Column: het maatschappelijke belang van melkkoeien

119Melkkoeien zijn wij Nintendo-liefhebbers. We grazen wat, we steken onze koppen tussen de hekken door om het gras aan de andere kant van het hek te kunnen eten (terwijl er op eigen terrein voldoende gras ligt), en laten ons moeiteloos melken door de grootste melkerij die ons momenteel bezighoudt. Nintendo gaat namelijk weer verder met het uitmelken van haar melkkoeien, de fans. En de melkerij moet weer liters melk produceren. Of juist niet?

Voor eenieder die het ontgaan is, vat ik het nieuws samen: onlangs heeft Nintendo twee nieuwe systemen aangekondigd voor de Nintendo 3DS-familie. En als we spreken over die nieuwe Nintendo 3DS-systemen, dan spreken we natuurlijk om Nintendo’s laatst aangekondigde ‘New Nintendo 3DS’ en “New Nintendo 3DSXL”. Het gaat hier om systemen die verder bouwen op de ondertussen in Nintendo’s ogen verouderde Nintendo 3DS(XL). Daarbij moeten de nieuwe systemen exclusives bieden, om zo Nintendo’s kas wat te spekken.

Naamloos-2Maar wat biedt die nieuwe Nintendo 3DS-systemen dan? Nou, de nieuwe systemen zullen Amiiboo ondersteunen, er zal een mini c-stick worden toegevoegd, de ZL- en ZR-knoppen worden toegevoegd zoals deze ook op de Wii U-gamepad zitten, en zien we ook nog een Micro SD Slot. Tevens zal de processor verbeterd worden, waardoor het systeem zwaardere exclusieve titels kan draaien met een verkleinde kans op het vastlopen van het spel. Tevens zal de New Nintendo 3DS (XL) ook een verbeterde 3D-kijkhoek kennen.

Flink wat verbeteringen dus, en dat heeft een nieuwe opvolger echt wel nodig. Als het gaat om het aantal nieuwe functies die zijn aangekondigd met deze nieuwe Nintendo 3DS-systemen, kunnen we in mijn ogen dan ook niet van uitmelken spreken, maar eerder een gunst naar de echte fans toe. Daarentegen is er één facet van de New Nintendo 3DS (XL) waar ik wel, voor mij dan, zwaar tellende kritiek op heb. Zo heb ik, net als ieder andere persoon die zo vroeg al een mening klaar heeft liggen over deze nieuwe systemen, al een vooroordeel. Er is namelijk één bepaald iets aan dit nieuwe systeem dat aan de ene kant als een goede marketing techniek word toegepast, maar aan de andere kant ook zuur klinkt.

Naamloos-1En die zure nasmaak is er enigszins altijd wel een beetje. Zo had je al de DS, de DSI, de DSI XL… Ja, zo kunnen we nog even doorgaan. Bij al deze systemen kon je er voor kiezen om de geüpgradede variant te kopen of te laten. In ieder geval kon je je spel naar keuze gewoon op je lievelingshandheld uit die serie spelen.

Daarentegen is dat hier iets minder het geval! Nintendo sluit mensen die de nieuwe 3DS niet willen kopen immers uit van het spelen van enkele vooralsnog niet aangekondigde titels.  Zo heeft Nintendo aangekondigd dat er exclusieve titels worden uitgegeven voor alleen de eigenaren van deze nieuwe systemen. Nu ben ik het niet eens met deze beslissing. Want stel dat je een bepaald spel zou willen spelen, dan verplicht Nintendo je immers om je uiers uit te hangen. Ik reken dit gewoon tot uitmelken, tenzij diezelfde ‘exclusieve titel’ ook gewoon naar de normale Nintendo 3DS komt.

Naamloos-3Nu is iedereen vrij in zijn keuze om de nieuwe handhelds binnen de Nintendo 3DS-serie aan te schaffen. Zo heeft wijze collega van mij, Vincent, gelijk als hij zegt dat het altijd een keuze is om iets te kopen. En als je het niet koopt, dan accepteer je gewoon dat je het niet kunt spelen. Toch voelt het enigszins zuur. En daar leg ik nogmaals een vinger op de zere wond, daar er al één kleine angst opspeelt… Wat als de lang verwachtte Majora Mask eindelijk een 3D-remake krijgt, waar fans zo lang op wachten, en deze komt als exclusieve titel uit voor zo’n Schapenmelk 3DS of Geitenmelk 3DS XL? Dan zit ik niet meer op deze apparaten te wachten!

Naamloos-3Het probleem ligt hem voor mij dan, en dat moet zeker duidelijk zijn,  niet in het feit dat Nintendo een nieuwe handheld aan gaat maken. Innovatie juich ik toe! Het enige waar ik een probleem mee heb zijn de exclusieve titels die ik misschien wel zou willen hebben, maar daarvoor niet verplicht wil worden om dan een nieuwe handheld aan te schaffen. Het is immers nog veel te vroeg om mijn Nintendo 3DS te vervangen. En dat gezegd hebbende klinkt Nintendo enigszins als een melkveehouder. Als we alleen naar dat vlak kijken natuurlijk. Daarentegen wil ik wel opmerken dat wij minder grote melkkoeien zijn (in mijn ogen dan) dan de melkkoeien van concurrent Microsoft en Sony.

