Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Wii U eShop Review: SteamWorld Dig

Jullie kennen SteamWorld Dig waarschijnlijk van de 3DS versie die in 2013 in de eShop kwam. Nu is SteamWorld Dig ook te spelen op Wii U. In dit review lees je of deze versie het waard is om te kopen.

Jullie kennen SteamWorld Dig waarschijnlijk van de 3DS versie die in 2013 in de eShop kwam. Nu is SteamWorld Dig ook te spelen op Wii U. In dit review lees je of deze versie het waard is om te kopen.

In SteamWorld Dig speel je als de robot Rusty die tot diep in de grond moet graven om mineralen of speciale krachten te verkrijgen. Rusty kan daarbij, na enkele upgrades, gebruik maken van de kracht van stoom. De game start op het moment dat Rusty in een gat valt en terecht komt in de mijn van zijn oom. Hij was door zijn oom Joe gezonden om de mijn te claimen. Daar komt hij de vrouwelijke robot Dorothy tegen. Zij vertelt hem dat ze zijn oom heeft gevonden en dat hij zelf maar moet gaan kijken. Dat doet hij en hij vindt zijn roestige overblijfselen met een oud pikhouweel. Dit is het eerste item waar Rusty mee aan de slag kan. Daarna kan hij steeds dieper graven voor meer upgrades of mineralen en om uiteindelijk achter de waarheid over de dood van zijn oom te komen.

Steamworld 1

Gameplay
De gameplay van SteamWorld Dig is praktisch hetzelfde als dat het was in de 3DS versie. Steamworld 2 Dit is geen probleem, omdat de gameplay van de 3DS versie van SteamWorld Dig heel erg goed is. De game begint simpel. Je moet met je pikhouweel gaan graven en zoveel mogelijk mineralen zien te verzamelen. Eerst zijn ze enkele dollars waard, maar later in de game kan Rusty mineralen vinden die honderden dollars waard zijn. Na een aantal mineralen te hebben verzameld, heb je geen ruimte meer en moet je naar boven om je mineralen te gaan verkopen en upgrades te kopen. Ook kan de brandstof van je lamp opraken, waardoor je niet meer ziet waar je graaft. Boven de mijn is een stadje waarin robotica en het oude wilde westen zijn gecombineerd. Hier staat een winkeltje waar je je mineralen kunt verkopen, een saloon waar je terechtkomt als je bent doodgegaan in de mijn en een winkel (later 3) om upgrades of items te kopen. Dit stadje geeft wat meer verhaal en context aan de game, die vooral om de gameplay draait. Later in het spel komen er steeds meer upgrades. Zo kun je gebruik maken van stoom om bijvoorbeeld hoger te springen of om door harde stenen te boren. Hierbij moet het waterpeil wel in de gaten worden gehouden. Steamworld 3Deze kun je aanvullen door in een van de waterreservoirs in de mijn te gaan staan. Het is ook belangrijk dat je je health bar in de gaten houdt, omdat je met onder andere met je pikhouweel jezelf tegen monsters moet verdedigen. Als je health op is ga je dood en wordt je wakker in het stadje boven de mijn met de helft van je geld en zonder water. De vijanden zijn redelijk makkelijk te verslaan en het vechten zelf stelt ook niet heel veel voor, maar de game draait hier ook niet om. Het systeem van mineralen verzamelen, verkopen en vervolgens upgrades te kopen werkt perfect en precies daar draait dit spel om.

Graphics en muziek
Qua graphics zijn er wel wat kleine verschillen ten opzichte van de 3DS versie. Ten eerste is er geen 3D effect, omdat de Wii U dit simpelweg niet ondersteunt. Daarnaast zijn bij de Wii U versie de graphics haarscherp vergeleken met de 3DS versie, dankzij een resolutie van 1080p. Ook ondersteunt de Wii U versie een off-tv play mode waardoor je het spel kunt spelen met alleen de Gamepad. Ook is het mogelijk om met alleen maar de tv te spelen zonder het scherm van de Gamepad te gebruiken. Als de modus met Gamepad én tv gebruikt wordt, is op de Gamepad hetzelfde te zien als op het onderste scherm van de 3DS versie, alleen dan groter en met meer details.
De muziek in SteamWorld Dig is simpel en niet heel bijzonder, maar zorgt wel voor een gepaste sfeer bij deze game. Je hebt hierdoor tijdens het spelen wel echt het idee dat je in een mijn aan het graven bent.

Steamworld 4

Conclusie
Dit is zonder twijfel een van de betere games die te krijgen is in de eShop. Als je de 3DS versie nog niet hebt is deze game zeker de moeite waard. Als je de 3DS versie wel al hebt is de Wii U versie ook zeker het overwegen waard. De hoge replay value en de cross-buy actie, waardoor je 25% korting krijgt als je de 3DS versie al hebt, maken het extra aantrekkelijk om alsnog de Wii U versie te kopen.

– Praktisch hetzelfde als de 3DS versie
– Het vechten is niet uitdagend

+ Heel verslavend
+ Goede gameplay
+ Off-tv play

Cijfer: 9.0