Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Wii U eShop Review: Chimpuzzle Pro

CW-Games haar eerste spel is al eventjes uit in de Nintendo Wii U eShop. Het duurde even voor de titel eindelijk zou worden gereleased, maar na veel gestoei heeft de uitgeverij zijn game eindelijk op de markt gekregen...

CW-Games haar eerste spel is al eventjes uit in de Nintendo Wii U eShop. Het duurde even voor de titel eindelijk zou worden gereleased, maar na veel gestoei heeft de uitgeverij zijn game eindelijk op de markt gekregen… Was dit zinvol, of verspilde moeite?

WUP_P_WCPP_ChimpuzzlePro_Screenshot_ALL_1Chimpuzzle Pro kan je het best vergelijken als een puzzelspel die ergens zijn inspiratie haalt uit het oude spel Tetris. Je hebt een aap die van zijn startpunt naar een eindpunt moet lopen en diverse obstakels moet ontwijken. Bij dit laatste komen de Tetris-elementen om de hoek kijken. Zo nodigt de titel je uit om diverse blokken te laten vallen, te draaien en te plaatsen om zo een pad te creeëren voor jouw aapje.

Kunt u eventjes doorlopen alstublieft?

“Nee”, dat kan ik niet, antwoord de aap. Jammer. De gehele sleur van dit spel voelt hierdoor enigszins traag en uitgerekt uit. Al bij het starten van het eerste level van Chimpuzzle Pro merk je dat het spel de vaart mist. Langzaam valt er een blokje naar beneden. Langzaam blijft het blokje ergens staan. Wanneer het pad een beetje is gemaakt, telt de teller nog even verder, alvorens je aap begint te lopen over de blokken die jij voor hem hebt aangelegt. Het duurt dan vrij lang voor de aap voldoende passen heeft gezet om sowieso bij de finish aan te komen. En als hij er is, dan wachten we we nog steeds.

large

Grafisch

En ook grafisch is Chimpuzzle Pro geen hoogstandje. Met vrij donkere en bruinig kleurgebruik zet CW Games hier een titel neer die erg rommelig oogt. Een voorbeeld waaruit blijkt dat de kleurkeuzes vrij rommelig ogen vinden we al in het personage dat je naar het einde toe moet loodsen. De achtergrond kent veel bruintinten, waardoor de bruine aap soms geheel wegvalt.

Daarnaast wordt er veelmalig gebruik gemaakt van de kleur groen: bladeren, de bodem, lianen… Voor een jungle zijn dit prima kleuren, maar als we een overzichtelijke game willen hebben, dan zijn lichtere tinten en kleurvariatie op zich best handig.

large Ook ben ik niet erg te spreken over het level design. :evels lijken teveel op elkaar. Hier had de maker toch nog wat leuker uit kunnen pakken. Het is niet interessant om elk level dezelfde obstakels tegen te komen, of om elk level tegen dezelfde jungle-setting aan te kijken. Dit maakt alles maar eentonig.

Chimpuzzle_Pro_Trailer__1convEen interessant concept, dat wel
Ondanks alle negativiteit ben ik wel tevreden met het concept achter de gameplay. Niet alleen is de aanpak van het puzzle-element erg interessant, ook weet Chimpuzzle Pro zijn inspiratie goed te putten als een oud spel als Tetris.

Daarnaast opent het een concept een wereld van mogelijkehden. Zo zijn er objecten om te ontwijken, lianen om in te klimmen en blokken om een veilige haven te creeëren. En… jammer genoeg maakt het spel alleen geen gebruik van die wereld van mogelijkheden. Het concept is dus wel interessant, maar mist de benodigde uitwerking.

Korte speelduur
En dit merk je al in de speelduur. Het spel voelt aan alsof er snel wat levels achter elkaar zijn gezet. En als je dan ook nog de volgende levels met vlag en wimpel doorstaat merk je dat Chimpuzzle Pro toch wel een vrij kort spel is. Als je de oplossingen eenmaal onder de knie kunt krijgen, kun je het spel namelijk erg snel uitspelen.

WUP_P_WCPP_ChimpuzzlePro_Screenshot_ALL_4De Soundtracks
Eerder noemde ik het spel traag. Gelukkig is niet alles aan het spel traag, daar er een enorm contrast is tussen wat je ziet en de wilde soundtracks. Toch als we naar de soundtracks van deze titel kijken, dan hebben we te maken met toch wel één van de hoogtepunten van dit spel. Een echte JungleBeat wordt neergezet om toch maar een sfeer neer te zetten. Zo nu en dan klinken er jungle-geluiden op de achtergrond en je aapje maakt ook zo nu en dan geluiden. Het tempo dat in de soundtrack zit, had ook in de rest van het spel terug mogen komen. Dan waande je, je echt in de jungle.

Trailer

Conclusie
Chimpuzle Pro kent een leuk concept, maar is niet goed uitgewerkt. Het verloopt te traag, grafisch ziet alles er veel te donker uit, gameplay-matig is het spel minder vermakelijk, de soundtracks staan in contrast tot wat je echt ziet, en ga zo maar door. Aan alle kanten oogt Chimpuzzle Pro als een spel waar meer in had gezeten, zeker met een aardig interessant concept, maar gewoon snel is afgeraffeld.  Want met dit concept was er gewoon meer mogelijk.

– Het spel verloopt erg traag, weinig vaart.
– Veel gebruik van donkere tinten, grafisch hierdoor minder sterk.
– Weinig afwisselend level design.
– Erg korte speelduur.

+ Interessant concept
+ Erg snelle en Jungle-achtige sountracks.

Cijfer: 4,0