Naamloos-1Oké, er wordt dus enigszins overdreven. Er zijn grotere vormen van uitmelkerij. Dit is bij nader inzien maar een halve literpak in verhouding tot de vele vormen van massaal melkgedrag. Daarentegen valt dit voor mij wel onder melkerij, zolang die exclusieve titels je verplichten om deze nieuwe variant van de Nintendo 3DS te kopen, als je de titels wilt spelen. Maar goed. Wat ik ook zeg, de flappentap zal sowieso een keer beginnen met tappen. Alle aankomende gebruikers, drink met mate. Geen melkkoe, geen druppel…

In ieder geval houd ik het vooralsnog bij een vooroordeel dat luidt: leuk, niet nodig en een goede marketingwijze om iedereen die de exclusieve titels alsnog wil hebben uit te melken. En of dat vooroordeel gegrond is, dat zien we wel tegen de tijd dat de exclusieve titels eindelijk zijn aangekondigd. In ieder geval loop ik niet wakker van het mogelijk missen van Xenoblade, maar wel van het missen van andere mogelijk leuke titels… En nu moet ik eerst die dingen eens in mijn handen houden voor ik mijn mond weer opentrek met een mening over apparaten waar nog te weinig over bekend is gemaakt. Misschien vallen die exclusieve titels wel net zo hard tegen als bij de DSI, en is er geen reden meer om te zeuren… Natuurlijk is het voor uitgevers ook niet echt aantrekkelijk om zo’n kleine markt aan te spreken.

… Weet je wat… Ik ga deze mening nog even herkauwen tot er meer informatie bekend is… Boehhhhh…

Elke week schrijft Kevin een column over wat hem bezig hield binnen de wereld van Nintendo. De volgende Column kun je volgende week weer lezen op Daily Nintendo. Lees je die dan ook?

Kevin de Bruin

Redacteur en Communicatie Manager. Mijn naam is Kevin en ik schrijf graag over van alles en nog meer. Bij dezen ben ik gaan schrijven voor Daily Nintendo om jullie te voorzien van het laatste Nintendo nieuws. Als aanhanger van die 'softe' Nintendo Games, doe ik met alle liefde verslag.

20 gedachten over “Column: het maatschappelijke belang van melkkoeien

 • 30/08/2014 om 13:17
  Permalink

  Leuke column! Maar ik ben van mening dat iedereen een keuze heeft. De upgrades van de New 3DS vind ik noemenswaardig. Het is niet dat het gaat om lullige upgrades die je niet gaat gebruiken.

 • 30/08/2014 om 13:18
  Permalink

  Goede Column! Ik begrijp wel, als het echt veel verschil is in processorkracht, dat Nintendo exlusieve games wil uitbrengen voor de New 3DS-serie. Maar dan moeten het echt wel lange, mooie en vooral snelle games zijn (met korte laadschermen :P) Bij de Dsi werd dat ook aangekondigt, exlusieve games. En dat werden er een stuk of 4.

  • 31/08/2014 om 12:22
   Permalink

   Dit is precies wat ik denk de exclusives van de DSi wat ook onderscheid was binnen één generatie waren niet noemenswaardig en ook niet in grote getalen.

 • 30/08/2014 om 13:44
  Permalink

  Nee niet iedereen heeft die keuze. Dat is het hele punt. Niet iedereen is zo rijk als de schrijver van deze column.

    • 30/08/2014 om 13:57
     Permalink

     En daar moet ik bij zeggen dat het mij heel specifiek gaat om het splitsen van de games binnen 1 generatie consoles. Ik heb de 3DS gekocht terwijl ik er van uit ging dat ik alle 3DS games binnen die generatie dan ook kon spelen.

     • 30/08/2014 om 23:14
      Permalink

      Dit kaart ik ook aan in de column. Ik vind de exclusives het pure probleem van dit nieuwe systeem. Niet de games. Desalniettemin, het blijft een vooroordeel.

 • 30/08/2014 om 13:44
  Permalink

  ik ga het inderdaad nog even aankijken, ik houd het voorlopig voor die extra knoppen wel bij de cpp, maar ala de new exlusives echt goed en groot zijn, dan upgrade ik vanzelf wel, in principe werd er om een snellere 3ds gevraagd, met grotere kijkhoek, dus hierbij geef ik Nintendo ook groot gelijk, ze hebben naar fans geluisterd, en als het ding redelijk geprijsd is dan is er niet echt een probleem voor mij, halen, system transfer van mijn oude 3dsXL, en tweede hands in leveren bij de BMM Games (krijg er vast nog wel 50 voor, dan vind ik het goed meer is mooi meegenomen) melkkoeien zullen we altijd zijn, maakt niet uit voor welk bedrijf het is, dus als je er mee leert omgaan, en van je zelf weet, heb ik het nodig of niet, en accepteer je eigen keuze, en dan is er niks aan de hand.
  (eventuele spelfouten, niet opletten, moet wennen aan me nieuwe toetsenboord :P, en mis hier en daar dan wel een typefout)

