Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

3DS en Wii U eShop Review: Color Zen Kids

Kolor Zen Kids. Jep, we mogen terug naar de basisschool en ons weer kind voelen. En waarom? Vandaag mogen we Color Zen Kids reviewen, de kinderversie van de eerder beoordeelde Color Zen. Is dit deel net zo goed? Kan een kind zich hier mee vermaken? Is de Nintendo 3Ds-versie of de Nintendo Wii U-versie beter?

Color Zen Kids. Jep, we mogen terug naar de basisschool en ons weer kind voelen. En waarom? Vandaag mogen we Color Zen Kids reviewen, de kinderversie van de eerder beoordeelde Color Zen. Is dit deel net zo goed? Kan een kind zich hier mee vermaken? Is de Nintendo 3Ds-versie of de Nintendo Wii U-versie beter? We gaan het lezen in de review(s)!

Color Zen Kids is verschenen voor de Nintendo 3DS en de Nintendo Wii U. De Nintendo 3DS-versie is een complete port van de Nintendo Wii U-versie. Zo hier en daar zitten er kleine verschillen, wat de reden is dat we ze toch apart reviewen, maar voor het grootste deel is kritiek van toepassing op beide varianten van het spel. Verschil ligt vooral in de besturing en de complete ervaring. Hieronder lezen we waarom.

Algemeen

WUP-P_WKDE_gameplay_3Erg leuke dierenvormen

Color Zen Kids is de kindvriendelijke variant van de eerder verschenen Color Zen. Toentertijd reviewden wij die eShop-titel ook en gaven de titel een 7,0. In Color Zen Kids heb je ook weer te maken met een puzzelspel waarbij je diverse kleuren moet combineren om verschillende levels uit te spelen. Je moet vormen met dezelfde kleur tegen elkaar laten aanbotsen, om zo het hele scherm met die kleur te vullen. Dit moet je blijven doen tot alle vormen verdwenen zijn en de achtergrond dezelfde kleur is als de schermrand.

Anders dan Color Zen lijken de levels hier niet op de meest abstracte kunstwerken. In deze kindvriendelijke variant van het spel zien we figuren die samen dieren vormen. Zo zien we blokjes die samen lieveheerstbeestjes of kikkers vormen. Dit geeft een wat vrolijke en kinderlijke draai aan het puzzelconcept, wat erg leuk is voor de kleinere gamers, waar deze titel oorspronkelijk voor bedoeld is. Het zou een festijn van herkenning zijn, al die dieren die de kleine speler kan herkennen. Op deze vrolijke manier worden levels in ieder geval erg leuk vormgegeven. Zeker voor de kleinere jeugd.

WUP-P_WKDE_gameplay_4Vind je Zen met Color Zen Kids

Color Zen was een erg rustgevend spel. Dit kwam vooral door de manier waarop het spel is opgebouwd in combinatie met rustige muziek. Ook deze versie bouwt hier op voort.  Daar de puzzels zelf van het spel weer vrij goed zijn verzorgt, lijkt het maken van de muziek weer aardig uitgevoerd te zijn. De muziek is vrij rustgevend en past precies bij het idee ‘even thuiskomen na een lange dag en even tot rust komen met een puzzelspelletje’. Weer is de soundtrack wat simpel, maar dat maakt niet heel veel uit in dit geval. In theorie heeft deze game precies hetzelfde rustgevende in zich.

WUP-P_WKDE_gameplay_5Er zijn maar weinig puzzels in verhouding tot Color Zen.

Maar met leuke vormgeving van de levels alleen kom je er niet. Zo kent Color Zen Kids één probleem: het spel is te kort. Zo kent het spel maar 120 puzzels, welke allemaal van zeer gemakkelijk niveau zijn. In verhouding met Color Zen, welke tevens voor dezelfde prijs aangeboden wordt, is dit erg weinig. Persoonlijk had ik alle puzzels uitgespeeld binnen 28 minuten. Daarna viel er niks meer te ontdekken binnen het spel. Nu zou een kleine speler daar weliswaar wat minuten aan toevoegen, daar hij het spel niet per direct zal begrijpen, maar heel veel meer kan het niet zijn. In principe kent Color Zen Kids gewoon te weinig puzzels om je namelijk lang zoet te houden.

