Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Yo-Kai Watch

Zijn wij al klaar voor een nieuw fenomeen? 

Yo-Kai Watch is al een aantal jaar een grote hit in Japan. Eind vorig jaar stak de serie voor het eerst de oceaan over en heeft inmiddels ons kikkerlandje aangedaan. Zijn de lovende woorden van onze vrienden uit het Oosten terecht of niet? Onze oordeel lees je hier!

Yokai Watch Banner

Wat is een Yo-Kai?

Voordat het verhaal van Yo-Kai Watch wordt geïntroduceerd is het handig om te weten wat een Yo-Kai is en waar het vandaan komt. De Yo-Kai zijn afkomstig uit de Japanse folklore en mythologie en zijn het best te vergelijken met geesten. De Yo-Kai zijn voor de normale mens onzichtbaar, maar toch kan de mens behoorlijk last krijgen van een Yo-Kai. Volgens de folklore kan een Yo-Kai het gedrag van mensen beïnvloeden. Dit kan zowel negatief als positief uitpakken. Denk aan luiheid, kleptomanie, agitatie en zelfs het last krijgen van een zwakke blaas kan te wijten zijn aan een Yo-Kai.

Hoewel een Yo-Kai thuishoort in het geestenrijk betekent dit niet dat alle Yo-Kai een spookachtige gedaante kent. Een Yo-Kai kan de gedaante van een dier, een demon en zelfs het uiterlijk van een mens aannemen. In zowel de animatieserie als de titels voor de Nintendo 3DS heeft de ontwikkelaar er voor gekozen om de uiterlijkheden van de Yo-Kai toegankelijk te maken voor jonge spelers. In de folklore en mythologie zijn de Yo-Kai vaak angstaanjagend afgebeeld. Dit is niet het geval in Yo-Kai Watch waar duidelijk een cartoonachtige uiterlijk het geval is.

Yo-Kai

Welkom in Springdale!

Yo-Kai Watch neemt jou mee naar een fictieve stad in Japan, genaamd Springdale. Een van de bewoners van Springdale is de jongen Nate. Op een zomerse dag gaat hij het woud in om insecten te vangen, maar hij komt tot zijn verbazing een versteende capsule machine tegen. Na een dwingend advies van een stem dat uit de machine lijkt te komen gooit Nate een muntje in de machine. Een capsule rolt vervolgens uit de machine waaruit een Yo-Kai genaamd Whisper ontpopt. Vanaf dat moment gaat een nieuwe wereld open voor Nate, maar gelukkig voor hem staat hij er niet alleen voor!

In de avonturen die gaan volgen zal hij door Whisper gesteund worden. Deze rol vervult hij door Nate te voorzien van informatie over de verschillende Yo-Kai die Springdale rijk is en rijkt hij de befaamde Yo-Kai Watch aan. Met de Yo-Kai Watch kan Nate de onzichtbare Yo-Kai zichtbaar maken. Hierdoor kan hij in contact met Yo-Kai komen en de gedragingen van de Yo-Kai stoppen zodat de mensen in zijn omgeving geen last hebben van de Yo-Kai.

Het verhaal van Yo-Kai Watch verloopt in episodische verhaaltjes waarin een of meerdere Yo-Kai met goede of kwade bedoelingen centraal staan. Hoewel het verhaal daardoor moeizaam op gang komt, vormen de episodes een groter verhaallijn waarin het dreigende gevaar voor Springdale alsmaar groter wordt. Het is aan Nate en Whisper om het kwaad te keren en de mysteries op te lossen.

