[REVIEW] LEGO Marvel Avengers voor de Nintendo 3DS

Weet LEGO Marvel Avengers de ultieme LEGO-ervaring te bieden?

In de game komen we opnieuw in aanraking met de superhelden die eerder schitterden in onder andere LEGO Marvel Superheroes. Hulk, Black Widow, Iron Man, Captain America, ze zijn allemaal weer van de partij in een nieuw avontuur vol actie. Klinkt allemaal tof! Toch is het bij een LEGO-game altijd afwachten of ze eindelijk eens voldoen aan de vraag om vernieuwing. Want is LEGO Marvel Avengers wel zo anders als vorige tig delen in de reeks?

Een varken maakt alles beter
Een van de kernelementen van de LEGO-games is in ieder geval onveranderd gebleven; de  leuke humoristische elementen. Ook deze worden in LEGO Marvel Avengers voor de Nintendo 3DS weer volop naar voren gebracht. Sommige elementen vallen wat in herhaling (zo kun je er geheid van uitgaan dat er veel varkens worden ingezet om de boel weer op te leuken), maar andere grappen voelen nieuw aan en zorgen dan ook voor een goede sfeer in de game.

Zo wordt er gebruik gemaakt van een boel droge humor. Zo is er een level waarin de helden zich op een feest bevinden en één van de personages een domme grap heeft die hij wel moet vertellen. Niemand vind de grap grappig, maar toch mag jij heel die kamer doorlopen om die aan minstens drie groepjes van LEGO-poppetjes te vertellen. Verwacht veel droge grappen, en zo hier en daar een varken.

LegoMarvelAvengers4Superhelden bundelen hun krachten…
Als er één ding is dat gaaf is aan Superhelden, dan is het wel dat meerdere Superhelden hun krachten zodanig bundelen dat ze het begrip superheld naar het level megaheld weten te tillen. Nu overdrijf ik enigszins in mijn vorige uitspraak. toch moet er wel worden vermeld dat de samenwerking tussen de verschillende superhelden erg fijntjes is uitgewerkt. Veel superhelden kunnen samen teamup-moves uitvoeren, die hen helpen bij sommige puzzels, maar elkander ook sterker maken in gevechten.

De stevige Hulk kan bijvoorbeeld Captain America optillen om zo deze als een kogel door de lucht te gooien, terwijl Captain America zijn schild kan gebruiken om personages een zetje omhoog te geven. Daarnaast moet er even een vermelding volgen voor Black Widow, die Hulk zodanig weet te kalmeren dat het groene wezen weer terug verandert in de lievere Dr. Robert Bruce Banner. Voor elke mogelijke combinatie zijn er interessante team up-moves bedacht die goed uitpakken binnen de mechanieken van het spel.

LegoMarvelAvengers3De grote open wereld Verkennen is tof
Ook vernieuwend aan LEGO Marvel Avenger voor de Nintendo 3DS is, dat er voor het eerst sinds City Undercover: The Case Begins gebruik wordt gemaakt van één grote open wereld. Daarbij bestaat het spel niet langer uit allemaal losse levels, maar worden de levels op zo’n manier met elkaar verbonden dat de Nintendo 3DS-versie van de game nauwer tot de console-versie komt te staan. Nu gebeurt dit allemaal niet vlekkeloos, maar het is een goede eerste opzet.

Daarbij is het mooi om te vermelden dat bepaalde personages in de open wereld krachten hebben die goed bij hun personage passen. Het groene monster hulk kan bijvoorbeeld enorm hoog springen, maar ook via de zijkant van gebouwen helemaal naar de top van een gebouw klimmen. Daarnaast heeft Iron Man een heleboel verschillende pakken en de mogelijkheid zich heel snel door Manhattan te verplaatsen, door het luchtruim onveilig te maken.

Legomarvelavengers2Maar de kip blijft Kaalgeplukt
Toch is het jammer om te zien dat er niets is gedaan met kritiek die op vorige delen van toepassing was; LEGO Marvel Avengers voelt qua functionaliteiten namelijk nog steeds een kaalgeplukte variant van wat LEGO eerst was. De co-op functies die de console-variant zo interessant maken, zijn wederom afwezig en ook aan Streetpass-functionaliteiten is deze keer niet meer gedacht. Wat je krijgt is een solo-avontuur, terwijl de wereld van LEGO (en al helemaal deze superheldenwereld) zich eigenlijk veel beter leent om de krachten te bundelen in co-op. Dit waren erg leuke functies in eerdere LEGO-games zoals LEGO Batman 2: DC Superheroes en het is dan ook zonde dat deze functies zijn verwijderd. Ook het 3D-effect is  beperkt aanwezig.

Conclusie
We worden doodgegooid met LEGO-games, is het niet? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een LEGO-game van. LEGO heeft al van verschillende merken rechten opgekocht en weet al menig film of verhaal om te zetten in een nieuwe ervaring vol humor en LEGO-tastische gebeurtenissen. Ook LEGO Marvel Avengers weet te overtuigen met actievolle momenten en een boel humor. Sterker nog, voor de mensen die LEGO-moe zijn kan de open wereld en de bundeling van superheldenkrachten misschien eens bestempeld worden als iets vernieuwends binnen de LEGO-games. Iets wat eerdere delen toch wel leek te missen.

+ Een heleboel humor
+ Geen losse levels, verbonden door een grote open wereld
+ Toffe bundeling van superheldkrachten
+ Actievol, zoals een Superheldenavontuur betaamt
– Mist weer co-op functionaliteiten
– 3D-effect is maar in beperkte mate aanwezig

Cijfer: 7,0

Kevin de Bruin

Redacteur en Communicatie Manager. Mijn naam is Kevin en ik schrijf graag over van alles en nog meer. Bij dezen ben ik gaan schrijven voor Daily Nintendo om jullie te voorzien van het laatste Nintendo nieuws. Als aanhanger van die 'softe' Nintendo Games, doe ik met alle liefde verslag.

Geef een reactie