Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

3DS Review: Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

Is de waarde van Paper Jam Bros. zo dun als papier, of is Paper Jam Bros. een van de must have games voor de Nintendo 3DS?

Ondertussen zijn er al een heleboel games verschenen waarin Mario en zijn vrienden de hoofdrol spelen. Mario heeft al meerdere RPG-titels gekend, en ook in Paper-variant heeft Mario al verschillende avonturen beleefd. Paper Jam Bros. brengt de werelden van de RPG Mario en de Paper Mario samen in een interessant mengelmoesje van veel speelplezier.

Paperjambros1Er dreigt dubbel zoveel gevaar.

Deze game is namelijk een spin off die daarbij twee bekende reeks met elkaar combineert. Zo haalt de game verschillende elementen uit de eerdere Mario & Luigi-franchise, maar wordt het spel ook samengesmolten met de wereld van Paper Mario (jammer genoeg behoort tot die wereld geen Paper Luigi, dat zou namelijk het hele spel geheel compleet maken). Paper Mario en zijn kajuiten komen terecht in de echte wereld. Paper Bowser en Bowser besluiten samen te werken en veroorzaken daarbij een groter probleem dan ooit tevoren.

Het verhaal van de game is interessant en daarbij zorgt het ervoor dat je de RPG echt verder wilt spelen. Het is tevens erg mooi meegenomen dat het spel ondanks vorige delen veel minder wordt onderbroken. Wanneer je bijvoorbeeld nieuwe moves leert, krijg je in deze game nu zelf namelijk de optie of je over dat nieuwe ding wilt leren. Kortom, je hebt zelf de keuze of je een tutorial wilt volgen, of alles zelf uit wilt vogelen. En tijdens het uitproberen van deze verschillende moves, merk je dat er best wat plezier aan de game te beleven valt. Sommige van deze moves zijn dan ook dolkomisch bedacht.

PaperJamBros4De komische noot is zelfs dikker dan twee kartonnen Princess Peaches bij elkaar.

Mario, Luigi en Paper Mario weten eigenlijk bijna alles binnen deze game erg luchtig en komisch te brengen. Zo is net als in vorige delen van de Mario & Luigi-serie een goede komische noot dan ook weer één van de redenen om dit spel door te blijven spelen,  Deze humor is daarnaast naar mijn ervaring meer aanwezig dan het vorige deel uit de Mario & Luigi-serie: Dream Team Bros. Zo zijn voornamelijk de dialogen  beter geschreven, welke goed op de lachspieren kunnen inwerken in combinatie met andere dingen die zich in de spelwereld afspelen.

Een voorbeeld hiervan speelt zich al vrij vroeg in het spel af. De wereld van Mario & Luigi wordt vermengd met de wereld van Paper Mario, maar dat betekent dat de helden in dit deel tegen twee Bowsers moeten vechten. Dit wordt op een erg dramatische manier gebracht en iedereen is huiverig. Behalve twee Toads op de achtergrond, die met een big smile staan toe te kijken hoe er wordt gepiekerd hoe rampzalig een samenwerking tussen Bowser en Paper Bowser zou zijn.

Paperjambros5Uitgebreidere combat

Door de toevoeging van Paper Mario aan de game, wordt het combat-system ook uitgebreider. Zo vecht je nu niet met alleen Mario en Luigi, maar zal je drie personages tegelijkertijd besturen. Dit maakt een gevecht uitdagender, maar daarbij ook gevarieerder. Door de komst van Paper Mario, worden er immers een heleboel nieuwe moves toevoegt voor in de battles.

Onder deze moves bevinden zich interessante Trio-moves die je daarbij een flink handje kunnen helpen bij het verslaan van verschillende bazen. Een voorbeeld hiervan is een potje Squash waarbij de tegenstanders als stickers tegen de muur aan worden geplakt en waarbij je schade aanbrengt door een bal tegen die stickers aan te slaan. Hierbij kaatst de bal richting Mario, Luigi of Paper Mario en moet je de juiste knop indrukken om de bal terug te slaan.

Daarnaast is het combat-systeem ook uitgebreid met Battle Cards die je voordelen geven binnen de gevechten. Zo kun je met de kaarten vijanden extra schade toebrengen, maar kun je ook kaarten gebruiken om je statistieken een tijdelijke boost te geven of om te eenmalig te voorkomen dat een aanval van een vijand schade aanricht. Hierbij moet je sterrenpunten verzamelen om kaarten in te kunnen zetten. Elke kaart vraagt een bepaald aantal punten voordat gebruikt mag worden. De kaarten zijn een welkome toevoeging.

PaperJamBros3Maar het spel is niet helemaal Toadtastisch

Een minpunt aan Mario & Luigi: Paper Jam Bros. is daarentegen wel dat het spel op sommige punten teveel in herhaling valt. Zo gebeurt het regelmatig dat je erop uit wordt gestuurd om verschillende Toads te vinden. Op verschillende momenten van het spel zijn er immers Toads over de map verspreid die jij op verschillende verstopplekken moet spotten, of moet redden van vijanden.  Op sommige momenten van het spel wordt je ook geforceerd om alweer Toads te vinden, omdat die Toads helpen bij het bouwen van verschillende papieren voorwerpen die blokkades in het verhaal opheffen. Maar soms moet je het spel even aan de kant leggen, omdat dat allemaal niet zo Toadtastisch is en soms gaat vervelen. Mario is toch geen Toadsitter?

Paperjambros2Minigames

Wel een interessante minigame is een minigame waarin je op een reusachtige papieren Mario staat, om vervolgens het gevecht aan te gaan met andere papercraft waaronder gigantische Goomba’s of een gigantische Kamek. Tijdens deze minigames wordt je uitgedaagd om tegen verschillende papercrafts op te botsen, om vervolgens je eigen papercraft te lanceren en daarbij schade aan te brengen aan de papercraft van de tegenstander. Deze minigame wordt meermalen ingezet door de loop van het verhaal heen.

Conclusie

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. is een geslaagde spinoff die leunt op beide franchises. Hierbij wordt de RPG uit de Mario & Luigi-serie goed als basis gebruikt, terwijl er door het spel vele malen gebruik wordt gemaakt van elementen uit de Paper Mario-serie. Het spel gaat leuk om met de verschillende werelden, wordt komisch gepresenteerd en daarnaast is ook één van de aangename dingen van deze fusie dat je nu met papercraft kunt spelen. Naar mijn idee is deze titel dan ook goed voor uren speelplezier en tevens interessanter dan DreamTeam Bros.

+ Een interessante combinatie tussen twee series
+ Het spel wordt goed humoristisch gebracht
+ Het combat-system is leuk uitgebreid
+ Het is tof met papercraft te spelen
+ De game biedt uren speelplezier

– Het spel wordt soms eentonig omdat het soms teveel leunt op het idee dat je maar weer opnieuw Toads moet gaan zoeken
– De spin-off had op soms wat vernieuwender gemogen

Cijfer: 7,8