Yo-Kai Watch

Het vechtsysteem

Tijdens het avontuur komt Nate verschillende Yo-Kai tegen, maar hij zal deze zelf moeten zoeken. Om de Yo-Kai te vinden zal je gebruik moeten maken van een lens die gekoppeld is aan de Yo-Kai Watch. Door een rader weet je dat een Yo-Kai dicht in de buurt is zodat het zoekwerk kan beginnen. Het kan dus zijn dat je in bomen, onder auto’s en in prullenbakken op zoek gaat naar een nieuwe Yo-Kai. Zodra je een Yo-Kai hebt ontmaskerd zal alvorens een gevecht zal plaats vinden de meter van lens moeten vollopen. De Yo-Kai zullen er alles aan doen om dat te voorkomen en bewegen alle kanten op. Door met de stylus de Yo-Kai te volgen heb je de beste kans van slagen. Zodra dat is gebeurd, gaat het gevecht van start!

Het gevechtssysteem voelt in het begin wat onwennig en overweldigend aan, maar zodra je het onder de knie hebt ervaar je dat het zowel verfrissend als diepgaand is. Tijdens een gevecht heb je de beschikking over maximaal zes Yo-Kai, waar drie van hen de aanval kunnen doen. Je kan tijdens het gevecht wisselen tussen de zes Yo-Kai doro een slinger te geven aan het wiel. Verrassend genoeg vallen de Yo-Kai zelf aan, maar dat betekent niet dat je gapend hoeft toe te kijken. Als speler heb je vier opties, te kennen als ‘Soultimate’, ‘Target’, ‘Purify’ en ‘Item’.

Yo-Kai Watch

Soultimate is een speciale aanval van een Yo-Kai. Als de soulmeter gevuld is, dan kan de speciale aanval geactiveerd worden. Dit kan pas plaatsvinden als de speler een minigame heeft volbracht. De minigames maken gebruik van de onderste scherm van de 3DS en kennen een kleine hoeveelheid variatie. Zo zal je de ene keer een lijn moeten volgen, op muntjes moet klikken of cirkels maken met de stylus. De uitvoering van de minigames zorgen voor een verrassende wending, maar kent te weinig variatie om langdurende fris te zijn. De speciale aanvallen kunnen variëren tot een krachtige aanval, genezing of het beïnvloeden van de tegenstander.

Maar ook de tegenstanders kunnen jouw persoonlijke Yo-Kai beïnvloeden waardoor zij geen aanval meer kunnen lanceren. Met de optie Purify kan je de invloed van de tegenstander ongedaan maken. Dit is mogelijk aan de hand van verschillende minigames, vergelijkbaar in Soultimate, maar dan net wat anders. In geval van Purify zal je een giftige mist wissen, bubbels kapot maken en het glas doorbreken. Net als in Soultimate is dit verfrissend, maar door gebrek aan voldoende afwisseling voelt het snel herhalend aan.

De laatste twee opties zijn tevens niet de minste. Met Target kan je een vijand selecteren. De Yo-Kai vallen dan de geselecteerde vijand aan. Bij eindbazen is Target een niet te missen onderdeel, want je zal alvorens de aanvallen effect hebben een zwakke plek moeten ontdekken en selecteren. Mocht jouw Yo-Kai te veel klappen vangen dan kan je gebruik maken van Item. Hierin kan je etenswaren vinden die je ook aan vijanden kan geven. Dit klinkt wellicht raar, maar is van wezenlijk belang als je jouw assortiment aan Yo-Kai wilt verbreden.

Het gevechtsysteem is ook toepasbaar in de multiplayerstand, maar is enkel toepasbaar in een lokale situatie. Dit is jammer, want het is nog de vraag hoe populair Yo-Kai Watch gaat worden, laat staan in de directe omgeving. Hierdoor zal vele deze modus niet kunnen spelen.

Yo-Kai Watch

Vriendjes worden

Vooraf en tijdens het gevecht krijg je de mogelijkheid om de tegenstander te voorzien van etenswaren. Mocht de tegenstander dit bevallen dan kan het zo zijn dat je na het gevecht de vraag krijgt of je bevriend wil worden met de Yo-Kai. Zodra je vriendjes bent geworden met de nieuwe Yo-Kai krijg je een medaille. Met de medaille kan je de Yo-Kai oproepen en gebruik maken van zijn diensten.

