Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Wii U eShop Review: Nihilumbra

Is de duisternis sterk genoeg om een goede game-ervaring te leveren?

Duister, zo omschrijf je de game het best. Nihilumbra is een platformer waarin je moet ontkomen van The Void: de duisternis waarin jij bent geboren. Je bent net eraan ontsnapt, en The Void zit je nu op de hielen. Om te voorkomen dat het je opslokt, moet je diverse levels doorlopen en tijdens het doorlopen van die levels leer je dingen. Je komt in aanraking met kleuren, en elk van deze kleuren geeft je vaardigheden om zo de duisternis kleur te geven.

Nihilumbra 1Een vijand veranderd in vriend…
Maar om de duisternis kleur te geven, moet je puzzels oplossen waarbij je gebruik maakt van verschillende kleuren. Zo speel je al in het begin de kleur blauw vrij, waarmee je dus de grond in ijs kunt veranderen. Later speel je ook andere kleuren vrij die nieuwe puzzel-elementen naar voren weten te brengen. Zo zorgt de kleur groen ervoor dat je mos creërt die je als trampoline kunt gebruiken, en zorgt bruin ervoor dat je overal aan vast kunt blijven plakken. Elke kleur zorgt voor weer nieuwe puzzel-elementen die de game uniek maken.

De puzzels in het spel zijn aan de vrij makkelijke kant, en het begin van het spel verloopt dan ook vrij snel erg vlekkeloos. Zo nu en dan zul je doodgaan aan onverwachte dingen, maar dit soort momenten komen weinig voor. Hierdoor heb je het spel dan ook wel redelijk snel uitgespeeld. Tenminste, de reguliere levels. Want daarna krijg je nog Voide Mode, en dat is echt qua moeilijkheidsgraad het tegenovergestelde aan de eerdere levels. Erg moeilijk dus.

Nihilumbra 2 StemSfeer
De game kent (op een klein aspect na dat ik hierna nog ga behandelen) een erg rustgevende en toch ook goede spannende sfeer. De game dankt een heel groot deel van zijn sfeer aan de rustige achtergrondmuziek die de game kent. Deze is rustig van karakter, variërend van strijkers naar piano-geluid. In combinatie met het visuele aspect van de game, wisselt spanning en rust elkaar goed af.

Je kunt alle soundtracks terugluisteren op Spotify.

Nihilumbra 4De stem
Elk level is voorzien van een stem die telkens teksten roept als ‘you are escaped from the void. Now you are in the world’, ‘you left the void behind, but it’s coming to get you.’, ‘the void must be one. You can not escape from it.’

De stem zegt echter hoe je faalt, en terwijl het je rondleid door deze wereld, laat de stem je ook weten dat je eigenlijk helemaal niks voorstelt en geen kans maakt in deze wereld. ‘You are nothing. Nothing at al’ In het begin valt dat nog met een korreltje zout te nemen. In latere levels wordt het echter irritant. Wie ben jij als speler om je de les te laten lezen door zo’n simpele stem, waarvan je niet eens weet waar die vandaan komt? Je hoort de stem het hele spel, elk level… De stem zegt dat je bang bent, welke emotisch je personage voelt. Verhaaltechnisch is dit gewoon niet leuk. Want waarom zou je zeggen dat iemand bang is, als je het ook kan laten zien? Kortom, de stem voegt weinig aan het spel toe, behalve irritatie op de langere termijn, en het speelt ook veel fijner wanneer je die stem uitzet.

Nihilumbra 5De besturing
Nihilumbra leent zich perfect voor de besturing op de Nintendo Wii U GamePad. Zo kleur je met de kleuren die je hebt grond in, en door simpelweg met de stylus het gebiedt aan te klikken dat je wilt kleuren, kun je heel gemakkelijk te werk gaan. Het spel is ook op de iOS verschenen, en is onlangs ook op de Android verschenen. Hierin merk je al dat de wijze van het spel goed weggelegd is voor spellen met een touchscreen. Daarnaast bestuur je hier het spel fijn als een gewone platformer, met de Circle Pad of met de D-Pad van je GamePad.

Nihilumbra 6Multiplayer-mogelijkheid

Nieuw bij de Nintendo Wii U-versie is, dat de game nu ook een co-op modus kent. De co-op modus is precies hetzelfde als de single player modus, alleen ligt hier het verschil dat je nu met zijn tweeën hetzelfde personage bestuurd, in plaats van in je eentje. Hierbij loopt speler 2 met het personage, terwijl speler 1 op de GamePad de kleuren kan tekenen en daarmee puzzels op kan lossen. In principe is de co-op niet heel erg uitgebreidt, en koste het waarschijnlijk enkele extra codes om te programeren. Toch is het een leuk extraatje.

Conclusie
Nihilumbra is een vermakelijke titel die je ontspannen kunt spelen. Het spel ziet er prima uit, kent goede soundtracks en kent een goede besturing. Het kent een voorlezersstem die vrij irritant is, maar wanneer je deze via het game menu uitzet, neem je eigenlijk het grootste nadeel van het spel zelf al weg. Uiteindelijk is Nihilumbra dan ook een titel die erg vermakelijk is. En mocht je twijfelen, je kunt de game ook gratis op je mobiel downloaden inclusief advertenties.

+ Goede puzzel-elementen
+ Het spel kent goede soundtracks
+ Rustgevende en spannende sfeer
+ Co-op mogelijkheid
+ Besturing leent zich perfect voor de GamePad

– De normale modus is te makkelijk
– Er is een erg irritante narrator.

Cijfer: 7,5