 • 30/08/2014 om 14:31
  Permalink

  leuke column! je kan het eens zijn met deze nieuwe versie of niet (ik zelf vind het vrij zinloos een nieuwe 3ds uit te brengen aangezien de handheld inmiddels wordt ingehaald door tablets en smartphones) maar de column zelf is erg leuk

 • 30/08/2014 om 15:13
  Permalink

  Ik ga de nieuwe 3DS XL onmiddelijk aanschaffen als het uitkomt. Hoe leuk deze column ook geschreven is, ik lees alleen pure frustratie van de schrijver. Een verbeterde versie is altijd goed. Dan zijn spelers dus in staat ook spellen te spelen die je niet op je huidige 3DS kunt spelen. Dat is juist gunstig. Uitmelkerij zou het pas zijn als je exact dezelfde games alleen maar op je verbeterde versie kunt spelen terwijl dit ook zou kunnen op je huidige handheld. Maar dat is hier niet het geval. Bovendien zouden Amiibo’s in de nabije toekomst wel eens belangrijk kunnen worden voor meerdere toekomstige games. Dan wil ik voorbereid zijn. Stel je voor dat er een gloednieuwe Zelda uitkomt voor de nieuwe versie; ik moet er niet aan denken dat ik zo’n game niet kan spelen omdat ik niet de nieuwe versie heb aangeschaft. Na het kijken van de trailer vind ik dat de ‘tegenstanders’ iets beter moeten opletten. http://youtu.be/Jdy9Z_bDIC8

  • 30/08/2014 om 23:12
   Permalink

   Gelukkig is dit een column en mag pure frustatie ook wel in deze vorm. Voor mij is het column vooral een moment om even een mening te delen én niet vast te zitten aan de zakelijkheid van een nieuwsbericht.

 • 30/08/2014 om 23:06
  Permalink

  Mij biedt de New 3DS niet zo veel extras.
  Extra c-pad is te minutieus, de cirkelpadpro is dan een betere optie. De verbeterde beeld kwaliteit zal ik eerst zelf moeten zien, de 3D kijkhoek vind ik vrij onzinnig heb er namelijk nooit problemen mee gehad.

  Ik blijf bij mijn huidige 3DS XL ik vind het echt te triest dat er exclusives gaan komen als dit een beetje grote titels zijn dan moet je dus wel. Niet iedereen heeft hier geld voor en ja je kan sparen maar als je dat een keuze noemt vind ik het vreemd. Is een auto kopen ineens een keuze? Tsja daar kan je ook voor sparen.

  Triest dat Nintendo dit keer op keer weer doet. Erg jammer! Ik ben fan van Nintendo maar heb ook altijd wat tegen dit aspect gehad.

  • 31/08/2014 om 07:02
   Permalink

   Zoals ik al zei, je hebt idd keuze om een auto te kopen. Wil je een auto, een new 3DS of wat dan ook, dan moet je gaan handelen. Dat kan dus zijn sparen.

   Ik vind het echt een beetje zielig doen, als er wordt geroepen dat er geen keuze is. NIEMAND dwingt je om een product te kopen. Het is een overweging die gemaakt wordt om wel/niet het product te kopen.

   Als je geen keuze hebt, dan heb je vast ook de LE van Hyrule Warriors besteld?

 • 01/09/2014 om 03:31
  Permalink

  En een jaar later komt de brand-new 3DS XL pro uit ofzo. (zie Apple met zijn iPhones)
  Het ergste vind ik dat ze hun nieuwe handhelds amper of gewoonweg NIET aankondigen. Bij de E3 was over deze new 3DS nog geen nieuws over, maar wel games in ontwikkeling.
  Ze brengen dan leuke Special Edition 3DS XL versies uit (zoals de Yoshi-themed 3DS XL). Deze heb ik gekocht, ik had de gewone 3DS sinds de release.
  En dan voel ik me toch echt bedrogen. Natuurlijk wil ik liever de ‘New’ 3DS XL hebben. Maar het geld is al op.

  en @Vincent
  Stop er maar mee. We snappen je standpunt. Niemand dwingt je om iets te kopen, maar we zijn Nintendo fans en up-to-date blijven & gamen is onze passie. Het gaat er gewoon over dat geld zuur verdient wordt. De bedragen van deze consoles zijn voor veel mensen een echte investering. Wanneer je investering plots een forse daling in waarde krijgt, heb je verlies. Dit kan je vergelijken met investeren op de beurs. De mensen die hier verlies maken zijn natuurlijk niet blij.

 • 01/09/2014 om 08:38
  Permalink

  Het is niet eens Nintendo waardig meer maar gewoon geldklopperij! Had dit ff gezegd toen die leuke limited xl kwam maar nee die moeten we eerst kopen

Geef een reactie