Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Uit de oude doos: The Legend of Zelda Oracle of Ages/Seasons

Wekelijks blikken we bij Daily Nintendo terug op een game van vroeger. We besteden aandacht aan de beste spellen uit het verleden en deze week is het de beurt aan The Legend of Zelda Oracle of Ages en Oracle of Seasons 

De Zelda legende kent veel mooie games. In deze “Uit de oude doos” met The Legend of Zelda Oracle of Ages en Oracle of Seasons introduceer ik de gamers die deze spellen nog nooit hebben gespeeld in de wereld van Holodrum en Labrynna. Voor degenen die de originele versies van dit magisch avontuur wel hebben gespeeld wordt deze special pure nostalgie.

oracle-of-seasons-ages

The Legend of Zelda: Oracle of Seasons en Oracle of Ages zijn twee action adventure games en zijn ontwikkeld door Flagship, De speler bestuurt Link vanuit een overhead perspectief , net zoals in Links Awakening voor de Game Boy. In Oracle of Seasons wordt Link getransporteerd naar het land van Holodrum waar Onox de oracle Din ontvoert.80px-Rod_of_Seasons Oracles of Ages brengt Link naar het land van Labrynna, waar Veran de oracle Nayru gevangen neemt. De hoofdrol in Seasons is weggelegd voor the rod of seasons, waarmee Link het spel moet spelen in vier seizoenen om zijn eindoel te bereiken. harp LAAAAA of ages ooaIn Ages krijgt Link the Harp of ages, waarmee hij kan reizen tussen heden en verleden.

De hoofdplot van beide games wordt pas goed duidelijk wanneer je het spel hebt uitgespeeld. Als je één van de beide games voltooid hebt kun je met het verkregen password items ruilen, en zelfs ringen die je hebt opgespoord om je door het spel te loodsen met magische krachten kun je gebruiken in het andere spel. Als je de eindbaas hebt verslagen krijg je een password die Ages/Seasons met elkaar verbindt. Het password is zo bijzonder omdat het niet alleen de gameplay beïnvloedt, maar ook omdat de plot een heel andere wending krijgt als je Ages of Seasons hebt gespeeld met het password dat je in het eerst gespeelde spel hebt verdiend. Krijg je het niet voor elkaar het password vrij te spelen, dan nog kun je beide games los van elkaar spelen omdat het op zichzelf staande gameplay bevat.

Als je Age of Seasons als eerste hebt uitgespeeld met het password van het andere spel komt de waarheid aan het licht over het werkelijke einde van de games en de rol die Onox en Veran daarin hebben gespeeld. Dus probeer allebei de games helemaal uit te spelen om achter het geheim te komen en voor eens en altijd een einde te maken aan het echte gevaar dat Link moet bestrijden.

zelda-oracle-of-seasons-wallpaper

Maku_Tree_(Oracle_of_Ages) zelda_oracle_ages_conceptart_bOdit

 

 

 

De Gameplay

De gameplay van Oracles of Ages en Seasons lijkt veel op Links Awakening. Je gebruikt in beide games de basis knoppen, graphics zijn vergelijkbaar en zelfs de sound klinkt hetzelfde. Reizen door de werelden van  Holodrum en Labrynna gebeurt door een overhead perspectief, evenals de battles. Zoals in elke Zelda game gebruikt Link een zwaard en sleept allerlei items en wapens mee. Nieuwe items zoals de magnetische gloves in Seasons en de switch hook in Ages hebben hetzelfde doel: aan de overkant komen waar je met andere items of wapens niet bij kan. Hetzelfde geldt voor de slingshot in Seasons en de seed shooter in Ages, die alletwee anders zijn, maar beide schieten seeds.

essences of nature oosIn Ages is het je doel met een harp of ages acht essences of time te vinden die verstopt zijn in dungeons en door de hele game zijn verspreid. Je moet veel vijanden verslaan en soms pittige puzzels oplossen om alle acht de essences te vinden. Je zult deze crusiale items vinden door heen en weer te reizen tussen het verleden en heden door het gebruik van Time Holes. Dit moet je ook doen in Seasons door te transporteren van de winter naar zomer en herfst en de lente door verschillende portals, maar nu zijn het essences of nature die je nodig hebt om heen en weer te reizen tussen Holodrum en Subrosia.Essences of time ooa Hier heb je de rod of seasons nodig om de essences te vinden.

Er zijn een aantal sidequests te spelen in Holodrum, Subrosia en Labrynna. In beide games kun je bijvoorbeeld ringen vinden om Link van bepaalde krachten en bonussen te voorzien, al hebben niet alle 64 ringen geen enkel nut voor de voortgang van het spel. Een erg leuke sidequest is de trading game, een soort ruilhandel die je in vele Zelda games terug vindt. Door items te ruilen met bewoners verspreid over de werelden krijg je uiteindelijk een upgraded zwaard. Als je één van de games speelt met het password, zijn er andere opgrades te halen. Twee  items zijn speciaal en anders dan de andere items. Roc’s Feather zie je in beide games, maar kan alleen geupgrade worden in Oracle of Seasons.  Ook de power bracelet vindt je in Ages en Seasons, maar dit item kun je alleen upgraden in Oracle of Ages.

