Uit de oude doos: Banjo-Kazooie

Wekelijks blikt Daily Nintendo terug op een game van vroeger welke het waard is nog eens in de schijnwerpers te zetten. Deze week kijken we terug naar de Nintendo 64 klassieker Banjo Kazooie. 

Een van de meest geliefde gameserie op de N64 is zonder twijfel Banjo Kazooie. De game kende op de Nintendo 64 zijn hoogtijdagen, maar lijkt door de overname door Microsoft niet meer op de beer van weleer. Met een snik en een lach blikken we daarom terug op deze klassieker!

Banjo-kazooie-box-art

Het verhaal

Banjo Kazooie verteld het verhaal van een beer genaamd Banjo en zijn trouwe kameraad Kazooie, een vogel. Het middagdutje van de antihelden wordt verstoord door een mol, welke in hoognood verteld dat het zusje van Banjo ontvoerd is door een heks. Na een woordenwisseling tussen Kazooie en Goggles, de mol, lijkt de toon gezet. Er zit niets anders op om het zusje van Banjo te redden.

Ondanks dat er van diepgang geen sprake is, het verhaal flinterdun is en niet veel afwijkt van menig Nintendo-platformer (red de prinses!), wordt deze op een zeer vermakelijke manier verteld.  Het verhaal kent een flink dosis humor en knotsgekke dialogen. Bij knotsgekke dialogen kun je denken aan Gruntilda, haar dialogen bestaan enkel uit versjes en kun je denken aan de woordenwisselingen tussen Kazooie en Goggles, zij benadrukken de uiterlijke kenmerken van eenieder op een bespottelijke wijze. De humoristische vertelwijze maakt Banjo Kazooie alleen al een heerlijke game om te spelen.

2482289-banjo-kazooiegampelay2

Verzamelen!

Om het zusje van Banjo te redden van Gruntilda, de heks, zal je op zoek moeten gaan naar verschillende items. Deze liggen verspreid in diverse omgevingen, met elk zijn eigen thema. De omgevingen zijn gebaseerd op landschappen, zoals sneeuw, woestijn en jungle, maar voelt door de unieke uitvoeringen niet gedateerd aan.

De verzamelbare items zijn muzieknoten, honingraten, puzzelstukjes en jinjos (kleine, gekleurde wezens). De verschillende items zijn nodig om verder te komen in het verhaal en om nieuwe werelden vrij te spelen. Door het aanbod van een grote hoeveelheid verzamelbare items, kent Banjo Kazooie een hoge replaywaarde, maar ook een hoog trial & error gehalte. Mocht je tijdens het spelen van een level het er niet goed van af brengen, en het loodje legt, dan kan je opnieuw beginnen met het verzamelen van muzieknoten.

Power-ups

Ondanks dat de combinatie nogal onwaarschijnlijk lijkt, biedt de combinatie beer-vogel genoeg variatie en mogelijkheden in de game. In bijna elke omgeving vind je een power-up, met elk zijn eigen kracht. De power-ups kunnen voor zowel Banjo als Kazooie zijn en variëren aanzienlijk. Zo kent Banjo transformaties en kent Kazooie de wat praktischer power-ups, zoals vliegen.

Termite_BanjoDe transformaties van Banjo zijn een persoonlijk hoogtepunt. In een van de eerste levels is het mogelijk om te transformeren in een termiet. De aanwezige termieten in het level zullen tegen je praten en spreken jaloezie uit, bij het zien van je rugzak. Zij willen immers ook een rugzak! Maar daar blijft het niet bij. Er zijn in totaal vijf transformaties, de resterende  transformaties zijn: krokodil, walrus,  pompoen en bij.

De transformaties kennen ondanks de variatie een gemeenschappelijk doel: het bereikbaar maken van speciale plekken! Het bereiken van zo’n speciale plaats wordt beloond met een minigame, zoals racen over een ijsparcours. Deze zijn, ondanks de wat onhandige camerapositie, zeer leuk om uit te voeren!

Muziek

Banjo Kazooie kent een unieke sfeer, dat ondersteund word door sfeervolle muziek. De vrolijke deuntjes passen bij de grafische uitvoeringen en maken de beleving van het spelen af. Om een impressie te krijgen van de muziek, kan je gebruik maken van het onderstaand filmpje:

Anno 2015

Banjo Kazooie kampt met een gedateerd probleem, dat eigenlijk voor vrijwel alle Nintendo 64-games geldt: de graphics. Met een hedendaags televisie zullen de graphics voor nieuwkomers zeer gedateerd aanvoelen. Echter,  de gameplay staat als een huis, en daar gaat het om! De hoge replaywaarde, zeer goed uitgevoerde humor en originaliteit maakt Banjo Kazooie tot op de dag van vandaag een game die iedereen gespeeld moet hebben!

Banjo Kazooie is in 1998 uitgebracht voor de Nintendo 64.

Eén gedachte over “Uit de oude doos: Banjo-Kazooie

Geef een reactie