Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Column: van ruilen komt huilen én van uitlenen…?

In de afgelopen Daily Talk werd de vraag gesteld of het uitlenen van licenties schade aan zou brengen aan de franchises van Nintendo. Natuurlijk had ik al een mening klaarliggen, en wilde deze uitgebreid uittikken. Maar toen ik tot de conclusie kwam...

nintendo-e3-digital-event-marioIn de afgelopen Daily Talk werd de vraag gesteld of het uitlenen van licenties schade aan zou brengen aan de franchises van Nintendo. Natuurlijk had ik al een mening klaarliggen, en wilde deze uitgebreid uittikken. Maar toen ik tot de conclusie kwam dat ik mijn mening niet in een korte reactie uit kon leggen, besloot ik maar om de column van deze week toe te wijden aan deze eerder gelanceerde discussie. En ook nu weer luidt de stelling:

“Het uitlenen van licenties brengt schade aan de franchises van Nintendo!
Deze stelling ontstond nadat Nintendo aan had gegeven bereid te zijn om vaker haar licenties uit te lenen aan andere bedrijven. Een van de meest recente voorbeelden is Hyrule Warriors die binnenkort in de winkel verschijnt. Zo is het niet Nintendo die hoofdzakelijk aan deze titel werkt, maar werkte Tecmo Koei aan deze combinatie van The Legend of Zelda-serie en de Dynastie Warriors-serie. Daarnaast is dat alweer een tijdje geleden het opmerkelijke nieuws boven dook dat Star Fox U door een ander bedrijf zou worden ontwikkeld. Het lijkt dan ook steeds meer en meer dat Nintendo haar woorden nakomt en zeker open staat voor het uitlenen van haar franchises. Maar is dat allemaal wel zo positief, of juist helemaal niet?

hyrule-2-1Laten we maar eerst met wat positiefs beginnen. Zo kan het heel positief uitpakken en voor leuke nieuwe invalshoeken zorgen. Neem bijvoorbeeld alweer Hyrule Warriors erbij. Op het Post E3 Event hebben Jorden en ik de demo van deze titel uitgebreid kunnen testen en beiden waren we positief over deze titel, welke dus niet oorspronkelijk uit handen van Nintendo zelf komt.

We konden wel wat negatieve punten noemen, maar goed dat kunnen we bij elke titel wel, en globaal gezien leek het alsof Tecmo Koei een mooi product heeft gemaakt. Ook met de trailers en ander beeldmateriaal lijkt het dan ook dat, dat product alleen maar beter wordt. Nu is het spel nog niet uit en wacht ik nog met ons eindoordeel, maar wat ik tot nu toe mee heb gekregen ben ik vrij positief over en Nintendo lijkt er dan ook goed aan te hebben gedaan om de licentie van The Legend of Zelda aan Tecmo Koei uit te lenen.

playstation-54446-21390742142Maar dan nu het negatieve: ik kan ook flink wat voorbeelden noemen die wel slecht uit hebben uitgepakt voor de oorspronkelijke franchise. En zo noem ik er ook enkele. Het gaat hier niet om spellen die op de Nintendo verschenen, maar wel spellen die een grote stempel op mijn jeugd hebben gedrukt. Want wat heb ik mij geërgerd tijdens het spelen van de nieuwste ‘aanwinsten’ binnen de Crash Bandicoot-serie. Mag het bijvoorbeeld duidelijk zijn dat ik maar enkele momenten van Crash Mind over Mutants voor de Nintendo Wii écht heb genoten. Het voelde niet aan als een echte Crash Bandicoot-game, ik mitste die sfeer uit de ouderwetse Crash Bandicoot 3: Warped Room en Crash Team Racing. En zo vind ik het dan ook persoonlijk nog steeds erg jammer dat Naughty Dog de licenties verkocht. En niet eens uitleende, maar geheel verkocht!

image_the_legend_of_spyro_dawn_of_the_dragon-8502-1639_0003Ook de Spyro-serie is goed verbrand door een valse drakenadem, toen onder andere Spyro The Eternal Night en Spyro Dawn Of The Dragon naar de Nintendo DS en Nintendo Wii kwamen. Daarbij was de Nintendo DS versie voor mij helemaal niet een game die je van Spyro The Dragon zou verwachten. De nostalgie die voor deze serie werd gekoesterd werd per direct verpest door ook hier een game neer te zetten die helemaal niet leek op het oorspronkelijke deel. En hoe leuk het er ook uit kan zien, het sloot niet mooi aan op de oude doelgroep. Zo wilde ik de ouderwetse Spyro-sfeer.

Is het dan slecht om licenties uit te lenen? Tuurlijk niet! Het gaat er alleen erg om dat er wordt gekeken aan wie men de licenties uitleent. Want als men licenties aan de juiste ontwikkelaars uitleent kunnen er vast wel toffe games worden gemaakt. En nog niet overtuigd? Neem bijvoorbeeld ook nog eens Super Smash Bros. voor zowel de Nintendo 3DS als de Wii U. De Demo is net uit, en naar mijn idee doet Nintendo er geweldig aan om deze game uit te brengen. Daarentegen zijn er ook een heleboel licenties die uit worden geleend om deze titel mogelijk te maken. Immers komen er veel personages in voor die niet direct in bezit van Nintendo zijn. Neem maar Sonic die onder licentie van Sega valt.

Nog niet overtuigd? Kijkt u allen dan hier eens naar:

Dit spel heb ik nooit uitgespeeld, en heel ver ben ik er nog niet in. Daarentegen vermaak ik mij er al meer mee dan Nintendo’s eigen A Link Between World, wat in mijn ogen niet zo héél… A fijn, ander verhaal…

Zo kan ik nog even doorgaan, maar hé, laat ik dat maar niet doen om dit verhaal niet langer te maken dan het al is. Dus, uitlenen, geen probleem mee. Zolang het eindresultaat er maar mag wezen! Niet dat de oorspronkelijke doelgroep helemaal links wordt gelegd, want DAT brengt de schade aan de franchise.

Elke week schrijft Kevin een column over wat hem bezig hield binnen de wereld van Nintendo. De volgende Column kun je volgende week weer lezen op Daily Nintendo. Lees je die dan ook?