Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[FEATURE] Wat is er nu eigenlijk bekend over de NX?

NX, NX, NX, je leest zoveel erover… Maar wat is er nu bekend?

Al geruime tijd doen er verschillende geruchten de ronde wat de NX nu eigenlijk voor een apparaat gaat worden. Het project dat eigenlijk naar de pers toe nog geen officiële naam kent, kan immers nog van alles worden. Nintendo heeft nog geen concrete uitspraken gedaan, waardoor het internet vol staat met onwaarheden. We werpen een blik op de rondgaande geruchten.

miitomo-672x3723
Nintendo betreed de mobiele markt ook al met Miitomo

Het betreden van de mobiele markt
Toen de naam ‘NX’ viel, bevonden we ons in een periode waarin de mobiele markt zichzelf steeds aanweziger opstelde. Grote bedrijven gaven steeds meer aan wel interesse te hebben in het ontwikkelen van games voor dat wonderbaarlijke apparaatje dat bijna iedereen tegenwoordig wel op zak heeft. Het mooiste voorbeeld is nog wel Konami. Dit bedrijf stopte immers met het maken van AAA-games, en wilde zich richten op de mobiele markt. Deze transitie naar de mobiele casual markt, zou ook voor Nintendo een logische zet zijn. Zo ook logisch voor de NX.

Dit vermoeden werd voornamelijk aangewakkerd toen duidelijk werd dat Nintendo zich daadwerkelijk met mobiele games ging bezig houden. Ondanks dat er ooit was uitgesproken, ‘als Nintendo mobiele games maakt, is Nintendo niet langer Nintendo’, leek Nintendo er even een twist aan te gaan geven. Het bleef echter bij een vermoeden, de waarheid was ver te zoeken. Met Pokémon Go en de nieuwe Miimoto op komst, is duidelijk dat Nintendo inderdaad bezig was met games voor de mobiele markt. Daarentegen is door de aankondiging hiervan ook duidelijk geworden dat deze toetreding tot de markt niets te maken heeft met de komst van de NX. Tevens is het   ontkracht in een interview van Wallstreet.

wiiu_and_3dsEen Hybride-console
Andere speculaties met betrekking tot de Nintendo NX gaan over een hybride tussen console en handheld. Persoonlijk verwacht ik niet dat consoles eeuwig blijven bestaan tot er een Playstation 11, Xbox 2070 en Nintendo Wii U100 Plus uitkomen. In ieder geval heeft Nintendo eerder de uitspraak gedaan dat de NX geen opvolger zal worden van de Nintendo Wii U. Misschien is het dan ook geen gekke gedachte dat er ooit een hybride tussen handheld en console zal komen, waarbij je dezelfde game zowel op  het grote scherm als on the go kunt spelen. Speculaties zeggen dan ook dat de Nintendo NX mogelijk zo’n ervaring kan gaan bieden.

Gaat de controller er zo uitzien?
Opvallend is een patent van een handheld met opvallende eigenschappen. De handheld heeft over de gehele voorkant een groot touchscreen, waarin twee fysieke  thumbsticks zitten verwerkt. Op de achterkant zitten nog twee schouderknoppen.  Er zullen waarschijnlijk ook onscreen buttons komen  wat te zien is in de NX_geruchtafbeeldingen van het patent. Deze kunnen bijvoorbeeld fungeren als klein menuutje waardoor je snel van wapen kan verwisselen. Net als de Gamepad en 3DS kent deze handheld ook een gyroscoop.

Al een tijd geleden werden er patenten door Nintendo aangevraagd voor een nieuwe controller. Volgens speculatie kan dit de controller van de Nintendo NX worden. In ieder geval verscheen er onlangs een foto waar mogelijk dezelfde controller in het echt werd getoond. Of de foto echt is, is vooralsnog discutabel. Lichtinval lijkt niet geheel te kloppen,  het scherm heeft iets weg van een sticker.

Ondersteuning aan de NX
Ondertussen overwegen al een heleboel ontwikkelaars om voor de NX te gaan ontwikkelen. Indies lijken geïntresseerd in dit nieuwe platform, zo kondigde VBlank al via ons aan zeker een NX-variant van haar opkomende Indie Game Shakedown Hawaii, te overwegen. Maar ook grotere uitgevers als EA hebben aangegeven potentie in de NX te zien. Dit is opmerkelijk daar EA niet erg te spreken was over de Nintendo Wii U, en daarbij al verschillende keren negatief over de verkopen en prestaties van de Wii U sprak. Maar nu is het anders? Betekend dit dat de NX de Third Party-support gaat bieden die bij de Wii U ontbrak?

ea
Third Party hebben al aangegeven interesse te hebben om voor de NX games te ontwikkelen. Third Party Support is amper aanwezig  bij de Nintendo Wii U.

Maar er gaan ook geruchten dat Nintendo zelf aan toptitels voor de NX werkt. Zo gaat er een gerucht rond dat er momenteel aan derde deel van Luigi’s Mansion wordt gewerkt, die naar de NX zal komen. Nu zijn geruchten niets anders dan geruchten, toch zijn dit interessante dingen om te volgen.

Wanneer gaan we meer horen
Vooralsnog is er weinig zekerheid over de NX. Ergens dit jaar gaan we meer horen over de NX. Wanneer die ‘ergens dit jaar’ is, valt nog een ruimte interpretatie aan te geven. Het is dan ook nog de vraag wanneer de NX dan ook op de markt zal komen. Alhoewel er al wordt gespeculeerd dat de home console-variant dit jaar naar de markt komt, is er vooralsnog weinig tot eigenlijk geen zekerheid. Van mijn kant heerst er een aanname dat we tijdens de E3 meer zullen horen. Tot die tijd worden we gevoed met een heleboel geruchten.

Want wat weten we nu echt van de NX? De codename is ‘NX’. Sure, dat is het wel zo’n beetje aan zekerheid… Bovenop al een heleboel ontkrachtte geruchten.

Wat zijn jou verwachtingen met betrekking tot Nintendo’s NX?