Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Uit de oude doos: Star Fox Adventures

Wekelijks blikt Daily Nintendo terug op een game van vroeger welke het waard is nog eens in de schijnwerpers te zetten. Deze week kijken we terug naar de Gamecube hit Star Fox Adventures.

Star Fox Adventures is een Action Adventure game, ontwikkeld door Rareware en gepubliceerd door Nintendo voor Gamecube als deel uit de Star Fox series. Het was de laatste game die Rare maakte voor Nintendo voordat de developer naar Microsoft vertrok.

star-fox-adventures-wallpapers_20826_1600x1200

Hoewel er veel positieve reacties kwamen van fans, waren er ook vooral veel kritieke geluiden over de gameplay van Star Fox Adventures. Fans die de game kochten verwachtten het avontuur zoals in de vorige delen, vooral vliegen in de ruimte en schieten op alles wat los en vast zat. Zij hadden zeker niet verwacht dat Fox McCloud en zijn team voornamelijk hun avonturen zouden beleven op een planeet, verdeeld in stukken.

Fox vliegt alleen in de ruimte wanneer hij van de ene wereld naar de andere gaat. Al die werelden zijn een deel van de gebroken Dinosaur Planet. Tijdens het vliegen schiet hij op allerlei brokstukken van de planeten en vijandelijke troepen. Eerst moet Fox door vijf gouden ringen vliegen om een volgende wereld te bereiken; later worden het er steeds meer. Het spel bleek dezelfde gameplay te hebben als The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Net zoals OoT kun je in Star Fox Adventures spelen in daglicht, maar ook s’ nachts waren er avonturen te beleven. Bij Star Fox was de overgang van dag naar nacht zelfs accurater.

Star Fox Adventures speelt zich helemaal af in de wereld van Dinosaur Planet en de gebroken delen van de planeet, die allemaal ronddwalen in de ruimte. Om Dinosaur Planet weer één geheel te maken moet Fox door gevarieërde werelden reizen met verschillende klimaten. Thorn Tail Hollow met zijn graslanden, Moon Mountain Pass, SnowHorn Wastes, waar je je door sneeuw en ijs moet worstelen, LightFoot Village, met een moerassig landschap en Cape Claw, welke aan de zee ligt. Een leuk detail is dat je tijdens je speurtocht door de landschappen verschillende keren moet racen tegen je vijand op een soort zwevende motor, waardoor je het idee krijgt dat het spel een tintje race-gameplay mee krijgt.

starfox-adventures-ngc-5 (1)

Het verhaal

Acht jaar nadat Fox Mcloud Andross ogenschijnlijk heeft verslagen in Star Fox 64, verschijnt een mysterieuze vrouwelijke vos, Krystal, ten tonele bij Krazoa Palace na een verontrustende oproep van de planeet. Zij zoekt naar antwoorden waarom haar thuisplaneet Cerinia is verwoest, en waarom haar ouders zijn omgebracht. Zij ontdekt dat de planeet is aangevallen door General Scales en zijn SharpClaw leger. Als Krystal op zoek gaat naar antwoorden vindt zij in het paleis een zwaargewonde Earthwalker die haar smeekt alle Krazoa Spirits te vinden en terug te brengen naar het paleis voordat General Scales nog meer schade toebrengt aan de planeet. Maar na het vinden van de eerste spirit wordt Krystal door een mysterieus wezen in een zwevend kristal in de top van Krazoa Palace gezogen. Zij hangt nu hulpeloos in het kristal en zal niet eerder bevrijd worden voordat alle Krazoa Spirits terug zijn in het paleis.

Ondertussen heeft General Pepper aan het Starfox team gevraagd of zij een planeet aan de rand van het Lyat stelsel willen onderzoeken, genaamd Dinosaur Planet. Die begint uit elkaar te vallen in verschilende brokstukken. De werelden van Dinosaur Planet zweven nu rond in een baan rond de planeet. Het team gaat op verzoek van General Pepper zonder wapens op pad om problemen met de lokale bevolking te vermijden. Eenmaal geland op de planeet gaat Fox op zoek naar aanknopingspunten en vindt de magische staf van Krystal die zij aan het begin van het verhaal had verloren tijdens een gevecht met General Scales. De staf wordt het voornaamste wapen van Fox tijdens zijn speurtocht op Dinosaur Planet.

In de graslanden van Dinosaur Planet komt Fox verschillende Dino’s tegen die in het begin niet erg spraakzam zijn. Hij ontdekt vele in- en uitgangen waar hij nog niet door kan zonder de juiste bewapening. Als Fox het Krazoa Palace betreedt vindt hij de Koningin van de EarthWalker Tribe, dezelfde EarthWalker die Krystal vond tijdens haar zoektocht. De wanhopige koningin vraagt aan Fox of hij de Spellstones terug wilt brengen naar de twee Force Point Temples die de planeet rijk is. Deze zijn gestolen door General Scales, en als de spellstones niet op tijd in de tempels terug zijn zal Dinosaur Planet helemaal afbrokkelen tot er niets meer van overblijft. De koningin belooft Fox hulp in de vorm van haar zoon, Prince Tricky. Fox is aanvankelijk niet blij met de aangeboden hulp, maar Tricky blijkt naarmate het avontuur vordert erg waardevol te zijn bij het vinden van de spellstones. Als Fox de spellstones vindt, komt hij er ook achter dat hij de resterende Krazoa Spirits terug moet bezorgen in het paleis om Dinosaur Planet te herstellen en het leven van Krystal te redden.

star-fox-adventures.832042

Als Fox de laatste Krazoa Spirit vindt, ontdekt hij dat de spirits door General Scales persoonlijk werden bewaakt. Net voordat Fox in gevecht wilt gaan met Scales klikt plotseling de stem van de Krazoa Spirit die Scales sommeert de spirit aan Fox te geven. Hij gaat ermee naar Krazoa Shrine en bevrijdt Krystal uit de zwevende kristal.

De spirits worden gedwongen in een Krazoa beeld te zweven, waarna pas echt duidelijk wordt dat Andross het brein is achter de val van de spirits. Alles was gepland om Fox naar de Krazoa Shrine te lokken en daarna het Lyat stelsel te veroveren. Als Andross in de ruimte verdwijnt zet Fox de achtervolging in met behulp van Falco Lombardi , die net op tijd ten tonele verschijnt om Fox bij te staan in zijn battle met Andross. Als die uiteindelijk verslagen wordt brengt Fox de spirits terug naar het paleis op Dinosaur Planet en begint de de planeet zich weer te herstellen en vormen alle werelden weer één geheel.

StarFox_Adventures_Edit002

Top of Flop?

Voor fans van de eerdere Star Fox games uit de serie is het waarschijnlijk een koude douche dat dit deel geen ruimte-shooter is geworden, omdat de gameplay totaal verschilt met de voorgaande delen. Hoewel Fox ook wat tijd in de ruimte doorbrengt om van de ene wereld naar de andere te gaan en daarbij langs vele hindernissen moet om zijn doel te bereiken, is dit een avontuur geworden geheel in de stijl van Ocarina of Time. Voor de liefhebbers van de Zelda franchise is Star Fox Adventures een regelrechte must have.

Star Fox Adventures is in 2002 uitgebracht voor de Nintendo Gamecube.