Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

3DS Review: SteamWorld Heist

Vincent heeft deze titel gespeeld en moest na een aantal speelsessies stoom afblazen, een goed teken of niet?

Na SteamWorld Dig, dat voor zowel de 3DS als de Wii U uit is gekomen, is het tijd voor een nieuw avontuur in deze serie, getiteld SteamWorld Heist! Het verhaal van SteamWorld Heist speelt zich ver na de avonturen van Rusty in SteamWorld Dig af. En zacht gezegd heeft de tijd niet stil gezeten.

Het verhaal

De aarde is vernietigd en toenmalige inwoners wonen, door gebrek aan een bewoonbaar planeet, in ruimteschepen. Dat is echter nog niet het ergste! Er is sprake van waterschaarste! En zonder water is er geen stoom! En laat het nou net zo zijn, dat alle ruimteschepen op stoom worden gedreven. Ook zit het heelal vol zit met schurken die er op uit zijn om water en andere voorwerpen te stelen.

Het is aan Kapitein Piper en zijn bemanning om dit te voorkomen. Kapitein Piper zal in zijn ruimteschip met zijn bemanningsleden vliegen naar vijandige ruimteschepen om ze leeg te plunderen. Dit doen ze om aan voldoende water te komen, maar ook om er achter te komen wie verantwoordelijk is voor de schurken.

large

Gameplay

De gameplay in SteamWorld Heist is totaal anders dan voorgaande delen uit de serie. In dit avontuur zal je minder vrij kunnen bewegen en zeer tactisch te werk moeten gaan. De gameplay valt onder de categorie Turn Based Strategy en dat houdt in dat je per ronde de mogelijkheid krijgt om een actie te maken. Denk aan vijanden te beschieten, schuilen achter voorwerpen en indien nodig jezelf verzorgen. Als een Rambo te werk gaan lijkt haast onmogelijk en wordt je noodgedwongen om na te denken over de stappen die je zet.

Aan het einde van een level wordt je beoordeeld op de hoeveelheid schatten je hebt verzameld en op eventuele slachtoffers. Heb je alle schatten gevonden en personages in levend gehouden, dan krijg je de maximale score. Wanneer dit niet het geval is, is het mogelijk om terug te keren in het level. Dit is zeker aan te raden, want met dank aan de beoordeling is het mogelijk om inventaris uit te breiden, wapens te bemachtigen en nieuwe leden voor je team te werven.

Wat leuk gedaan is, is dat de personages ervaring op doen en zodoende kunnen stijgen naar het volgende level. Hierdoor speel je nieuwe technieken vrij. Elk bemanningslid kent andere technieken. Hierdoor kan het spelen met verschillende bemanningsleden zorgen voor een nieuwe ervaring, waardoor elke speelsessie verfrissend aanvoelt. Hoewel het niet zo diepgaand is als in een RPG-titel, brengt dit wel zeker diepgang met zich mee. Het is dan ook raadzaam om de bemanningsleden te rouleren en een nieuwe uitrusting te schenken, zodat je op volle sterkte het gevecht aan zal gaan, want niet alleen jouw eigen team zal sterker worden. Naar mate je in de game vordert zal de tegenstander ook sterker worden en variëren in gedaante. Er zijn diverse pittige baasgevechten.

Hoewel de levels uitdagend zijn en de game zeker een verslavingsfactor heeft, kan het na een langdurende speelsessie eentonig aanvoelen. Dit komt omdat de levels soms wat op elkaar lijken. Ze lijken niet alleen in uiterlijk op elkaar, maar ook sommige passages doen soms vermoeden naar een eerder level. Echter, dit gevoel ebt snel weg als je kijkt naar de goede aspecten van de game.

Verzamelen

SteamWorld Heist biedt voor verzamelaars onder ons veel items om te verzamelen. Er zijn meer dan honderd wapens en iets minder dan honderd hoedjes. Hoewel er meer dan voldoende wapens zijn, is het door de beperkte inventaris scherm niet mogelijk om ze allemaal tegelijk in bezit te houden.  Je inventaris kan mondjesmaat worden uitgebreidt, maar niet zodanig dat je alles kunt bewaren.

Dat is in tegenstelling tot de wapens, wel mogelijk bij het verzamelen van hoedjes. Hoewel de hoedjes niks toevoegen aan de statistieken van het personage, heeft dit wel zeker een cosmetisch invloed. De hoedjes zijn te verzamelen door ze van de hoofd van de tegenstander te schieten en vervolgens op te pakken. Soms bevindt een hoedje zich ook in een schatkist, zodat je verrast wordt met een nieuw hoedje. Vanwege de afwezigheid van invloed op statistieken, is het verzamelen van hoedjes niet meer dan een leuke feature, maar ook niet meer dan dat.

Presentatie

De wereld van SteamWorld heeft al eerder laten zien hoe uniek en sfeervol de serie is en dat is in dit avontuur niet anders. De graphics krijgen vorm door middel van een cartoonachtige look, ondersteund door passende muziek. Het is knap dat de ontwikkelaars een levendige sfeer hebben gecreëerd. Met name de ruimteschepen die fungeren als kroeg of winkel zijn heel levendig. Er staat een band met dansende robots en de levendigheid verandert naar mate je in het verhaal verder komt. Ruimteschepen die vooraf leeg en verlaten waren, raken levendig en interessant als je terug keert.

Conclusie

SteamWorld Heist is uitdagend en verslavend. De unieke grafische stijl en heerlijke muziek in combinatie met komische sketches zorgt er voor dat je de karakteristieke personages niet snel zal vergeten. De verhaallijnen mogen dan flinterdun zijn, de gameplay zorgt wel voor diepgang. De levels lijken soms wat op elkaar en kunnen eentonig aanvoelen, maar dat is in vergelijking met de rest van de game te vergeven.

+ Unieke sfeer met dank aan unieke grafische stijl en muziek
+ Uitdagend en verslavende gameplay
+ RPG-achtige elementen
+ Veel te verzamelen
+ Prijs-kwaliteit verhouding is meer dan in orde
– Kan eentonig worden
– Verder geen noemenswaardige minpunten

Cijfer: 8.5