Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[FEATURE] Gaat Retro Studios het weer maken?

Waar is Retro Studio toe in staat?

Volgens de laatste geruchten is Retro Studios met een nieuw spel
bezig. Niet met een nieuwe Donkey Kong of een nieuwe Metroid. Het zou als we Emily Rogers mogen geloven om een geheel nieuw IP gaan, maar wat voor een IP wordt dit? En hoe kansrijk is het? Om een indruk te maken waar Retro Studios toe in staat is, werpen we een blik op hun werk.

gamecube controllerDe afknapCube voor Retro Studios
Een geweldig apparaat toch? Toen de Gamecube op de markt kwam, zag Retro Studios in ieder geval potentie in de Gamecube. Dit resulteerde dan ook in een heleboel projecten die voor dit apparaat stonden gepland. De wereld zag echter op dat moment nog niet zoveel potentie in de games van Retro Studios. Terwijl er grote titels zijn gemaakt, waaronder de Metroid Prime die wij nu kennen,  was het echter voor Retro Studios niet allemaal rooskleurig in het vooruitzicht.

Retro Studios liep al snel bij het opstarten tegen het probleem aan dat er personeel moest worden ontslagen. Financieel had Retro Studios het moeilijk. Dit resulteerde tevens in een hoop afgelaste spellen. Waar Retro Studios nog NFL Retro Football wilde maken en spellen als Raven Blad, hebben beide spellen het publiek nooit bereikt. Ook hebben ze de stekker uit twee andere projecten getrokken: Action Adventure en Car Combat (Thunder Rally).  Op dat moment leek Retro Studios net veel kansen te hebben op de markt. Maar waren ze wel kansloos?

Metroid Daily NintendoHet keerpunt
Alles veranderde echter toen Retro Studios een deal sloot met Nintendo. Retro Studios werd aan  Nintendo verkocht, en werd dan vanaf 2001 ook een dochteronderneming van de Nintendo. Dit eigenwijze Japanse bedrijf zag wel potentie in een nieuwe Metroid. Voor Retro Studios was dit de perfecte manier om haar moeizame start achter zich te laten, en daarbij Metroid Prime op de kaart te zetten. Met succes! Het ging bij de release van 2002 zelfs zo goed dat Metroid prime een heus vervolg mocht krijgen. In 2004 kon de wereld dan ook al kennismaken met Metroid Prime 2: Echoes.

Vandaag de dag heeft Retro Studios nog steeds veel naamsbekendheid door de Metroid-games die ze heeft gemaakt. Terwijl de GameCube langzaamaan is vervangen voor de Nintendo Wii, heeft Retro Studios het IP Metroid echter nooit echt losgelaten. Zo hebben ze nog Metroid Prime 3: Corruption gemaakt en hebben ze de gehele Prime collectie nog overgezet naar de Wii.

donkey-kong-tropical-freezeAndere projecten
Daar Retro Studios zeer slaagde in het nieuw leven inblazen van de Metroid-serie, lagen de verwachtingen ook hoog toen bekend werd dat Retro Studios ook Donkey Kong Country nieuw leven in zou blazen. Zo werkte Retro Studios ook aan de door fans lovende Donkey Kong Country Returns en de tevens redelijk goed ontvangen Donkey Kong Country: Tropical Freeze. Deze titel kreeg bij ons zelfs een 9,6 in Ruben zijn review. Vandaag de dag zijn de games nog steeds gewild, wat Nintendo zelf inziet door de laatste titel op te nemen in de Nintendo selects. Ook mocht Retro Studios haar creativiteit kwijt in het door critici redelijk ontvangen Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS.

Ambitieus
Het valt niet te ontkennen dat Retro Studios zeker ambities heeft om weer iets moois te maken. Het bedrijf heeft zich prima bewezen met Donkey Kong en Metroid. Het bedrijf heeft daarnaast ook getoond veel ambities te hebben betreft het uitwerken van concepten. Bij de afgelaste game Car Combat (Thunder Rally) zouden bijvoorbeeld oorspronkelijk online-functionaliteiten gepland staan, iets wat op de GameCube niet echt makkelijk was. Om even toe te wijden: online kan op de gamecube via een speciale Broadband Adapter die zeer schaars is, en alleen voor online werd gebruikt in games Homeland en  Phantasy Star Online.

En nu gaat Retro Studios een nieuw IP maken?
Retro Studios staat voornamelijk bekend om het rebooten van IP’s. In de tijd van de GameCube had Retro Studios maar een moeizame start met eigen titels en hun succes is voornamelijk te danken aan de aangereken mogelijkheden om nieuw leven te blazen in bekende franchises als Metroid en Donkey Kong Country. Nu zal het naar geruchten een beetje anders gaan. Zo zou het volgens Emily Rogers om een geheel nieuw IP gaan. De vraag is dan ook hoe Retro Studios deze keer zal presteren. Wat Retro Studios deze keer gaat maken is nog een raadsel.

Wel weten we dat 2017 het jaar wordt waarin deze nog onbekende game zal worden uitgebracht. Zouden ze werken aan een NX-launchtitel?