Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Review: LEGO Dimensions

Spellen als Skylanders en Disney Infinity, maar ook de Amiibo figuurtjes, zijn een enorm succes. Ook de LEGO franchise heeft zich tot het Toys-to-life genre gewaagd. Het soort games waarin speelgoed tot leven komt in de game zelf. LEGO Dimensions doet daar echter nog een schepje bovenop. Met LEGO Dimensions bouw je namelijk letterlijk het speelgoed,welke je gebruikt,  zelf.

Met LEGO Dimensons komen oude tijden, voor mij althans, snel weer naar boven. Wie had namelijk ooit gedacht dat ik op mijn leeftijd nog eens LEGO dingen in elkaar zou gaan zetten? LEGO Dimensions laat je dit doen alvorens je gaat beginnen met de game. En om alles in elkaar te zetten ben je al snel zo’n 1 a 2 uur bezig waardoor je even terug gaat naar je kinderjaren. Het enige wat kant en klaar wordt meegeleverd is de game in een doosje, de rest mag je zelf doen. En eigenlijk is dat heel erg leuk! In totaal krijg je vijf dingen om in elkaar te zetten. De portal om de figuurtjes mee te scannen, de Batmobile en drie personages: Gandalf, Wyldstyle en Batman. Drie personages die werkelijk niets met elkaar te maken hebben. Maar hoe leuk wordt het, met name tijdens de cutscenes in de game, wanneer die elkaar gaan ontmoeten. Humor gegarandeerd!

ld

Een komisch avontuur vol herkenbare dingen

Het verhaal van Lego Dimensions kent 14 levels, waarin Gandalf, Batman en Wyldstyle moeten proberen Lord Vortech te stoppen die alle werelden met elkaar in botsing wil laten komen om zo de baas over iedereen te kunnen worden. De 14 levels zijn allemaal verschillende franchises die samenkomen in het spel. Zo zien we onder andere The Wizard of Oz, de Simpsons, Batman, Lord of the Rings en Ninjago. De kracht van de game is dat het verhaal dit keer niet op een film is gebaseerd, maar door Lego is bedacht. In het verhaal komen de franchises op allerlei manieren samen en dat zorgt voor komische, leuke én herkenbare momenten. Batman die Gandalf ontmoet terwijl ze even later niet weten wat ze zien in de wereld van Oz is slechts een voorbeeld hiervan. Een ander leuk voorbeeld is de scène uit The Lord of the Rings, waar Gandalf tegen de Balrog roept: ‘You Shall not Pass!’, waarna hij de diepte in valt. Dit keer loopt het iets anders en wordt hij gered door Batman.

Wat oudere spelers ongetwijfeld leuk zullen vinden, is Back to the Future, Doctor Who en Ghostbusters van vroeger weer te herkennen. In de basis story zul je al deze werelden even bezoeken. Alleen van de drie meegeleverde personages kun je de werelden volledig gaan onderzoeken en verkennen. Wil je dit ook van andere werelden, dan heb je uitbreidingspakketten nodig welke je in de winkel kunt kopen. Waar de basis set begint met een prijs van 100 euro kan de totale prijs die je uitgeeft daardoor flink oplopen. Of dat je waard is, is weer een andere discussie. Alle extra packs die je koopt bestaan weer uit andere LEGO figuurtjes die je dus ook weer zelf in elkaar mag zetten. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat niet elk nieuw pack ook nieuwe story levels geeft. Wil je de game 100% halen, dan kan dat dus best een dure grap worden.

legodd

Vertrouwd en toch vernieuwend

De gameplay van LEGO Dimensions is eigenlijk het beste te omschrijven als een traditionele LEGO titel maar dan een die gebruik maakt van de extra dingen die de Portal in combinatie met de figuurtjes biedt. Wanneer je door de levels zelf heen loopt keert de bekende gameplay namelijk weer terug. Je zult veel dingen stuk moeten slaan, vijanden moeten verslaan en puzzels oplossen door dingen te bouwen van LEGO. De typische gameplay welke ook terugkeert uit de vorige LEGO-games zijn verschillende soorten blokken die je alleen met speciale figuurtjes kapot kan krijgen. Je kunt het spel zowel alleen als samen spelen. Ondanks dat deze gameplay in de basis vrijwel gelijk is, zorgt de portal voor de vernieuwing in gameplay. Allereerst gebruik je deze natuurlijk om figuurtjes te scannen en in de game te plaatsen. Hiermee kun je dan ook weer nieuwe content unlocken als je extra packs hebt gekocht. Met name sommige puzzels hebben écht een nieuwe twist gekregen door middel van het portal. Het portal heeft zeven verschillende vlakken met verschillende gekleurde vlakken waarmee je puzzels kunt oplossen. Zo zul je de figuurtjes tijdens de puzzels moeten verschuiven. Datzelfde type nieuwe gameplay zien we ook bij boss battles. Hiermee slaagt TT Games er dus prima in om ook gameplay los van de televisie te krijgen en dat zorgt voor een leuke extra variatie. Op de portal kunnen maximaal zeven poppetjes en voertuigen tegelijk staan, maar je stuurt er elk maar één aan.

lego-dimensions-656x474

Het oog en oor wil ook wat

Op audiovisueel gebied is er weinig te klagen. De graphics ogen, eigenlijk net als in de meeste LEGO spellen, prima. De velen verschillende franchises zijn mooi en herkenbaar in beeld gebracht. De kracht vormt vooral het geluid. De LEGO figuurtjes praten op een leuke manier vol humor en elke wereld is voor fans herkenbaar door typische geluidjes en muziek uit de aanwezige franchises. Nadeel is wel, wanneer je een franchise niet kent, je de humor ook niet zult begrijpen en je zo’n wereld liever over wilt slaan. Dat had ik in elk geval bij Ninjago. Het is daarnaast fijn om te zien dat TT Games genoeg tijd in het technische gedeelte van de game geeft gestopt waardoor er aanzienlijk minder bugs aanwezig zijn dan in een gemiddelde LEGO titel.

Conclusie

Al met al is LEGO Dimensions een erg leuke titel geworden. De combinatie van de velen franchises die in een erg leuk bedacht verhaal bijeenkomen, zorgt ervoor dat de game met recht de beste LEGO titel tot nu toe genoemd mag worden. 99 euro is natuurlijk veel geld en met alle uitbreidingen bij elkaar kan de game je flink wat gaan kosten. Een ding is zeker. Wanneer je dan aan het spelen bent, zorgt de enorme hoeveelheid humor en lol die je aan de game hebt al snel ervoor dat je de prijs van de game vergeet.

  • + Leuke story mode vol humor
  • + Portal wordt op leuke manieren gebruikt
  • + Zelf LEGO in elkaar zetten
  • + Audiovisueel prima in orde
  • – Aan de dure kant
  • – Zeker wanneer je veel uitbreidingen gaat kopen

Eindcijfer: 8,5

Wil jij voortaan voordelig gamen? Scoor dan online korting coupons voor jouw nieuwe game.