Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Wii U eShop Review: Art of Balance

Origineel zag dit spel voor het eerst het licht op de Nintendo Wii, als Art of Balance. SHIN’en heeft het spel vervolgens opnieuw uitgebracht in de Nintendo eShop onder de naam ‘Art of Balance Touch!’. Nu is het tijd voor de derde Art of Balance want inmiddels is de game ook te downloaden in de Wii U eShop.

Origineel zag dit spel voor het eerst het licht op de Nintendo Wii, als Art of Balance. SHIN’en heeft het spel vervolgens opnieuw uitgebracht in de Nintendo eShop onder de naam ‘Art of Balance Touch!’. Nu is het tijd voor de derde Art of Balance want inmiddels is de game ook te downloaden in de Wii U eShop.

De ruim 200 puzzels uit de Nintendo 3DS versie zijn terug, dit keer met een flinke grafische update. Daarnaast heeft de Wii U versie extra game modes en online mogelijkheden. SHIN’en heeft rekening gehouden met bezitters van de 3DS versie, die kunnen de game met korting aanschaffen.

aob2

Blokken stapelen totdat je weer kind bent!

De Wii U versie bevat dezelfde levels als de eerder verschenen 3DS versie, qua gameplay is er dan ook weinig veranderd: het draait allemaal om blokken stapelen. Iets wat iedereen vroeger als peuter wel eens deed: blokjes opstapelen en zo een toren bouwen. Dat is het concept voor dit spel. Natuurlijk maken ze het wel wat moeilijker dan hoe wij dat in de oude tijd deden, bijvoorbeeld moet je de blokjes stapelen op een klein stukje en zo proberen je toren stabiel te houden. Als je het water raakt moet je weer opnieuw beginnen. Het water ziet er overigens niet heel fris uit… Wat er dan weer wel heel fris uitziet is de game zelf. Art of Balance op de Wii U heeft een flinke grafische update gekregen en dat is te merken. De game ziet er prachtig uit. Zelfs dusdanig mooier dat de puzzels de moeite waard zijn opnieuw te spelen wanneer je de Nintendo 3DS versie al eens hebt gespeeld.

Helemaal tot rust komen

Wat je merkt als je Art of Balance speelt is, dat je helemaal tot rust kom. Na een dag vol harde inspanning is het heerlijk om dit spel te spelen om zo even een relax momentje te creëren. Heerlijk zo op de bank met een glas cola en een koekje erbij. De muziek speelt hier ook bij mee, die is over het algemeen zeer rustig en je gaat helemaal met de flow mee. Gellukkig werkt de besturing ook prima. Mocht een puzzel je niet in een keer lukken dan kun je dit onmogelijk toewijzen aan gebrekkige besturing. Op de GamePad zie je exact hetzelfde scherm als op de TV. Het enige verschil is dat je de game via de GamePa gemakkelijk kunt besturen. Je sleept de blokken naar de plek toe waar je ze wilt hebben. En dan, tsja, dan is het hopen dat de stapel niet omvalt want dan mag je weer opnieuw beginnen. En dat zal best wel eens gaan gebeuren. Art of Balance is dan wel een erg rustgevende titel, het spel biedt ook voldoende uitdaging. Zeker de latere levels stellen jou vaardigheden flink op de proef!

aob

En wat is er dan allemaal nieuw?

Zoals ik eerder al aangaf wordt de Wii U versie van Art of Balance met korting aangeboden wanneer je de 3DS versie al bezit. En eigenlijk is dat ook wel terecht. Ondanks dat er wel degelijk wat dingen zijn toegevoegd blijft de basis toch hetzelfde. De Wii U versie biedt online play en ranking boards. Je kunt dit keer met 5 spelers tegelijk spelen en dat is best een leuke toevoeging. Op iedere moment kan iemand mee gaan spelen. Zit je bijvoorbeeld vast in een lastig level dan biedt iemand anders die meespeelt misschien de oplossing. Ook is er een Versus mode. Twee teams spelen tegen elkaar, het team die de puzzel het eerst oplost heeft gewonnen. In de nieuwe mode Tower Tumble kunnen tot 5 spelers tegelijk om de beurt een steen neerleggen in de hoop dat de toren overeind blijft staan. Online is de game ook speelbaar met vijf spelers tegelijk. Leuke toevoegingen dus om wat langer zoet te zijn met de game, toch hadden we graag ook wat nieuwe puzzels gezien bovenop de 200 puzzels uit de Nintendo 3DS versie.

Conclusie

Is Art of Balance een spel voor de echte puzzel fans? Ja, zolang je de eerdere versies niet hebt gespeeld is dit spel een frisse wind door het drukke mensenleven wat de meeste mensen hebben. Het spel is erg origineel en je kunt je uren met de puzzels vermaken. Ook de nieuwe modi zorgen voor een nieuwe uitdaging en houden je wat langer zoet. Wat wel een groot gemis is, is het ontbreken van nieuwe puzzels. Speel je de game alleen dan ken je de 200 puzzels misschien al uit de 3DS versie. SHIN’en speelt hier echter wel goed op in door de game dan met korting aan te bieden. Toch hadden wij liever 200 compleet nieuwe puzzels gezien. En laten we eerlijk zijn, sinds de WiiWare versie is dit nu al de derde versie van een en dezelfde game.

– Geen nieuwe puzzels ten op zichte van 3DS versie
– Inmiddels al de derde versie van dezelfde game

+ Goede gameplay
+ Flinke grafische update
+ Nieuwe game modes verlengen de speelduur

Cijfer: 7.3