Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[REVIEW] LEGO Marvel Avengers voor Wii U

Een van de weinige ontwikkelaars die de meest recente console van Nintendo blijft ondersteunen is Warner Bros. Zij brengen in hoog tempo nieuwe LEGO-titels uit, maar dit gaat nog weleens ten koste van de originaliteit.  Geldt dit ook voor LEGO Marvel Avengers?

Ditmaal begeeft het avontuur in de wereld van Marvel Avengers. Een stroming, die minder bekend is dan series zoals X-Men, Star Wars en Lord of the Rings, maar dat hoeft zeker niet minder interessant te zijn. Met helden als Iron Man, Captain America en Hulk is er voldoende te ontdekken en te herkennen.

LEGO Marvel Avengers

Verhaal

Het strijdtoneel van LEGO Marvel Avengers is gebaseerd op zes Marvel-films welke elk op hun eigen herkenbare wijze in de game voorkomen. Het verhaal uit de meest recente Marvel Avengers-film, welke de subtitel Age of Ultron draagt, wordt samen met de eerste Marvel Avengers-film aangehaald, maar kent uitstapjes bij het kennismaken van nieuwe personages. Bij dit soort gelegenheden treedt een flashback van het personage op, welke te herleiden is uit een ander film. Denk aan Iron Man 3, Marvel’s Captain America: First Avenger en Thor: The Dark World. Hierdoor kom je in aanraking met een hoop helden en vijanden.

Het verhaal wordt verteld door middel van scenes, welke nagespeeld zijn uit de film. Dit biedt voor de ontwikkelaar de gelegenheid om voldoende grappen en grollen toe te voegen. Wie eerder een LEGO-titel heeft gespeeld weet dat dit gaat om zeer droge en flauwe humor, welke toch altijd kunnen zorgen voor een glimlach.

Mocht je de films niet hebben gezien, dan kan de flashback als onduidelijk en verwarrend ervaren worden. Het is dan ook niet altijd duidelijk dat het om een flashback gaat. Je wordt dan ook niet echt op sleeptouw meegenomen, waardoor het lijkt dat er verwacht wordt dat je de films hebt gezien. Het helpt dan ook niet echt mee dat de bekende LEGO-humor voor afleiding zorgt. Dit maakt het verhaal minder toegankelijk voor spelers die onbekend zijn met het Marvel-universum, maar voor wie daar wel mee bekend zijn, zal de geboden fanservice meer dan bevredigend zijn.

stanbuster

Speciale krachten

De fanservice is ook terug te vinden in de gameplay. Je zal door herkenbare settings uit de films lopen, met verschillende helden spelen en vechten tegen beruchte vijanden en eindbazen. De aanvallen van de speelbare helden zijn typerend voor de personage. Denk aan Thor die donderkrachten heeft en Iron Man die voorzien is van technische hoogstandjes, maar de serie kent nu ook een unieke aanvalsmogelijkheid. Tijdens een willekeurig gevecht zal de “A-knop” oplichten. Zodra je hier op drukt doet het personage een speciale aanval, welke uniek is voor het personage. Dit is niet baanbrekend, maar wel een leuke toevoeging.

Tijdens het spelen van de verhaallijnen wordt je vrijwel in het diepe gegooid. Tijd voor uitleg is er haast niet, omdat je vrijwel direct wordt geconfronteerd met grijpgrage vijanden. Dit is niet erg, want de rust komt terug bij kleine puzzeltjes, maar helaas is dit niet altijd zorgvuldig uitgewerkt. Op sommige punten lijkt de ontwikkelaar vanuit te gaan dat je bekend bent met de materie, waardoor het voor onbekende spelers zeer onduidelijk is wat de bedoeling kan zijn. Er zijn wel een aantal hologrammen te vinden die de speciale krachten van de helden toelicht, maar dit voegt niet zo heel veel toe. Dit is dus een kleine smet op de vertrouwde en solide gameplay.

lego-marvels-avengers-screen-07-ps3-us-22dec15

Manhattan

Zodra je aantal hoofdstukken hebt voltooid kan je vrij rond lopen in de levendige stad Manhattan, waar missies en verzamelbare items op je liggen te wachten. Het is ook mogelijk om je te verplaatsen middels een voertuig en het is mogelijk, als het personage het toelaat, om door de stad te vliegen. Dit is verrassend leuk om te doen, omdat er voldoende te ontdekken en te beleven is. Dit komt al helemaal tot zijn recht als je besluit om samen met een vriend of familielid te spelen. Dit kan zowel in het verhaal als in de stad.

Als je besluit om samen het verhaal te spelen, dan worden de personages over de spelers verdeeld. Dit gebeurt automatisch, dus je hebt weinig inspraak in wie je wil zijn. Maar het hoogtepunt van spelen in co-op modus is het rondlopen in de open wereld van Manhattan, waar ieder zijn eigen weg kan opgaan.

Wat een prestatie genoemd mag worden is dat spelen in co-op modus weinig tot geen invloed heeft op het grafsche aspect van de game. Beide spelers hebben met dank aan de GamePad een eigen beeldscherm, wat soms wel een beetje ten koste gaat van de framerate, maar wordt zelden als hinderlijk ervaren.

LEGO Marel Avengers Hulk

Verzamelen

Eerder kon je lezen dat je items kan verzamelen. Dit kan zowel in de stad als in de hoofdstukken die LEGO Marvel Avengers te bieden heeft. Je kan hierbij denken aan de bekende elementen zoals gouden  en rode LEGO-stenen. De echte Marvel-fanaat zal gelukkig worden van de hoeveelheid personages die je kan verzamelen. Er zijn in totaal meer dan 200 personages te vinden, waarvan er honderd niet eerder in een LEGO-titel zijn verschenen. Veel personages kan je pas vrijspelen als je het spel hebt uitgespeeld. Daardoor is de replaywaarde zeer hoog  te noemen. Mocht dit nog niet voldoende zijn, dan biedt Warner Bros. ook extra content in vorm van DLC aan.

marvel2

Conclusie

LEGO Marvel Avengers is een typische LEGO-game geworden. Dit houdt in dat de typische humor sterk aanwezig is, maar bovenal zeer vertrouwd aanvoelt. Dit betekent dat je weinig vernieuwends kan verwachten, maar wel een degelijke titel in handen hebt. Mocht je minder bekend zijn met de Marvel-films dan kan het soms wat ontoegankelijk voelen omdat de verhaallijnen soms wat onduidelijk naar voren komt. Dit geldt ook voor de gameplay, het is niet altijd even duidelijk wat de bedoeling is. Wie daar door heen kan kijken en een grote fan is van Marvel Avengers heeft met LEGO Marvel Avengers een solide titel in huis.

+ Fanservice van hoog niveau!
+ Grafisch oogt het goed
+ Hoge replaywaarde doordat er veel extra’s zijn om vrij te spelen
– Niet altijd duidelijk wat de bedoeling is
– Verhaallijnen zijn soms onduidelijk
– Weinig vernieuwing

Cijfer: 6.8