In totaal zijn er meer dan 200 verschillende Yo-Kai om er bevriend mee te worden en hebben allen hun verschillende kwaliteiten. Dit komt ook goed van pas als je een van de vele sidequests gaat doen, want soms wordt er gebruik gemaakt van de speciale eigenschappen die Yo-Kai kent. Nadat je een gevecht hebt gehad of een sidequest heb volbracht krijgen de Yo-Kai ervaringspunten. Bij voldoende sidequests zal de Yo-Kai gaan evolueren in een sterker variant en dat zal naar mate je verder komt in het avontuur raadzaam zijn om met sterke Yo-Kai op pad te gaan. Maar niet alleen middels evolutie zal je een sterkere Yo-Kai krijgen. Het is ook mogelijk om sommige Yo-Kai te fuseren met elkaar. Zo kent Jibanyan verschillende vormen, maar let wel op dat je fuseren niet ongedaan krijgen.

Het vriendjessysteem van Yo-Kai Watch is niet nieuw, maar de uitvoering is wel verfrissend, maar soms ook frustrerend tegelijk. Je zal moeten experimenteren om er achter te komen welke producten een Yo-Kai lekker vindt alvorens de Yo-Kai bevriend wil worden. Dit kan soms lang duren voordat de inspanningen beloond worden. Het is dan ook niet mogelijk om nieuwe Yo-Kai middels internet te krijgen, waardoor je gebonden bent aan je eigen progressie. Wat wel mogelijk is, is om middel Streetpass en items om aan Yo-Kai te komen.

Yo-Kai Watch

Audiovisueel

Springdale bestaat uit verschillende wijken en gebieden. Denk aan een luxe woonwijk, het centrum, industriegebied en de natuur. Doordat Springdale een fictieve Japanse stad is, zijn de gebouwen en andere bezienswaardigheden gebouwd op de Japanse cultuur. Zo zijn de toko’s en de heiligdommen zeer herkenbaar. De game ademt Japan in en uit.

De stad is ook zeer levendig door de vele personages en verkeerssituaties. Mede aldoor de verschillende gebieden voelt het door de levendige situatie zelden eentonig aan. Als een klein smetje op de beleving krijgt de speler redelijk snel toegang tot de volledige stad. Dit voelt met name in het begin overweldigend aan, maar naar mate de tijd verstrekt ga je alsmaar meer thuis voelen in Springdale.

Grafisch is de game een van de betere titels in zijn genre. De grafische stijl neemt een cartoonachtige uiterlijk aan, waardoor blokkerige animaties voorkomen wordt. De titel maakt ook sterk gebruik van de 3DS-functies en is een aanrader om het bij deze titel wel aan te zetten.

De beleving wordt versterkt door de sterke soundtrack van Yo-Kai Watch. De vrolijke en soms ook dreigende deuntjes, met hier en daar een vleugje humor past perfect in de stijl van de game. In de onderstaande afspeellijst kan je de muziek van Yo-Kai Watch beluisteren.

Conclusie

Yo-Kai Watch is een ruwe diamant. Het is een verfrissende game binnen het genre, maar heeft enkele tekortkomingen om bij de absolute top te horen. Dat neemt niet weg dat Yo-Kai Watch een heerlijke game is welke garant staat voor uren speelplezier. Het ontbreken van onlinemogelijkheden en de beperkte variatie van minigames worden ruimschoots goed gemaakt door de unieke en vernieuwende beleving van het spel.

Wie zich aan deze titel waagt en bekend is binnen het genre zal geen spijt krijgen van de aankoop. Tenzij hij of zij beïnvloed is door een Yo-Kai!

+ Vernieuwend in het genre
+ Intensieve en diepgaande vechtsysteem
+ Unieke personages en setting
+ Audiovisueel zeer sfeervol
+ Humor komt goed over
– In het begin voelt het wat overweldigend aan
– Geen onlinemogelijkheden
– Weinig variatie in minigames van het vechtsysteem

Cijfer: 8.5