een dubbellaagse Blu-Ray al ongeveer 50GB aan data opslaan. Nu kan een Blu-Ray meer lagen aan en potentieel is er dus meer opslagruimte, toch is indrukwekkend wat een cartridge al kan bereiken.

Disc: Makkelijker illegaal aan games komen
Of dit een voordeel, of een nadeel is, moet je zelf maar beslissen. Afhankelijk van of je een voorstander of tegenstander bent van games zelf branden. Ik ben tegenstander. Het downloaden en spelen van illegale spellen is daarentegen veel makkelijker op systemen die op basis van een disc-systeem draaien. Heb jij immers ooit zelf een pirated variant van een NES-game gemaakt? Nee, maar je hebt vast wel eens een DVD of een CD gebrand. Een CD of DVD kun je zelf leeg kopen bij de Action of de Hema, maar een cartridge die in je NES past,dat is toch wel wat moeilijker om te verkrijgen. Nu zijn er heel veel bootlegs op cartridges in omloop, maar voor de ‘normale’ gebruiker is een disk toegankelijker.

mario 64 cardridge PNG
Wie is er niet bekend met deze game van… Shit. Naam vergeten.

Cartridge: Nostalgie for the win! De goede oude tijd
Niet alleen zijn cartridges erg functioneel, ze hebben ook iets nostalgisch. Neem bijvoorbeeld de N64, de SNES en de NES. Alle oude consoles van Nintendo hadden cartridges. Hoe je het ook wendt of keert: het bespreken van cartridges als optie, laat je terugdenken aan die goede oude tijd waarin de al wat oudere fans van nu  hun zakgeld spaarden om die goede oude games te kunnen spelen.

Disc: Er is geen save-batterij die kan sterven
En als we het toch over nostalgie hadden: misschien is het nostalgische gevoel dat je save-batterij is gestorven, ook wel even interessant. Zo zijn er games die een save-batterij hadden die ondertussen leeg is, en wanneer die leeg is, vervangen moet worden, anders kun je je spel niet meer opslaan. Bij deze oude cartridges is de opslagmaximum uiteindelijk een keer bereikt, wat betekend dat je je game niet meer kan opslaan. Als we even een vergelijking maken met de Flash Drive, dan ligt de schrijf- en leeslimiet rond de 10,000 to 1 miljoen keer, voordat deze problemen gaat vertonen. Daarna is een Flash Drive dood en kun je hem niet langer beschrijven. Een dode Flash Drive kan echter wel worden gelezen.

Cartridge: Snellere laadtijden
En als we het toch over lezen hebben. Cartridges kunnen veel sneller worden gelezen dan een disc. Een 52x disc kan een leessnelheid van 7.8 MB/s bereiken. Bij de technologie betreft Flash Memory, kun je al snel 10 tot 20 MB/s krijgen, afhankelijk van wat voor een model je hebt. Nu zijn al die cijfertjes best abstract, maar het kan best een wereld van verschil zijn voor de eindervaring van de game als je net iets minder laadscherm hoeft te ervaren, en meer game krijgt.

Mijn conclusie: teruggaan naar de cartridge
Teruggaan naar de cartridge is denk ik niet zo’n slecht idee. Sony probeert het al bij de PS Vita. Waar ze eerst nog UMC-discs gebruikten voor de Playstation Portable, zagen zij in dat cartridges goed werkten op de handheld. Vroeger hebben cartridges ons ook goed bediend, toen het tijdperk van de disc nog niet was aangebroken. Een cartridge is sneller, minder makkelijk kapot te krijgen en gaat langer mee. Wat wil je allemaal nog meer? Oké, voldoende geld om al die cartridges te kunnen kopen, en voldoende tijd om ze allemaal af te spelen…