Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

3DS Review: Pokémon Art Academy

Iedereen kent de belangrijkste vraag in de game geschiedenis: 'Are you a boy or a girl?' In de Pokémon games wordt deze veelvuldig gebruikt, en nu keert hij ook terug in de nieuwe titel Pokémon Art Academy. In deze review bekijken we hoe goed deze Pokémon-titel nu eigenlijk is.

Iedereen kent de belangrijkste vraag in de game geschiedenis: ‘Are you a boy or a girl?’ In de Pokémon games wordt deze veelvuldig gebruikt, en nu keert hij ook terug in de nieuwe titel Pokémon Art Academy. In deze review bekijken we hoe goed deze Pokémon-titel nu eigenlijk is.

zlCfzSH9ktMVK-itmz

In de loop van de tijd zijn er al aardig wat Art Academy-games verschenen. Nu is de Pokémon-variant, Pokémon Art Academy, in de Nintendo 3DS eShop verschenen. Een mooie gelegenheid om even flink te tekenen. En lekker enthousiast daar er voldoende eigen tekeningen waren om naast deze review te kunnen tonen. Alle kunstwerken hiernaast zijn namelijk zelf getekend aan de hand van Pokémon Art Academy’s eigen lessen.

Lessen

Tekenen leer je al op de basisschool. Je begint met simpele lijnen, vormen en stokpoppetjes. Vervolgens ga je overtrekken, en probeer je weer later om je eigen figuren te creëren aan de hand van wat je in de vorige stappen leerde. Je probeert daarna perspectief aan te brengen, en daarna zoek je weer verder naar mogelijkheden om meer detail in je tekeningen te brengen.

Pokémon Art Academy werkt ook ongeveer zo. Bij het starten van Pokémon Art Academy kom je in aanraking met tekenlessen om je tekenvaardigheden naar een hoger level te werken. Tenminste dat is de bedoeling. En hoe doe je dat? Door letterlijk aan het handje mee te worden genomen. Zo zul je in het begin bezig zijn met veel te makkelijke werken waarin je alleen maar hoeft over te trekken, en krijg je na deze simpele opstart te maken met wat moeilijkere technieken die je ook buiten de game kan toepassen.

zlCfzSH-B4USRmHlb_Het spel neemt je heel erg aan het handje mee. Dit is normaal gesproken goed. Daarentegen doet Pokémon Art Academy dit ook bij de veel te makkelijke instaplessen. Daar je verplicht de lesson op een een vrijwel voorgeprogrammeerde volgorde moet volgen, is het dan ook voor de meer gevorderde tekenaars even door de zure appel heen bijten eer ze aan iets wat moeilijker materiaal kunnen werken. Daarna kan men beginnen aan meer gevorderde lessen. Het zou echter fijner zijn geweest als je zelf de lessen had kunnen selecteren aan de hand van hoe goed je al kunt tekenen.

zlCfzSH6x6gMfo-iDvZoveel Pokémon om uit te kiezen. Tekenen we ze allemaal?

Nee, we krijgen echt niet voor elke Pokémon een aparte les. Logisch. Op het moment van schrijven zijn er sowieso 718 Pokémon. Misschien zelfs meer daar ik ze niet één voor één heb getelt en er ook nog eens Pokémon zijn die in-game in Pokémon X en Pokémon Y zijn verstopt wachtend op een event om gereleased te worden. Het liefst tekenen we ze natuurlijk allemaal, maar om al die Pokémon van een les te voorzien, dat is onbegonnen werk.Het is dus makkelijker om een select aantal Pokémon te kiezen. Dat heeft Pokémon Art Academy dan ook mooi gedaan.

Daarentegen moet wel worden gezegt dat Pokémon Art Academy maar 40 lessen bevat, terwijl er nog te veel interessante Pokémon over zijn. 40 lessen is zeker erg weinig als je bedenkt hoeveel Pokémon er zijn. Zeker als je enkele Pokémon, waaronder Pikachu, zelfs meerdere keren tekend. Men had wel meer Pokémon in de game kunnen verwerken. Natuurlijk niet allemaal, maar sowieso meer dan nu.

Opslaan, delen en samenwerken

Pokémon Art Academy komt met een leuke mogelijkheid voor het opslaan van je tekeningen. Zo kun je, je tekeningen zodanig opslaan dat ze op een digitale Pokémon Card worden weergeven. Je kan van deze Pokémon Kaarten het type aanpassen en voorzien van een handtekening. Iedereen die het leuk vind of vond om in zijn vrije tijd Pokémon kaarten te maken, krijgt nu dus de mogelijkheid om dit met ondersteuning van daarvoor bedoelde software te doen.