Oracle_of_Ages_Logo

 

Dit is het verhaal dat Link beleeft in Oracle of Ages. In de bossen nabij Labrynna ontmoet hij Impa, die hem leidt naar Nayru, de oracle of Ages. Nayru zingt een lied voor de dieren in het bos.Veran Daar verschijnt vanuit het niets Veran, de Sorceress of Shadows. De boosaardige Veran verandert in een schaduw en neemt bezit van Nayru’s lichaam. Daarop creeert zij een warp portal  en voorspelt een een eeuw van duisternis. Veran verdwijnt door de warp portal, en neemt Nayru met zich mee naar het verleden, honderd jaar terug in de tijd. Vanuit het verleden wil de boosaardige tovenares alles wat in het verleden is gebeurd veranderen zodat ook de huidige tijd in een duistere donkere wereld verandert.

Impa stuurt Link naar de Maku Tree, die Labrynna bewaakt als guardian. Daar krijgt onze held te horen dat Veran met haar kwaadaardige plannen bezig is de huidige tijd in duisternis te dompelen. Plotseling verdwijnt de Maku Tree en wordt een klein plantje die geen macht meer heeft om guardian te zijn. Doordat Veran haar kwade plannen uitvoert in het verleden beïnvloedt het de gebeurtenissen in de huidige tijd.

Samen met Ralph, die Nayru erg graag wilt beschermen gaat Link door de warp portal en gaat honderd jaar terug in de tijd om te zorgen dat de Maku Tree wordt gered en Nayru uit de handen van Veran te bevrijden. Omdat de Maku Tree zich niets meer herinnert kan hij Link niet helpen. Het enige wat de boom nog weet is dat Link acht essences of large (1)oos3time moet vinden om de Maku Tree te genezen en Veran te verslaan.

Dit is het begin van een lang avontuur waarin Link heen en weer moet in de tijd door woestijnen, zeeën en bossen van Labrynna om de esseces te vinden. Daarbij stuit hij in het verleden op het paleis van Queen Ambi waar hij de confrontatie met Veran aangaat. Link slaagt er in om Nayru te bevrijden, maar voordat hij eran kan verslaan neemt deze bezit van Queen Ambi. Nayru weet net op tijd haar power of time te gebruiken om Link, Ralph en haarzelf naar het heden te transporteren.

Na de uiteindelijke battle met Veran spreekt de boosaardige tovenares haar laatste woorden uit met een lachende stem dat haar missie is voltooid. Wat zij daarmee bedoelt wordt duidelijk als je Oracle of Seasons gaat spelen met het password.

Oracle_of_Seasons_Logo

 

Het verhaal in Oracle of Seasons heeft hetzelfde uitganspunt als het avontuur dat zich afspeelt in Ages, maar nu is het een andere tovenaar van de duisternis die chaos en paniek wilt veroorzaken door alle seizoenen te veranderen om zodeonde een totaal donkere wereld te creeëren. Link krijgt een visioen wanneer hij in Hyrule Castle een triforce vindt die hem vertelt het avontuur van de triforce te accepteren. Plotseling verdwijnt Link en wordt hij wakker in een bos die hij nog nooit had gezien. In de verte klinkt gezang en lachende stemmen, onoxen beweegt hij zich in de richting waar het geluid vandaan komt. Daar maakt hij kennis met Din, de oracle of seasons, die Link uitnodigt om te dansen.

Zij vertelt Link dat hij zich bevindt in Holodrum. Plotseling wordt de hemel zwart en klinkt een zware donderslag, gevolgd door een boosaardig klinkende stem die zich richt op Din met de mededeling dat hij haar eindelijk heeft gevonden en zij zich niet in een danseres kan veranderen om zich te verbergen. De boosaardige stem oracle-of-seasons-1stelt zich voor als Onox, generaal van de duisternis. Onox dwingt Din om haar ware identiteit te onthullen en gelijk daarna ontvoert hij haar door een tornado op de arme Din te laten vallen die haar wegvoert naar de donkere oorden van Onox. Gelijk daarna vervalt Holodrum in een chaos van seizoenen die alle weersomstandigheden drastisch verandert.

Link moet in dit avontuur acht essences of seasons vinden om alle seizoenen in de juiste volgorde terug te plaatsen en de vrede in Holodrum te herstellen. Alles wat Link moet doen en ontberen is hetzelfde te doen als in Oracle of Ages om de balans te herstellen. Uiteindelijk wordt Onox verslagen en krijgt Link hetzelfde mysterieuze verhaal te horen van Onox dat zijn missie is volbracht.

BeastGanon

Tot slot een persoonlijke noot over Oracle of Ages en Oracle of Seasons. Er wordt op dezelfde geweldige manier als in Links Awakening van de beperkte mogelijkheden van het 8-bits schermpje gebruik gemaakt om je door een prachtig avontuur te loodsen volgepropt met mooi uitgewerkte en slimme puzzels. Erg innovatief is de mogelijkheid te linken met beide games om zo je speelplezier uit te breiden en op het eind de ware identiteit te onthullen van de werkelijke snoodaard. Zoals in elke Zelda game is er een link tussen donker en licht, en nu zelfs tussen seizoenen en de tijd. Dat maakt de games groter en op sommige punten zelfs wat pittiger. Heb je nooit beide Oracles gespeeld raad ik je aan dit zeker te gaan doen. Ben je de veteraan die zich weer wilt onderdompelen in pure nostalgie dan weet je waar ik het over heb.

original