Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[FEATURE] Pika-tastische mobile games in een seedot-dop

Het wordt tijd om al je belangrijke foto’s van je mobiele apparaat te wissen. Je hebt ruimte nodig voor veel mobiele Nintendo-spellen.

Het is geen geheim dat Nintendo zich steeds prominenter opstelt op de mobiele markt. Waar Nintendo eerder nog riep ‘als Nintendo mobiele games ontwikkeld, is Nintendo Nintendo niet meer’, lijken de grote bazen hier toch op terug te zijn gekomen. Dit resulteert dan ook al in verschillende mobiele titels. Tijd voor een overzicht van Nintendo’s ontwikkelingen op de mobiele markt.

Hoe het allemaal begon…
Pak een bekend IP, neem een simpel game-concept, plak het IP erbovenop, pleur het in de app store. Nintendo heeft de succesformule al jaren aangevoeld: zoveel mogelijk Pokémon-spelletjes naar de mobiel brengen. Je wordt er mee doodgegooid. Het maakt hiervoor niet uit of ze de spellen zelf maken, of dat ze het IP gewoon uitlenen. Het lijkt te gaan om de aandacht die het IP krijgt of teweeg brengt. Wie is er immers niet bekend met Pokémon? Wie kan dat schattige wezentje dat Pikachu heet immers wel weerstaan? Die wil je in de wangen knijpen!

Kyogre Pokémon ShufflePokémon Shuffle
We zagen het al met de verschijning van nog redelijke recente Pokémon Shuffle.   Het IP werd uitgeleend aan Genius Sonority, om deze game eerst als Free-To-Play naar de Nintendo 3DS te brengen. Daar was het succesvol genoeg, om Nintendo zover te krijgen om ook een mobiele release van de game te regelen. Succesvol. In de Android Store krijgt de applicatie onder gebruikers niet voor niets gemiddeld een 4.5 van de 5, met ruim 114.811 uitgebrachte stemmen. En voor wie die niet altijd een mobiel op zak heeft (ik denk dat ikzelf één van de enigen onder deze categorie ben), is hetzelfde spel ook beschikbaar op de 3DS.

Pokémon Photo Booth
Ondertussen hebben we al verschillende Photo Booth apps gezien voor de Nintendo 3DS. Zo was er een Animal Crossing-applicatie waar je met behulp van AR kaarten je tafel vol kon gooien met Animal Crossing-figuurtjes, en was er al eenzelfde geval voor Mario-Pokémon Go screenkaartjes. Liefhebbers van Pokémon kunnen via deze applicatie nu ook Pokémon de eigen woonkamer in toveren. In Pokémon Photo Booth bewerk je foto’s immers met een, je raad het al, Pokémon-sausje. Cheese voor de foto!

Go, go, go! Pokémon Go.
En het stopt niet hier: er wordt momenteel aan nog een game gewerkt waar het IP Pokémon leidend is. Waar Pokémon al Pokémon Shuffle en Pokémon Photo Booth kreeg, komt ook nog eens Pokémon Go naar de mobiel. Real Life Pokémon vangen in je eigen omgeving, vormt de basis van deze nieuwe applicatie. Met de camera van je mobiel ga je op pad, om rondom in je omgeving Pokémon te vinden. Men ontdekte een nieuwe manier om te experimenteren met dat apparaat dat de mobiel heet. Hoe dit eruit gaat zien, zien we als straks Pokémon Go uit wordt gebracht. Ik ben in ieder geval zelf benieuwd wat Niantic Lab van dit geleende IP gaat bakken.

miitomo-672x3723Pokémon… O wacht, nee… Miitomo
Er is één rare telg in het straatje. Een spel dat niet op Pokémon is gebaseerd! Samen met de komst van MyNintendo, kwam namelijk ook Miitomo naar de mobiele markt. Waar je je persoonlijk ‘me’ al kon vormgeven sinds de Nintendo Wii, is het opvallend dat je nu ook op de mobiel geheel kan werken aan het neerzetten van jou digitale jou. Terwijl je vragen beantwoord als ‘wat is je favoriete thee’,     leer je meer over vrienden die ook vragen beantwoorden. Zo wordt je een heel stuk wijzer als iemand antwoord dat zijn favoriete thee sterrenmunt is.

pokemon cards 3Pokémon TCG voor de iPad
Even de mainstream games zat? Ga dan kaarten! Iedereen kent ze wel: de Pokémon Trading Cards. Toen ik nog klein was, werden ze al op het schoolplein uitgewisseld (evenals flippo’s en Diddle plaatjes) en wilde iedereen al de sterkste en tofst vormgegeven kaarten hebben. Deze kaarten kon je dan niet alleen verzamelen, je kon er ook een tof en voor mij toen verschrikkelijk ingewikkeld spel mee spelen. A fijn, door de jaren heen is het spel zo populair geworden dat het zelfs zijn eigen online variant kreeg. Zo kon je een potje Pokémon Trading Card game spelen, zelfs als je vrienden even geen tijd hadden. Voor eenieder die nu ook Pokémon Trading Card on the go wil spelen, is eind 2014 ook een iPad-variant verschenen.

Pokémon Jukebox
Misschien gaat je Poké-hart al sneller kloppen als je alleen al de eerste noten van een Pokémon soundtrack naar keuze hoort. Kan. Voor de liefhebbers van de soundtracks, is er in ieder geval een speciale applicatie die je in staat stelt om dagelijks 3 nummers zovaak als je wilt gratis te beluisteren. Als je meer verschillende soundtracks wilt luisteren, moet je deze aanschaffen. De applicatie bevat soundtracks uit veel verschillende Pokémon games. Van Red en Blue tot Omega Ruby and Pokémon Alpha Sapphire. Kortom, de keuze is reuze!

camp-pokemon-gallery-3Camp Miitomo… Nee, toch weer Pokémon
En dan eindigen we met Pokémon die met elkaar op kamp gaan. Camp Pokémon verscheen eerder al op de iOS, maar is ondertussen ook naar de android verschenen. Het spel is duidelijk op kinderen gericht en meningen betreft deze mini-game-verzameling, zijn erg uiteenlopend. Opvallend: in tegenstelling tot eerdere titels, is dit spel wel door The Pokémon Company zelf gemaakt. Maar alweer Pokémon…

Pokémon TV
Grapje, de vorige was niet de laatste. Dit is echt de laatste applicatie die ik wilde bespreken: Pokémon TV. Dit is namelijk een app die wel duidelijk laat zien hoe groot de hype rond Pokémon is. Mensen hebben zelfs een app nodig om de laatste Pokémon Anime afleveringen terug te kijken! Deze app doet niets anders dan je in staat stellen de avonturen van Ash en Pikachu terug te kijken.

Conclusie
Tot nu toe lijkt Nintendo een formule toe te passen, die eigenlijk overal wel in terug is te vinden: het IP verkoopt de game. Zo heeft Nintendo er de laatste tijd geen probleem mee haar naam aan verschillende mobiele  games te verbinden. Sterker nog,   er verschijnen massaal games met het IP Pokémon. De eerste stappen in het mobiele tijdperk zijn dan ook heel voorzichtig, wel overwogen, zonder risico’s te nemen.  Want welk risico draag je als je bijna overal het ‘toch wel verkopende en populaire’ Pokémon op kwakt? Dus lenen ze maar raak met Pokémon.