Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

[Review] Xenoblade Chronicles X

Het spel Xenoblade Chronicles kwam aan het einde van de Wii periode uit en verkocht daardoor niet goed, dat hield Monolith Soft niet tegen een nieuw deel te maken. Lees hier wat wij van deze titel vonden.

Aan het begin van het spel krijg je een filmpje te zien die het verhaal voorafgaand aan het spel vertelt. Zo hoor je over de oorlog tussen twee alien rassen die ervoor zorgde dat de Aarde vernietigd werd. Het schip the White Whale was één van de weinige die ontsnapte van de Aarde. Na twee jaar in de ruimte werd the White Whale aangevallen en stortte het schip neer op Planeet Mira.

Na deze video word je wakker gemaakt door Elma en blijkt het dat er ondertussen op Mira al twee maanden voorbij zijn gegaan. Vlak na de ontwaking wordt je direct aangevallen door een wezen en wordt je het diepe in gegooid. Als je een game zoekt waar je een stap voor stap tutorial krijgt ben je met Xenoblade Chronicles X niet aan het goede adres.

NLA

Mijn geweldige opname schermafbeelding 2015-12-31 18-06-17Na een korte looptocht zal je je thuisbasis, New Los Angeles of kort gezegd NLA, bereiken. NLA is opgedeeld in vijf districten. Dit zijn het Industrial District, het Commercial District, Residential District, Administrative District en het Undeveloped District.

In de meeste districten kom je eigenlijk alleen voor een paar kleineMijn geweldige opname schermafbeelding 2015-12-24 15-03-57 missies. Het belangrijkste district is het Administrative District. Hier is het hoofdkwartier van B.L.A.D.E., de organisatie waar jij je bij zal voegen. Hier kan je missies accepteren, wapens en uitrusting kopen voor jou en je team (later in het verhaal ook voor je Skell).

Als je verder in het spel komt zullen inwoners van Mira intrekken in NLA en zal de stad steeds levendiger worden. Zo maak je al snel kennis met de Nopon (die je misschien van de Wii/3D versie herkent) en met de Chipmunk achtige Ma-non met hun high-tech spullen.

Levelen, levelen en nog meer levelen

In Xenoblade Chronicles X blijf je constant levelen. Is het niet voor je kracht, dan is het wel voor je specifieke class, B.L.A.D.E. level of je arts (hierover later meer).

Mijn geweldige opname schermafbeelding 2015-12-24 15-03-40Je gewone level en je Class level train je gewoon door monsters te verslaan en beiden hebben andere effecten. Hoe hoger je normale level des te betere spullen je kan dragen. Je Class bepaalt welke speciale vaardigheden je kan gebruiken in een gevecht. Je hebt 16 Classes met elk hun eigen speciale vaardigheden.

Je B.L.A.D.E. level train je op een iets andere manier. Om dit level te trainen zal je missies moeten voltooien. Elke missie zal je een bepaalde hoeveelheid B.L.A.D.E. points geven en uiteindelijk zal je dan een level omhoog gaan. Het levelen van dit gedeelte is erg belangrijk voor het onderzoeken van planeet Mira. Zo zal je na elk B.L.A.D.E. level dat je omhoog bent gegaan, een veldvaardigheid kunnen upgraden. Deze vaardigheden bestaan uit biologische vaardigheden, mechanische vaardigheden en archeologische vaardigheden.

Battles

Voor degene die Xenoblade Chronicles voor de Wii of 3DS hebbenMijn geweldige opname schermafbeelding 2015-12-24 14-55-11 gespeeld zal er niet veel vernieuwing in de battles zitten. Je valt nog steeds automatisch aan en je hebt de keuzen uit verschillende arts.

Deze arts zijn speciale vaardigheden die allemaal een ander effect hebben. De ene zal meer schade toedienen van de zijkant, de ander zal je vijand verlammen en ga zo maar door. Elke Class zal zijn eigen arts hebben omdat je bij verschillende Classes ook verschillende soorten wapens gebruikt. Arts kan je levelen door middel van zogenoemde battle points. Battle points verdien je niet alleen door te vechten, maar ook door Mira te onderzoeken en gevonden items op te slaan in je Collectopedia.

