Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[FEATURE] Een terugblik op 15 jaar Animal Crossing

Hoe zagen die 15 jaar er ook alweer uit?

Het is ondertussen 15 jaar geleden, dat Animal Crossing uitkwam. Toen kende het in Japan nog de titel Dōbutsu no Mori, letterlijk Dierenbos. Nu kent Animal Crossing niet zo’n rijke geschiedenis als onze Nintendo mascotte Mario, toch is er in die 15 jaar een heleboel gebeurd. In deze korte feature kijken we terug op 15 jaar Animal Crossing. Kun jij je alles nog herinneren?

Animal Forrest
Weinigen zullen de echte oorspronkelijke Animal Crossing hebben gespeeld, er was immers geen Europese release. Het begon allemaal op de Nintendo 64, waar het spel eerst Animal Forrest heette.  Hoewel er in Japan wel vraag was naar het spel, verliep het toch stroef.  De Nintendo animalforest264 liep al tot zijn einde en de populariteit van het apparaat begon terug te dringen. Dit was dan ook voor Nintendo een reden om Animal Forrest al snel te remaken en her uit te geven als Animal Crossing op de Nintendo GameCube.

Animal Crossing
Daar is waar wij in het verhaal stappen. Bij het uitkomen van de GameCube-versie, werd de game ook voor Europa gelokaliseerd, waardoor het spel ook hier voeten aan de aarde kreeg. Dit was ook het moment dat ikzelf al snel in aanraking met de game kwam. Uren gingen zitten in het inrichten van een huis, het onderhouden van gesprekken met buurtbewoners, het uitbreiden van je dorpje en het schrijven van brieven naar medespelers en bewoners. En die arme Tom Nook… Telkens werd hij weer lastig gevallen om hem hem weer vissen, fruit en oude meubels te verkopen, om zo weer bells bij elkaar te sprokkelen om de huur te kunnen betalen. Hij werd zelfs ’s nachts een keer lastig gevallen toen hij zijn pyjama nog aan had.

animal crossing wild worldAnimal Crossing ging helemaal Wild World
Hoewel de Gamecube geen financieel succes is, weet de Animal Crossing-serie ook hier aan te slaan. Het spel weet verschillende fans te interesseren en te laten verlangen naar meer. Terwijl Nintendo al snel begon aan een tweede deel voor de Gamecube, werd dit echter al snel geannuleerd. In plaats daarvan besloten de makers om Animal Crossing naar de handheld te brengen. Animal Crossing: Wild World werd geboren.

Waar je in de Nintendo Gamecube-versie alleen via codes dingen kon uitwisselen, wist Wild World je uren zoet te houden via local play. Zo kon je dorpjes van vrienden en kennissen bezoeken, om hen zo te helpen met het weghalen van onkruid, of het opkopen van alle leuke meubeltjes in hun winkel. Hoe vaak gebeurde het niet  dat je buren immers leukere dingen in de winkel hadden dan jij? Voornamelijk tof was het verkopen van fruit. Als jij een ander standaard fruitsoort had dan je vriend, kon je veel extra bells binnenhalen!

Wii_AnimalCrossingLetsGoToTheCity_07_mediaplayer_largeLet’s Go To The City
Toen de hype rond de Nintendo DS-versie van het spel wat minderde, maakte Nintendo al snel een nieuwe slag met Animal Crossing: Let’s Go To The City. Het spel ging terug naar de console en wist vele fans te enthousiasmeren.  Het spel werd weliswaar minder goed ontvangen dan de Nintendo Gamecube-versie toentertijd, toch werd het spel wereldwijd gespeeld. Het spel werd populairder en toegankelijker. Niet alleen werd de speelwereld groter, er werd een gehele stad toegevoegd, waar Kapp’n je onder het genot van een babbeltje per bus naartoe reed.

Community’s
Er ontstonden hele community’s geheel ingericht op het uitwisselen van friendcodes, om zo de dorpjes van anderen te bezoeken. Nu had je dit tijdens de Nintendo DS-versie ook al wel, toch was dit anders.  Het feit dat de Wii gemakkelijker met het internet kon communiceren dan de Nintendo DS, zorgde er ook voor dat je sneller dorpjes van mensen aan de andere kant van de wereld bezocht. Ook hoefde je nu geen rare codes meer uit te wisselen, zoals het geval was op de Gamecube. Op wat kleine problemen na (vreemden die het leuk vonden om al je bomen om te hakken wanneer ze je bezochten), was er veel mogelijk.

AshcapanimalcrossingDLC
Daarnaast werd vanaf Animal Crossing: Let’s Go To The City erg geëxperimenteerd met downloadable content. Toen de servers van het spel nog online waren, heeft Nintendo een heleboel verschillende DLC uitgegeven. Van hoeden, shirtjes tot geheel nieuwe meubelstukken voor in je huis. Sindsdien heeft Nintendo deze trend voortgezet in latere spellen. Daarnaast is er ook een heleboel Hacked DLC verschenen voor dit spel. Zo wisten hackers een Ash Cap te maken, waardoor je in Animal Crossing de hoed van Ash uit pokémon kon dragen.

amiibo_card_AnimalCrossing_87_BunnyOpwachtingen de normale games
Naast DLC voor Animal Crossing zelf, is Animal Crossing zelf ook als DLC naar Mario Kart gekomen. Zo kun je rondrijden als The Villager in verschillende circuits die zijn gebaseerd op de wereld van Animal Crossing. Naast Mario Kart wist The Villager ook een plekje te veroveren in Super Smash Bros. voor de Nintendo 3DS en de Nintendo Wii U.  Animal Crossing kreeg later immers ook nog Happy Home-designer en ook nog Animal Crossing: amiibo Festival voor de 3DS en Wii U. En vergeet niet dat er honderden amiibo-kaarten zijn om te verzamelen en tientallen amiibo’s van deze serie. Facebook-groepen staan vol met advertenties van mensen die hun dubbele amiibo-kaarten willen ruilen.

Animal-Crossing-Week-New-Leaf-review-Daily-Nintendo-6New Leaf
Maar voordat al uit dingen in de vorige alinea gebeurden, werd Animal Crossing opnieuw uitgebracht op de handheld. New Leaf werd ingeheel 3D uitgegeven op de Nintendo 3DS, en opnieuw stopten fans van de serie honderden uren in het spel. Om mijzelf maar als voorbeeld te nemen, ik heb bijna 400 uur in dit spel zitten. . Het spel wist tevens bij nieuwe spelers populariteit te verwerven. Opnieuw kreeg je de mogelijkheid met vrienden te spelen. Dit keer kon je zelfs met vrienden naar een eiland, om daar verschillende minigames te spelen. En vergeet niet de mogelijkheid om nu te kunnen zwemmen en duiken.

Wii U en NX
En nu kijkt men uit naar een Animal Crossing voor de Wii U of de NX. Menig fan was teleurgesteld toen tijdens een Nintendo Direct vorig jaar Animal Crossing: amiibo Festival werd aangekondigd, in plaats van een volledig nieuw Animal Crossing-spel. Dit laat ook wel zien hoe de serie binnen 15 jaar aan populariteit heeft gewonnen. Het is dan ook een kwestie van tijd tot het volgende deel komt en de geschiedenis van Animal Crossing weer wordt uitgebreidt.

Wie had in het Nintendo 64-tijdperk ooit verwacht dat een spel over een vrolijk dierenbos zoveel voeten aan de aarde kon zetten buiten Japan?