Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] Pokémon Red/Blue

Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van Pokémon zijn de eerste titels uit de serie beschikbaar gemaakt voor de Virtual Console. De review van Pokémon Red/Blue lees je hier!

De zakmonsters zijn door de jaren heen, in diverse uitvoeringen, flink uitgebreid. Om een echte Pokémon meester te zijn moet je ze allemaal vangen. Er  was zelfs een tijd dat er ‘slechts’ 151 verschillende Pokémon bekend waren, maar was vroeger alles beter?pokemon2

Gotta Catch ‘m all!

Het verhaal begint in het plaatsje Pallet Town, één van de vele plaatjes die in de regio Kanto te bezoeken is. De speler wordt door de lokale Pokémon Professor uitgenodigd om langs te komen en krijgt uitleg over de unieke wezens, genaamd Pokémon. Na de korte uitleg en het volbrengen van een klusje, mag je een Pokémon uitkiezen. Je hebt keuze uit de vuurtype Charmander, grastype Bulbasaur en de watersoort Squirtle. Hoewel dit op eerst gezicht een keuze op het uiterlijk lijkt, is een strategische keuze van belang, want een doordachte keuze kan het verschil maken tussen een gemakkelijke of een moeizame start.

Nadat je een persoonlijke keuze hebt gemaakt, wordt je op pad gestuurd met de Pokédex.  De Pokédex is een handige zakcomputer dat elk waargenomen Pokémon registreert. In Pokémon Red en in Pokémon Blue is het mogelijk om maximaal 151 verschillende  Pokémon te registreren, maar onthoudt dat beide versies een klein aantal exclusieve Pokémon kent. De Pokédex deelt informatie over welke naam de Pokémon draagt en  welk type het is. Doordat je weet welk type het is, kan je de Pokémon strategisch gebruiken in gevechten. Zo zal een vuurtype superieur zijn tegen een insect-/gras Pokémon, maar is inferieur tegen een watertype Pokémon. De strategische kant van de titels zorgt er voor dat de gevechten interessant en verrassend blijven. Je weet immers nooit welke zakmonster je gaat tegen komen.

pokemon-yellow-walkthrough-660x330

Pokémon Trainen

Naast het verzamelen van Pokémon, kan je ook Pokémon trainen. Het trainen van Pokémon krijgt vorm door veel gevechten aan te gaan met andere trainers of wilde Pokémon. Tijdens een gevecht krijgt de speler een keuze uit vier opties, namelijk een keuze uit een van de vier aanvallen, een item, het verwisselen van een Pokémon of vluchten van het gevecht. Dit gebeurt door middel van een gevechtssysteem dat we kennen uit een willekeurig Turn Based RPG-titel. Dat houdt in dat je omstebeurt een mogelijkheid krijgt om een van de vier opties te benutten.

Als je tegen een andere trainer speelt, is het vluchten van het gevecht niet mogelijk, maar als je verliest kost dat geld en wordt je naar de meest recent bezochte Pokécenter gebracht. Bij het winnen van een gevecht krijgt de desbetreffende Pokémon ervaringspunten. Bij het behalen van voldoende ervaringspunten gaat het niveau van de Pokémon omhoog. Het stijgen van niveau wordt beloond met verbeterde statistieken, maar kan ook worden beloond met een nieuwe aanval of een evolutie.

Ondanks dat ieder een eigen doel heeft in het spelen van Pokémon, zoals verzamelen van de zakmonsters, is het trainen van Pokémon geen optionele keuze. Naar mate je meer gaat ontdekken van de regio Kanto worden de wilde Pokémon en Pokémon trainers sterker. Dus, ook al ben je meer een verzamelaar, is het verstandig om Pokémon sterker te maken.

Een ander groot element uit de titels van Pokémon is het strijden tegen gymleiders en tegenstanders in de Pokémon League. De badges zijn verdeeld over acht Gymleiders, verspreid over heel Kanto. Om in aanmerking te komen voor een badge, zal je een gymleider eerst moeten uitdagen en verslaan. De leiders hebben vrijwel allemaal een eigen specialiteit. Zo zal de één voorkeur hebben voor een elektrisch soort en prefereert de ander een watertype. Wil je het gevecht in goede banen leiden, dan zal je op de hoogte moeten zijn van de zwakheden van Pokémon, zodat je strategische uit de hoek kan komen.

2986629-kanto+league+badges

Virtual Console

De gameplay van Pokémon Red en Pokémon Blue staan nog steeds als een huis! Sterker nog, deze is vrijwel tijdloos en is tot op de dag van vandaag nog heerlijk speelbaar. Doordat de daaropvolgende titels verbeterde opties kennen, zoals de mogelijkheid tot rennen en online ruilen, is het soms wel dat je even moet schakelen en het gebrek voor lief moet nemen.

Met het uitbrengen van de titels in de Virtual Console lijkt het voor de hand liggend dat de heruitgave van de titels voorzien zijn van nieuwe mogelijkheden, zoals gebruik van  internet en tweede scherm. Helaas is dit niet het geval. Dit is uiterst teleurstellend. Met name als je voor een GameBoy-titel een bedrag van tien euro mag neerleggen, waardoor de heruitgave als lui ervaren kan worden.

Wat wel nieuw is, is de mogelijkheid om Pokémon te ruilen zonder een link-kabel. Dat was iets dat destijds onhaalbaar was, maar net als de titels heeft de  technologie ontwikkelingen doorgemaakt. Door de Pokémon te ruilen kan je aan exclusieve Pokémon komen om zo je Pokédex vol te krijgen. Een ander nieuwtje is dat de titels compatibel zijn met de Pokébank, maar enkel in combinatie met de toekomstige titels die dit jaar worden verwacht. Al met al zijn de nieuwigheden niet spectaculair en in sommige punten best teleurstellend.

151 pokemon

Conclusie

Pokémon Red en Pokémon Blue zijn nog altijd titels die zeer goed speelbaar zijn. De gedateerde graphics vallen in het niets bij de sterke gameplay die door de jaren heen weinig heeft ingeleverd. Op gebied van Virtual Console is het jammer dat een  tweede scherm en online mogelijkheden niet ondersteund worden. Eigenlijk biedt het weinig nieuws en dat is voor het huidige bedrag dat je voor een van de titels moet betalen best teleurstellend, maar wie wil kennismaken met de GameBoy-titels of herinneringen wil ophalen is de heruitgave een passend cadeau voor het twintigjarig jubileum van Pokémon.

+ Tijdloze gameplay
+ Nog altijd even verslavend als vroeger
+ Draadloos ruilen
– Geen online mogelijkheden
– Geen gebruik van tweede scherm

Cijfer: 8.5