Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

3DS Review: Rune Factory 4

In Rune Factory 4, een Japanse Role Playing Game (JRPG), kruip je in de rol van een personage dat de prins of prinses wordt van Selphia. Een hele eer, want dit betekend dat je op het platteland mag werken, dungeons mag verkennen én op onderzoek mag gaan. Klinkt allemaal leuk, maar goed… zijn dingen wel zoals ze lijken?

 

Verhaal

Het begint allemaal wanneer je, je op een schip bevind en via iets wat rare stellingen bepaald wat je geslacht word. Daarna zul je al snel op dit vliegende schip worden lastiggevallen, val je overboord en geraak je in een nieuwe wereld waar je als de Prins of Prinses wordt aangezien, afhankelijk van welk geslacht je hebt gekozen.

rune-factory-4-preview-1-17432136231383680372715927034658En dan gaat het verder… Want met geheugenverlies ga jij op pad door een verhaal wat niet het belangrijkste aspect is van de game, maar wel één van de sfeerzetters is van deze titel. Het verhaal is in principe niet erg speciaal, wel uitgebreid.

Level design

En dat uitgebreidde verhaal vind plaats in een simpel maar doeltreffend vormgegeven Selphia waarin een duidelijke wereld naar voren komt die makkelijk te creeëren is door diverse sprites over een map te plaatsen. De sprites zien er niet bijzonder uitgebreidt uit, wel is er oog voor detail. Tevens met een Japanse stempel. En alles bij elkaar ziet de gehele wereld er interessant uit en valt er veel te ontdekken.

De systemen

Maar er is meer dat sfeer brengt. Het begin van de titel brengt namelijk de sfeer die je verwacht van een Harvest Moon-titel. Je hebt een landje, je verbouwd dit landje, je bouwt relaties op. Daarnaast kent het spel ook nog een battle system, en kun je met je zwaard in het rond slaan, om vijanden de baas te zijn. Dit zorgt voornamelijk voor de afwisseling die nodig is het spel uren te spelen.

rune-factory-4-3Daarnaast kun je door het spel een heleboel ontwikkelen. Zo zijn er veel stats en zul je het regelmatig meemaken dat je iets ‘level upped’.  Soms wist ik niet eens precies wat nu een level omhoog ging, daar je soms zoveel kan dat je al snel een nieuwe skill als cooking, of fishing gaat uitproberen.

Naast de stats die je ontwikkelt kent het spel ook een combatsysteem dat vrij simpel is, maar toch erg lekker werkt. In plaats van de Turnbased Battles die je ook wel eens bij RPG’s ziet, zie je hier dat de combat gewoon plaats vind door de ‘a’-button te spammen en direct je vijanden met o.a. een long sword te meppen.

Veel content

Als je op zoekt bent naar uren gameplay, dan heb je aan Rune Factory 4 een goede. Voor een review vind ik het belangrijk om sowieso eerst een groot deel van een spel uit te spelen, maar Rune Factory 4 biedt zodanig veel mogelijkheden dat je soms een beetje van principes af moet stappen. Je bent namelijk niet snel klaar met dit spel, daar er altijd wel weer iets nieuws is om te ontdekken.

Rune-Factory-4Het spel geeft je uitgebreidt de tijd om kennismaken te met aspecten van de game die je anders misschien nooit had ontdekt.
Dit doet men aan de hand missies in de vorm van een ’tutorial’ Hierbij zet ik tutorial tussen haakjes, omdat het eigenlijk ook wel meer introductie kan worden genoemd. Het is niet letterlijk een tutorial die je uitlegt hoe je iets moet doen, wel dat je iets kunt doen. Meer een kennismaking met de aspecten.

De stijl van het spel

Ik zei het al vaker, ‘een Japanse stempel’. Dit is de gehele stijl die deze game met zich meedraagt. Niet alleen wordt er gekozen voor personage die enigszins aanvoelen alsof je een Anime aan het kijken bent, ook worden er tussendoor diverse filmpjes getoond die zijn geanimeerd op de wijze waarop Anime wordt gemaakt. Neem bijvoorbeeld een filmpje dat je direct krijgt bij het opstarten van het spel. Dit filmpje vind je bovenaan de review terug. Net Anime.

runefactoryfrontier-4Maar wat ik daarom wel moeten zeggen, Rune Factory 4 is niet voor iedereen weggelegt. Dit is een titel die vooral voor een niche publiek erg interessant is. Een beetje relaxed kun je met deze game op de bank hangen, zolang je maar kan leven met de open Japanse sfeer die dit spel draagt.

Conclusie

Rune Factory 4 is een vermakelijk spel waarin je een heleboel kunt ontdekken. Het voelt als een echte JRPG waarin veel skills zijn om te ontwikkelen en waar een verhaal aanwezig is dat is verspreid over een spel dat zeker uren aan gameplay zal leveren. Daar staat wel tegenover dat deze titel niet voor iedereen is weggelegt. Rune Factory-games zijn wel niche franchises, en je moet er van houden.

Cijfer: 7,5

+ Uitgebreid verhaal
+ Veel om te ontdekken
+ Veel skills om te ontwikkelen
+ Simpel maar doeltreffend combat system
+ Veel content
+ Een titel met een duidelijke sfeer

– Wel een niche franchise
– Komt enigszins traag op gang