Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Blog: verder leren aan de Pokémon Art Academy

Pokémon Art Academy is verschenen, wat menig Poké-fan de gelegenheid biedt om Pokémon te leren tekenen. Je leert je beetje bij beetje om verschillende Pokémon te tekenen. Maar hoe leer je na het spel verder aan de Pokémon Art Academy?

zlCfzSH-CjQfcP0jBbPokémon Art Academy is verschenen, wat menig Poké-fan de gelegenheid biedt om Pokémon te leren tekenen. In 40 lessen leer je beetje bij beetje om verschillende Pokémon te tekenen, en met wat fantasie en creativiteit kan je in Free Painting na de lessen nog flink wat leuke creaties maken. Maar hoe begin je daar mee? Waar vind ik de inspiratie? Hoe vind ik het doorzettingsvermogen? En nog belangrijker: hoe leer ik om beter te worden in het tekenen van mijn favoriete Pokémon.

Ik wil nog meer tekenen! Maar wat…

Pokémon Art Academy bevat 40 tekenlessen die als een speer voorbij gaan. In deze lessen leer je aardig wat tekentechnieken aan. Daarentegen leer je niet echt wat je nu moet doen als de lessen zijn afgelopen. Daarom is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar inspiratiebronnen voor nieuwe creaties, om zelfs na het afronden van de lessen nog leuke kunstwerkjes op het scherm te toveren.

zlCfzSH-B4USRmHlb_Gelukkig zijn er 719, en misschien zelfs meer, Pokémon om na te tekenen. Nu heb je niet van al die Pokémon een in-game plaatje als voorbeeld beschikbaar, maar menig Poké-fan heeft vast wel eens een Pokémon spel gespeeld, en heeft vast zo’n spel nog wel ergens in zijn kast liggen. Schrik er niet van terug om eens je verzameling spellen door te snuffelen. Vervolgens kan je dan Pokémon natekenen uit de Pokédex van die desbetreffende game. En als je ook nog eens de sprites uit verschillende Pokémon spellen met elkaar vergelijkt kan je, je er aan wagen om je eigen houdingen te verzinnen, aan de hand van het voorbeeldmateriaal dat je in de spellen vond.

Heb je net je Pokémon-spellen verkocht en heb je geen exemplaar meer van je spel? Je kunt natuurlijk ook altijd Pokémon kaarten natekenen, of afbeeldingen zoeken op internet. Alle sprites van de Pokémon zijn ook online te vinden. Je hebt dus heel veel voorbeeldmaterialen buiten de game om, waar je een flinke scheut inspiratie uit kunt halen.

zlCfzSH9ktMVK-itmzEn wat nu als ik geen Pokémon na wil maken?

En wil je geen Pokémon natekenen? Je kunt natuurlijk altijd beginnen aan het samenstellen van je eigen Pokémon. Dit noemt men Fakemons. Fakemons zijn wezens die op Pokémon lijken, maar dan door fans zijn verzonnen. Op het internet zijn een heleboel voorbeelden te vinden om inspiratie op te doen. En je kunt het zo bond maken als je zelf wilt. Zo kun je bestaande Pokémon’s met elkaar laten fuseren, maar je kunt ook gewoon vanuit het niets beginnen met sketchen om je creativiteit de vrije loop te laten gaan.

En waar moet je dan op letten tijdens het maken van je eigen Fakemon? Eigenlijk is hier niets goed, maar daardoor ook niets fout. Alles is mogelijk. Daarentegen raad ik je wel aan om net als bij de echte Pokémon bepaalde herkenningspunten toe te passen. Neem bijvoorbeeld Turtwig. Die begint met een zaadje op zijn rug. Wanneer het een Torterra wordt, dan wordt dit een boom. Of neem Charmander en zijn vlam op de staart. Zulke kleine dingen maken een design erg leuk.

zlCfzSH9kLMMUGlNunEn als je trouwens je Fakemon hebt gemaakt, moet je ook nog een leuke naam voor je wezentje verzinnen. Hiervoor kan je lekker creatief zijn. Echte Pokémon hebben vaak namen die bestaan uit verschillende namen van dingen waar ze op zijn gebasseerd. Een mooi voorbeeld is Squirtle. Deze naam is gebasseerd op Squirt (Uitspuiten) en Turtle (Schildpad). Voor een schildpad die water spuit, is dit best wel toepasselijk.

Ik ben Pokémon-af. Ik wil wel eens anders!

Ben je het na een tijdje zat om Pokémon te tekenen. Waarom begin je dan niet gewoon aan iets anders, maar gebruik je nog wel de mogelijkheden van Nintendo’s Pokémon Art Academy. De tools van deze game lenen zich namelijk perfect om ook nog wat andere dingen te tekenen.

zlCfzSH6x6gMfo-iDvOok wordt je heus niet afgestraft als je iets anders dan Pokémons tekent. Ben je een Yu-Gi-Oh!-fan of een Digimon-fan, dan kun je die ook tekenen. Alle Pokémon die je opslaat kun je zelf bezichten als een Pokémon Kaart. Het zien van Yu-Gi-Oh!-monsters op je eigen Pokémon Kaart kan ook een erg interessant gegeven zijn.

Ik maak mijn tekeningen nooit af.

Persoonlijk heb ik hier vaker last van dan het niet kunnen van inspiratie. Zo heb ik persoonlijk vaak teveel inspiratie, te weinig tijd om het uit te voeren, en moet ik alweer aan een nieuw project starten eer ik het vorige heb afgerond. Persoonlijk helpt het mij dan heel erg om een notitieblokje klaar te leggen waar een to do list op staat. Op die manier heb ik projecten voor de toekomst, maar heb ik toch iets meer motivatie om eerst een bepaald project af te ronden alvorens overhaast aan een nieuwe te beginnen. Tenminste, als de to do list natuurlijk ook weer niet al te lang word.

zlCfzSH84gQKe_1svwHmmm… Het is af. Maar wat mist er?

Om de beste tekening te maken, moet je oefenen. Het is erg simpel: oefening baart kunst. Daarentegen leer je niets als er niet kritisch naar je werken word gekeken. Nu kan je zelf kritisch zijn, maar niet iedereen is dit. Gelukkig biedt Pokémon Art Academy je de mogelijkheid om je creaties via Miiverse met de hele wereld de delen. Dit biedt jou de mogelijkheid om meningen en verbeterpunten te vragen. Je leert immers beter door de kritiek van anderen. Soms zie je immers je eigen fouten gewoon niet meer.

Ik wil meer technieken leren

Heb je van Pokémon Art Academy nog niet voldoende geleerd? Er zijn nog veel meer games uit deze serie op de markt verschenen, welke weer leuke lessen bevatten. Deze zijn niet in het thema van Pokémon, maar je kunt wel beter leren schilderen en hoe je het ook wend of keert: de technieken die je hierin leert kun je ook fijnloos toepassen in het maken van je eigen Pokémon creaties. Tekenen is immers onder andere fantasie, inspiratie, techniek en geduld. En daarnaast: alle technieken die je leert in de Art Academy-games kun je ook buiten de game gebruiken.

Dit artikel heb ik oorspronkelijk geschreven als gastblog voor Krambl.nl.