Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Wii U eShop Review: Octodad: Deadliest Catch

Zijn acht tentakels een succes voor vele uren aan plezier?

In Octodad bestuur je een octopus met een gezinsleven. In het begin van het spel trouw je, heb je kinderen en loop je door verschilende levels heen om je gezinsleven op de rails te krijgen. Het leven van een octopapa bestaat echter niet geheel uit rozenblaadjes, want het valt niet mee om als octopus door een mensenwereld heen te gaan. Want hoe loop je op acht tentakels?

OctoDad: Deadliest Catch is een spel dat begon als een studentenprojectje voor de PC en Mac. Daarentegen is het spel later uitgebreidt voor een release op de Playstation. Op de Playstation werd de titel goed ontvangen en nu heeft de game ook een Nintendo Wii U-release gekregen waarin je de doldwaze avonturen van Octodad kunt beleven. Ondertussen is de originele PC en Mac-versie nog wel beschikbaar om hier gratis te downloaden. Deze latere versie is voornamelijk verbeterd en kent dan ook een veel langer verhaal dan het origineel.

Octodad 1
Octodad loopt met zijn onhandige tentakels wat tafels omver.Besturing

Besturing

Tijdens het besturen van de game moet je namelijk echt ‘voelen’ hoe een octopus zich door een ruimte moet bewegen.. Dat gaat niet zo makkelijk. vier van je tentakels gebruik je als zijnde benen, en twee van je tentakels gebruik je als zijnde handen. Daarentegen zijn die tentakels maar flubberig, niet zo stevig, en is het moeilijk om ze in bedwang te houden. Daarom  waggel je al snel door de levels heen, en merk je al snel hoe het is om al octopus door trouwlocatie, een huis of bijvoorbeeld supermarkt te lopen.

Gameplay

Deze vorm van besturing is even wennen, maar zorgt wel voor een interessante twist aan de game. Gameplay-technische zorgen de tentakels er namelijk ook voor dat je op die manier moet proberen om voorwerpen op te pakken of te verplaatsen, of jezelf op die manier naar voorwerpen toe moet verplaatsen. Dit zorgt voor leuke puzzels en interactie. Zo kun je je kleverige tentakels gebruiken om een ring om je vrouw haar vinger te doen, maar ook om je kinderen te voorzien van hun dagelijkse voedsel. Daarnaast kun je ook gewoon er een rotzooitje van trappen door alle obstakels zoals tafels, stoelen en lampen omver te lopen.

224480_screenshots_2014-01-30_00005
Easter Eggs verwerkt in de Supermarkt van Octodad: Deadliest Catch.

Een erg luchtige titel

Onder andere hierdoor weet Octodad op een erg luchtige wijze te vermaken. Zo is het een hele interessante ervaring dat je een octopus kan spelen, die tevens trouwt met een menselijke vrouw, kinderen heeft en het één en ander moet doen binnen het huis houden. Het is ook erg interessant dat het spel naast deze ludieke dingen ook goed is gevuld met leuke verwijzingen naar andere herkenbare situaties. Daarnaast zit het spel vol met details die het spel beter maken.

Een voorbeeld hiervan is een level waarin je door een supermarkt loopt. In dit level moet je verschillende dingen van je boodschappenlijstje verzamelen en terwijl je naar deze producten zoekt, zie je een heleboel andere dingen in de schappen liggen. Zo zijn er serialringen voor in de yoghurt, verwijzend naar het Nederlandse Indie Bedrijf Vlambeer. Ook zijn er verwijzingen naar de Indie Game Super Meat Boy, en referenties naar de browsergame QWOP. Die laatste is een interessante, want dit is ook een spel waarin je bepaalde delen van een been moet bewegen om vooruit te komen. Een soortgelijk iets doe je in Octodad.

Octodad-Dadliest-Catch-Free-Download
Zie je die simpele kindertekening op de tafel? Zo zijn er ook schilderijen.

Grafisch

Het spel kent daarbij ook een ludieke charme in haar grafische stijl. Grafisch is het spel geen hoogstandje, al wordt dit toch deels wel gemaskeerd door vrolijk kleurgebruik, of door dingen simplistisch aan te pakken. Zo vind je meerdere tekeningen van stokpoppetjes in zowel schilderijen of tekeningen op muren en tafels.

Animaties laten soms wat te wensen over. Zo loop je wel eens een ruit kapot, of voorwerpen omver, maar komt dit wat stroef over. Zo loop je ergens in het begin van het spel door een ruit heen, en dan merk je al dat de animatie daarvan ook niet heel erg prachtig is. De ruit wordt opgedeeld in enkele losse delen, die wat onrealistisch en traag richting de grond vallen. Desalniettemin, is dit geen enorme ramp en valt dit te overzien.

Conclusie

Octodad is een grappig spel. De besturing moet even wennen, maar zorgt voor leuke gameplay-elementen die je echt de game intrekken. Daarnaast neemt het spel zichzelf niet al te serieus, en worden er veel humoristische elementen in verwerkt. Een voorbeeld hiervan is een winkel vol met easter eggs naar Indie Uitgevers. Grafisch en animatie-technisch is het spel oké, niet geweldig, maar dat is niet iets waar je mij erg over ziet struikelen. Technisch gezien struikelde ik bij dit spel eerder over Octodad zijn tentakels en eigenlijk ook dat het hele avontuur veel te snel was afgelopen. Voor €13,99 verwacht je toch meer speeltijd.

Mocht je niet zijn overtuigt, dan kun je de eerste versie van OctoDad hier gratis te downloaden. Deze biedt een mooi voorproefje van Octodad: Deadliest Catch.

+ Interessant concept
+ Besturing past goed bij het concept
+ Luchtig spel met leuke verwijzingen, easter egg
+ Het cliché verhaal wordt erg leuk gebracht

– Grafisch niet heel erg hoogstaand, maar oké.
– Het spel is te kort voor de prijs die je betaald

Cijfer: 7,5