“Gamen leidt niet per definitie tot meer agressie”

Het spelen van games zou niet per definitie tot meer agressie leiden. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapper Karen Fikkers .

Zij promoveert aankomende donderdag aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar het verband tussen gewelddadige games en agressie bij kinderen. Ouders zouden zich volgens Finkers dan ook niet zo snel zorgen hoeven te maken. Wanneer kinderen in een normale omgeving opgroeien worden zij niet agressiever door gewelddadige games of TV series. Juist de thuissituatie is volgens Fikkers doorslaggevend.

In het onderzoek is onderzocht of kinderen anders op gewelddadige games en TV pogramma’s reageren wanneer deze afkomstig zijn uit verschillende sociale omgevingen. En dat blijkt inderdaad zo te zijn. Zou zouden kinderen uit gezinnen waar veel ruzie is of die bijvoorbeeld omgaan met agressieve vriendjes, gevoeliger zijn voor dergelijke games. Fikkers:

“Terwijl kinderen die in een harmonieuze omgeving opgroeien donders goed weten dat een klap geven in de echte wereld niet wordt gewaardeerd door ouders”

Hoe denk jij daarover?

 

8 gedachten over ““Gamen leidt niet per definitie tot meer agressie”

 • 23/02/2016 om 19:56
  Permalink

  Ik wacht rustig tot het volgende onderzoek weer zegt dat het wel zo is en dan weer tot het volgende dat het toch niet zo is etc.

    • 24/02/2016 om 16:48
     Permalink

     Ach verhip, gelijk heb je inderdaad. Zoals je zei is het dan inderdaad een ja en nee spelletje.

     Mijn eigen mening erin is overigens dat ik denk dat mensen er alleen maar van één kant naar kijken. Ik denk persoonlijk dat de mensen die veel gewelddadige games spelen zelf al een bepaalde hostiliteit of agressie hebben en juist daarom zulke games opzoeken. Dus letterlijk van de andere kant bekeken.
     Zelf ben ik een pacifist, en ik begrijp ook niet waarom iemand games zou willen spelen waarin je mensen door hun hoofd moet schieten of moet overrijden met auto’s.

 • 23/02/2016 om 22:33
  Permalink

  Ik heb ooit voor mn studie daarover moeten debatteren en dus meerdere onderzoeken daarover gelezen en over t algemeen is er – zoals ik toen heb gevonden – nooit een verband aangetoond tussen gewelddadige games en agressief gedrag, hoewel dat soms wel t geval leek. Wat bleek… Er is wel een significant verband aangetoond tussen dat mensen boos/agressief kunnen worden als zij het gevoel hebben dat zij falen (bijvoorbeeld bij t gamen)… Zij hebben toen meen ik 2 groepen mensen Tetris op de gameboy laten spelen, waarbij de ene groep een moeilijkere versie kreeg dan de andere groep. De groep met de moeilijkere versie hadden daarna meer agressie dan de groep met de makkelijkere versie. Het feit dat sommige gamers agressief worden bij een agressief spel was dus meer te wijten aan t faalgevoel. Kortom: de content doet er niet zoveel toe, maar meer factoren als het gevoel hebben van falen (en hoe mensen daar mee omgaan) en indd het milieu en sociale aspecten.

  • 24/02/2016 om 16:52
   Permalink

   Milieu en sociale aspecten zoals je zegt is denk ik het sleutelwoord hier. Zoals ik in een comment hierboven zei heb ik het idee dat we het van de andere kant moeten bekijken. Als je agressief of kwaad wordt omdat je faalt in een videogame dan is er al iets niet helemaal goed, ook voordat je de game opstartte. En dat is dan inderdaad een kwestie van opvoeding, maar misschien ook een reflectie van een zwaar competieve samenleving waarin falen als iets slechts wordt gezien.

Geef een reactie