Daarnaast kan je, je tekeningen delen via Miiverse en local play. Hierdoor kan je erg mooi je tekeningen gratis delen met iedereen over de hele wereld of met vrienden dichtbij. De Miiverse optie is daarentegen niet nieuw, daar deze bijvoorbeeld ook al in Art Academy: Sketchpad zat voor de Nintendo Wii U. De optie om tekeningen via Local Play te delen is echter wel erg interessant. Deze biedt je namelijk de mogelijkheid om tekeningen te delen die nog niet af zijn. Op deze manier kunnen jullie samen aan een tekening werken, doordat je vriend deze verder af kan maken. Je kunt dus op deze manier samen aan een tekening van een Pokémon werken.

zlCfzSH9kLMMUGlNunFree Painting

In Free Painting kan je, je fantasie de vrije loop laten gaan. Deze modus is namelijk dé modus om zelf te tekenen wat je wilt tekenen, zonder bepaalde stappen te moeten volgen die al vantevoren zijn uitgezet. Je kunt hier een afbeelding kiezen en deze natekenen. Zo kun je hier alle afbeeldingen opnieuw natekenen die je als voorbeelden kreeg tijdens de lessen. En naast die afbeeldingen kent het spel ook nog flink wat nieuwe afbeeldingen. Meer dan honderd zelfs! En als dat niet voldoende is kan je ook gewoon een afbeelding laden van je SD om na te tekenen. En wil je echt creatief zijn, dan kun je ook vanuit het niets sketchen.

zlCfzSH-CjQfcP0jBbNu is Free Painting een onderdeel van Pokémon Art Academy dat eigenlijk in elke Art Academy-game wel terugkomt. Erg nieuw is deze optie dus niet, en erg veel nieuws brengt hij dan ook niet. Daarentegen is het wel mooi dat deze optie weer aanwezig is, zeker in combinatie met de tekenmogelijkheden die deze Art Academy-variant met zich meebrengt. Tevens kun je hier met de tools ook andere dingen dan Pokémon tekenen. Wie straft je immers af als je er geen Pokémon tekent? Dus ben jij een Yu-Gi-Oh-fan? Teken de monsters en ze kunnen opeens op een Pokémon Kaart verschijnen. En misschien staat een Yu-Gi-Oh monster best vet op een eigen Pokémon Kaart naar keuze.

zlCfzSH84gQKe_1svwVoor Free Painting kan je ook nog binnen bepaalde perioden gratis DLC downloaden, waaronder voorbeeldafbeeldingen van Groudon en Kyogre. In de toekomst zal er waarschijnlijk nog meer gratis DLC komen, wat altijd mooi mee is genomen.

Wat tekent makkelijker, papier of op de Nintendo 3DS?

Tekenen op de 3DS is niet de gemakkelijkste manier om te tekenen. Een papier kan je lekker vlak houden en vervolgens zo leggen als je zelf wilt. Een 3DS die in de oplader moet kan je niet lekker ronddraaien, wat ik persoonlijk bij het tekenen van een cirkel wel makkelijker vind. (Zo teken ik ook op papier: het blad blijft nooit netjes recht liggen). Net als andere Art Academy-games leent de Nintendo 3DS zich niet geheel om op de meeste fijne manier te tekenen, en moet de manier erg wennen. Daarentegen valt niet te ontkennen dat als je eenmaal bent gewend je weer een heleboel mooi tekeningen kunt maken met het flinke aantal materialen dat in-game wordt aangeboden.

– De beginnerslessen zijn echt te makkelijk, terwijl je ze niet over kan slaan.
– Je wordt aardig veel aan het handje meegenomen.
– Verhoudingsgewijs zijn er vrij weinig Pokémon in de game verwerkt
– Op papier tekent toch nogsteeds fijner dan op een Nintendo 3DS

+ Ook van deze Art Academy kan je weer tekentechnieken leren.
+ Je kunt je kunstwerken als een Pokémon Kaart opslaan
+ Je kunt je kunstwerken via Miiverse en Local play delen.
+ Je kunt kunstwerken samen afmaken door ze via Local Play te delen.
+ In Free Painting kan je alles tekenen en daar een Pokémon Kaart van maken.
+ Er is gratis DLC beschikbaar voor de titel.

Cijfer: 7,4

Deze review wordt mede mogelijk gemaakt door wiicode.nl, de site waar je snel en  makkelijk een Nintendo eShop Card haalt.