Hoewel het basisprincipe van battles gelijk is aan de Wii en 3DS game zijn er wel degelijk verschillen. Zo is er geen mogelijkheid meer tot een chain attack en is het reviven van een teamgenoot lastiger geworden. Wel heb je nu een team van maximaal vier personen en heb je nu twee soorten wapens waardoor je met zowel een zwaard als een geweer kan aanvallen. Ook krijg je later in het spel beschikking tot een Skell.

Skells

Mijn geweldige opname schermafbeelding 2015-12-24 15-02-53Compleet nieuw in de game zijn zogenoemde Skells. Na hoofdstuk zes kan je een examen afleggen om toegang te krijgen tot een Skell. Een Skell is een mechanisch pak waarmee je je sneller kan verplaatsen en grotere vijanden makkelijker mee kan verslaan, ook zal je als je in de Skell zit niet meer zomaar door sommige beesten worden aangevallen. Een stuk verder in het verhaal na het ontvangen van een Skell kan je een missie doen waarmee je een upgrade kan krijgen zodat je kan vliegen. Zodra je kan vliegen zal vele nieuwe gebieden kunnen ontdekken.

Moeilijk maar niet onmogelijk

Xenoblade Chronicles X heeft een redelijke moeilijkheidsgraad. Je

Goetia is één van de bosses
Goetia is één van de bosses

kan zomaar terwijl je level 20 bent opeens een level 60 monster tegenkomen die je zal aanvallen als die je ziet en ook zijn de boss fights niet erg gemakkelijk. Voor Xenoblade Chronicles Wii/3DS bezitters zal dit misschien bekend voorkomen tot irritaties toe, maar dit deel maakt het iets minder frustrerend.

Zo kan je als je een Boss fight een aantal keer niet haalt puur voor dat gevecht het level van de tegenstander omlaag halen zodat je het makkelijker kan halen. Ook zal je zodra je een Skell hebt makkelijker kunnen ontsnappen aan sterke vijanden. Wat af en toe wel nog vervelend kan blijven is dat je soms weinig tot geen informatie krijgt over wat je precies moet doen of waar je bepaalde objecten kan vinden.

Grafisch en geluid

Mijn geweldige opname schermafbeelding 2015-12-24 14-50-11Grafisch kan Xenoblade Chronicles X echt in de lijst van hoogstandjes. Alles in de game is prachtig vormgegeven en de natuur heeft erg veel detail. Er is erg veel diversiteit in hoe de gebieden zijn vormgegeven. Van een prachtig gekleurd woud in Noctilum tot de woestijn van Oblivia. Er is zelfs aandacht besteed om te zorgen voor kleine details als elektrische stroompjes op de grond te tonen tijdens onweer. Hoewel de wereld enorm is wordt er weinig ingeleverd op grafische kwaliteiten, je merkt alleen dat soms hogere kwaliteit beelden wat later worden geladen.

De game heeft een soundtrack die bestaat uit 90 verschillende nummers en stuk voor stuk passen ze geweldig bij de momenten in de game. Daarnaast zijn de voice-overs ook prima gedaan, alleen erg jammer dat van elk hoofdpersonage jij de enige bent die geen voice-over heeft behalve een paar kreten tijdens battles.

https://www.youtube.com/watch?v=GE_Fsg7kdJw

Conclusie

Xenoblade Chroncles X is een prachtige game met een geweldige soundtrack en een verhaal waar je steeds verder in wordt opgezogen. Battles worden nooit saai door het bijna ongelimiteerde levelen van verschillende opties en later in het spel de toevoeging van de Skell. Het enige nadeel van deze game is toch wel dat je soms een opdracht krijgt en het dan maar moet uitzoeken.

+ Enorme en prachtige wereld
+ Battles zijn erg divers door Classes en arts
+ Grafisch geweldig
+ Veel diversiteit
+ Fijne besturing
+ Sublieme soundtrack
+ Verhaal dat steeds beter wordt

– Soms wordt je wel erg in het diepe gegooid.

Cijfer: 9.7