Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Column: het maatschappelijke belang van melkkoeien

Melkkoeien zijn wij Nintendo-liefhebbers. We grazen wat, we steken onze koppen tussen de hekken door om het gras aan de andere kant van het hek te kunnen eten (terwijl er op eigen terrein voldoende gras ligt), en laten ons moeiteloos melken... Moeten we alles van Nintendo maar toestaan?

119Melkkoeien zijn wij Nintendo-liefhebbers. We grazen wat, we steken onze koppen tussen de hekken door om het gras aan de andere kant van het hek te kunnen eten (terwijl er op eigen terrein voldoende gras ligt), en laten ons moeiteloos melken door de grootste melkerij die ons momenteel bezighoudt. Nintendo gaat namelijk weer verder met het uitmelken van haar melkkoeien, de fans. En de melkerij moet weer liters melk produceren. Of juist niet?

Voor eenieder die het ontgaan is, vat ik het nieuws samen: onlangs heeft Nintendo twee nieuwe systemen aangekondigd voor de Nintendo 3DS-familie. En als we spreken over die nieuwe Nintendo 3DS-systemen, dan spreken we natuurlijk om Nintendo’s laatst aangekondigde ‘New Nintendo 3DS’ en “New Nintendo 3DSXL”. Het gaat hier om systemen die verder bouwen op de ondertussen in Nintendo’s ogen verouderde Nintendo 3DS(XL). Daarbij moeten de nieuwe systemen exclusives bieden, om zo Nintendo’s kas wat te spekken.

Naamloos-2Maar wat biedt die nieuwe Nintendo 3DS-systemen dan? Nou, de nieuwe systemen zullen Amiiboo ondersteunen, er zal een mini c-stick worden toegevoegd, de ZL- en ZR-knoppen worden toegevoegd zoals deze ook op de Wii U-gamepad zitten, en zien we ook nog een Micro SD Slot. Tevens zal de processor verbeterd worden, waardoor het systeem zwaardere exclusieve titels kan draaien met een verkleinde kans op het vastlopen van het spel. Tevens zal de New Nintendo 3DS (XL) ook een verbeterde 3D-kijkhoek kennen.

Flink wat verbeteringen dus, en dat heeft een nieuwe opvolger echt wel nodig. Als het gaat om het aantal nieuwe functies die zijn aangekondigd met deze nieuwe Nintendo 3DS-systemen, kunnen we in mijn ogen dan ook niet van uitmelken spreken, maar eerder een gunst naar de echte fans toe. Daarentegen is er één facet van de New Nintendo 3DS (XL) waar ik wel, voor mij dan, zwaar tellende kritiek op heb. Zo heb ik, net als ieder andere persoon die zo vroeg al een mening klaar heeft liggen over deze nieuwe systemen, al een vooroordeel. Er is namelijk één bepaald iets aan dit nieuwe systeem dat aan de ene kant als een goede marketing techniek word toegepast, maar aan de andere kant ook zuur klinkt.

Naamloos-1En die zure nasmaak is er enigszins altijd wel een beetje. Zo had je al de DS, de DSI, de DSI XL… Ja, zo kunnen we nog even doorgaan. Bij al deze systemen kon je er voor kiezen om de geüpgradede variant te kopen of te laten. In ieder geval kon je je spel naar keuze gewoon op je lievelingshandheld uit die serie spelen.

Daarentegen is dat hier iets minder het geval! Nintendo sluit mensen die de nieuwe 3DS niet willen kopen immers uit van het spelen van enkele vooralsnog niet aangekondigde titels.  Zo heeft Nintendo aangekondigd dat er exclusieve titels worden uitgegeven voor alleen de eigenaren van deze nieuwe systemen. Nu ben ik het niet eens met deze beslissing. Want stel dat je een bepaald spel zou willen spelen, dan verplicht Nintendo je immers om je uiers uit te hangen. Ik reken dit gewoon tot uitmelken, tenzij diezelfde ‘exclusieve titel’ ook gewoon naar de normale Nintendo 3DS komt.

Naamloos-3Nu is iedereen vrij in zijn keuze om de nieuwe handhelds binnen de Nintendo 3DS-serie aan te schaffen. Zo heeft wijze collega van mij, Vincent, gelijk als hij zegt dat het altijd een keuze is om iets te kopen. En als je het niet koopt, dan accepteer je gewoon dat je het niet kunt spelen. Toch voelt het enigszins zuur. En daar leg ik nogmaals een vinger op de zere wond, daar er al één kleine angst opspeelt… Wat als de lang verwachtte Majora Mask eindelijk een 3D-remake krijgt, waar fans zo lang op wachten, en deze komt als exclusieve titel uit voor zo’n Schapenmelk 3DS of Geitenmelk 3DS XL? Dan zit ik niet meer op deze apparaten te wachten!

Naamloos-3Het probleem ligt hem voor mij dan, en dat moet zeker duidelijk zijn,  niet in het feit dat Nintendo een nieuwe handheld aan gaat maken. Innovatie juich ik toe! Het enige waar ik een probleem mee heb zijn de exclusieve titels die ik misschien wel zou willen hebben, maar daarvoor niet verplicht wil worden om dan een nieuwe handheld aan te schaffen. Het is immers nog veel te vroeg om mijn Nintendo 3DS te vervangen. En dat gezegd hebbende klinkt Nintendo enigszins als een melkveehouder. Als we alleen naar dat vlak kijken natuurlijk. Daarentegen wil ik wel opmerken dat wij minder grote melkkoeien zijn (in mijn ogen dan) dan de melkkoeien van concurrent Microsoft en Sony.

Naamloos-1Oké, er wordt dus enigszins overdreven. Er zijn grotere vormen van uitmelkerij. Dit is bij nader inzien maar een halve literpak in verhouding tot de vele vormen van massaal melkgedrag. Daarentegen valt dit voor mij wel onder melkerij, zolang die exclusieve titels je verplichten om deze nieuwe variant van de Nintendo 3DS te kopen, als je de titels wilt spelen. Maar goed. Wat ik ook zeg, de flappentap zal sowieso een keer beginnen met tappen. Alle aankomende gebruikers, drink met mate. Geen melkkoe, geen druppel…

In ieder geval houd ik het vooralsnog bij een vooroordeel dat luidt: leuk, niet nodig en een goede marketingwijze om iedereen die de exclusieve titels alsnog wil hebben uit te melken. En of dat vooroordeel gegrond is, dat zien we wel tegen de tijd dat de exclusieve titels eindelijk zijn aangekondigd. In ieder geval loop ik niet wakker van het mogelijk missen van Xenoblade, maar wel van het missen van andere mogelijk leuke titels… En nu moet ik eerst die dingen eens in mijn handen houden voor ik mijn mond weer opentrek met een mening over apparaten waar nog te weinig over bekend is gemaakt. Misschien vallen die exclusieve titels wel net zo hard tegen als bij de DSI, en is er geen reden meer om te zeuren… Natuurlijk is het voor uitgevers ook niet echt aantrekkelijk om zo’n kleine markt aan te spreken.

… Weet je wat… Ik ga deze mening nog even herkauwen tot er meer informatie bekend is… Boehhhhh…

Elke week schrijft Kevin een column over wat hem bezig hield binnen de wereld van Nintendo. De volgende Column kun je volgende week weer lezen op Daily Nintendo. Lees je die dan ook?