Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Flipnote Studio 3D

Was Flipnote Studio het wachten waard?

Voor fans van Flipnote Studio is het eindelijk zover! Mits je lid bent van Nintendo’s nieuwe puntensysteem MyNintendo, kun je nu namelijk de langverwachte Flipnote Studio 3D gratis downloaden. Nu is gratis altijd leuk. Toch is het maar de vraag of het leuk was om enkele jaren te wachten tot deze software eindelijk in Nederland beschikbaar is. Was het die hele zit waard?

Flipnote Studio 3D 1Gebruiksvriendelijk
Al bij het opstarten van Flipnote Studio merk je eigenlijk dat de applicatie wel heel erg lijkt op hetgeen wat we al kenden van de DSi. Doordat Flipnote Studio simpel in elkaar zit, is het ook heel makkelijk om in de applicatie een flipnote te creëren. De interface werkt in grote lijnen hetzelfde en je bent al snel gewend hoe je de applicatie moet gebruiken. De applicatie is zeer gebruiksvriendelijk en alle tools zitten op een logische plek, waardoor alles zeer snel binnen handbereik is.  Mocht je een tool niet begrijpen (wat ik niet verwacht), dan is er ook nog eens een duidelijke tutorial en zijn er zelfs voorbeeld Flipnotes.

Vertrouwd en oud
FlipNote Studio voelt dan ook al snel vertrouwd aan. Hier ligt anderzijds ook een probleem. Voor iedereen die FlipNote Studio heeft gebruikt op de DSi, kan Flipnote Studio 3D toch wel als een vrij kleine update op het al bestaande concept worden beschouwd. Zo kun je nu met meer verschillende kleuren tekenen: zwart, wit, rood, Flipnote Studio 3D 2geel, groen en blauw, en heb je twee rijen met verschillende verfkwasten tot je beschikking. Daarnaast kun je verschillende Flipnotes nu ook in 3D bekijken. Toch is de vooruitgang vergeleken met de DSi versie nu niet heél erg groot. Mede door de afwezigheid van online-functionaliteiten. Die zijn er immers uitgesloopt, daar is het breekijzer flink opgezet.

Geen online festijn
In Flipnote op de DSi (XL) kon je, mits je connectie had met internet, veel van je Flipnotes met het grote publiek delen. Zo had je altijd het idee je Flipnotes met een doel te maken. De deelmogelijkheden zijn in Flipnote Studio 3D echter erg klein. Waar de DSi-variant nog Flipnote Hatena kende, zijn de online functionaliteiten geheel uit Flipnote Studio gesloopt om zo te 3DS_FlipNote3DS_Kawazu_01_top_02voorkomen dat mensen rare  dingen uploaden die niet door de beugel kunnen.

Enerzijds is het begrijpelijk dat Nintendo de functionaliteiten eruit heeft gehaald. Je zag het toentertijd met de Nintendo 3DS Brievenbus dat Nintendo al ingreep toen er misbruik werd gemaakt van de service, door gebruikers die rare foto’s en tekeningen verzonden naar onbekenden. Anderzijds is het toch een achteruitgang op de DSi-variant. Het online delen van je creaties was voor velen de drijfveer om telkens nieuwe Flipnotes te blijven maken. Nu moeten zij een andere drijfveer vinden.

Andere deelmogelijkheden
In plaats van FlipNote Hatena kun je nu je Flipnotes alleen uitwisselen als je in dezelfde kamer zit. Door één persoon Send te laten kiezen en de ander receive, kun je via de local play mogelijkheden van de Nintendo 3DS, Flipnotes uitwisselen. Wat mij betreft is dit een flinke achteruitgang op de Nintendo DSi-functie.  Door de verplichting om in dezelfde kamer te zitten om flipnotes uit te wisselen, maak je het gebruikers van de applicatie onnodig lastiger om een leuke flipnote te delen met vrienden die niet twee straten verderop van je wonen.

Een pro is dat Nintendo oude gebruikers van de DSi-software, wel in staat stelt om oude Flipnotes naar deze nieuwe variant te importeren. Zo kun je je oude Flipnotes weer bekijken en misschien zelfs aanpassen. Immers gaat het om Flipnotes van jaren terug en ben je vast weer wat ouder en daarbij wijzer geworden.

Conclusie
Nu moet je een gegeven paard niet in de bek kijken. Gratis is gratis en als echte Nederlander pak je een gratis titel natuurlijk met plezier aan. Toch is het enigszins jammer dat Flipnote studio een stap terug is op de Nintendo DSi-variant als het gaat om het delen van je creaties. Nu hebben wij in Nederland een lange tijd moeten wachten voor we sowieso de applicatie konden gebruiken, en nu hij er is, is de belangrijkste drijfveer om telkens Flipnotes te blijven maken, uit de software verwijderd. Want hoe vaak deel je nu afbeelding via alleen local play?

+ Nieuwe tools, waaronder meer kleuren om mee te schilderen
+ Een erg overzichtelijke interface, zoals we gewend zijn
+ Je kunt oude flipnotes van de DSi Hatena importeren
– De afwezigheid van online deelmogelijkheden
– De enige deelmogelijkheid is via local play

Cijfer: 6.0