WUP-P_WKDE_gameplay_2Geen Nederlandse ondersteuning

Ook erg jammer: er is geen Nederlandse ondersteuning aanwezig in deze titel. Normaal gesproken vind ik Nederlandse schermteksten niet zo geweldig, maar hier vind ik toch wel een misser. Het gaat hier om een spel dat speciaal is gemaakt voor de kleine kinderen, om wat makkelijkere puzzels aan te bieden op een kindvriendelijke manier. Echter moet je per se Engels kunnen lezen, of iemand het spel laten uitleggen om te snappen wat je moet doen. In dit geval schiet het spel zijn doel een beetje voorbij doordat er geen meerdere talen worden ondersteund. Nu heeft het spel het niet hard nodig, maar voor de eerste stappen wel onwijs handig.

_eShop_EU_Color_Zen_Kids_First_Look_176045437_thumbnailVerbetering ten op zichte van de vorige versie

In veel opzichten ziet Color Zen Kids er precies hetzelfde uit als Color Zen, maar komt deze editie met veel minder levels en vrolijke dieren. Toch weet het spel enigzins verandering aan te brengen. Zo is het  erg mooi dat het spel nu een nieuwe manier heeft gekregen om het menu te openen. In Color Zen moest je dubbel op het touchscreen klikken, om nog maar te hopen of het effect had. Nu kun je heel gemakkelijk op een iccontje linksonderin klikken om het pauze menu te openen. Dit zorgt ervoor dat je, je minder hoeft te ergeren als je een fout maakt.

Conclusie

Color Zen Kids is duidelijk niet net zo goed als de eerder uitgegeven Color Zen. In principe is het spel precies hetzelfde, maar bevat veel minder inhoud. En dat is wat vooral het grootste struikelblok van de game vormt. Persoonlijk had ik het spel binnen 28 minuten uitgespeeld. Dat is erg weinig. Nu is het spel gemaakt voor een kind, en die zal er heus wat langer over doen, maar het is zeker dat dit spel erg weinig puzzels kent. Color Zen was veel uitgebreider en veel beter uitgewerkt dan Color Zen Kids is. We geven Color Zen Kids geen onvoldoende, omdat het toch een leuke game is. Maar we geven Color Zen Kids zeker geen hoog cijfer, daar het te weinig waar geeft voor het geld dat je betaald
én omdat het deel toch iets te weinig leert van de bads van Color Zen.

Als je toch tevreden bent wat minder levels voor een spel dat je met meer levels voor de zelfde prijs aan kunt schaffen, of tevreden bent met een minder goed afgewerkt spel, dan is er eigenlijk geen specifieke versie die word aangeraden. Beide versies van de game kennen overigens gebreken en goede punten. Het ligt er maar net aan welk apparaat van Nintendo je al in huis hebt staan, welke versie het meest geschikt is. Ook speelt mee of eerder wordt gegrepen naar de handheld of de console.

3DS

WUP-P_WKDE_gameplay_6De rust wordt na levels abrupt verstoord

De 3DS-versie voelt vooral in uitvoering een beetje goedkoper aan als de Wii U-versie. Zeker als het gaat om het een worden met je zen. De titel is in principe namelijk geheel geschikt om tot rust te komen. Echter één klein probleem in de 3Ds-versie zorgt ervoor dat dit niet echt mogelijk is. Elke keer wanneer je namelijk een puzzel oplost krijg je namelijk een save-icoontje te zien, stopt de muziek en laat een nieuw level. Door het onderbreken van elk level met een stilte en een lange save-tijd, word je geheel uit je rust gehaald en is de game ook veel minder vermakend dan de Nintendo Wii U-versie. Je kan namelijk minder rustig puzzelen.

De besturing

Daar de Wii U-versie met een iets wat onfijne besturing komt, leent deze titel zich geheel voor de Nintendo 3DS. Op de Wii U is het soms toch storrend dat je onscreen niet precies hetzelfde ziet als off-screen en voelt het off-screen met het Touchscreen werken ietswat onhandig. Het gehele spel bestuur je namelijk via het touchscreen. Op de handzame Nintendo 3DS-versie kan je dan ook veel fijner het spel besturen omdat je, je maar op 1 scherm focused. Het concept achter Color Zen Kid leent zich namelijk erg goed voor de handheld. Bovenstaande rustverstorende punt maakt het wat minder in uitvoering.

WiiU

1390249682000-Color-Zen-Kids-Scr2Niet geleerd van eerdere fouten

Bij de voorganger Color Zen was er één probleem dat toch vrij storend was: Off-screens spelen werkte fijner dan On-screen. Ook hier is dit weer het geval, daar de game eigenlijk geheel gebouwd is rondom de GamePad. Weer zie je meer op de GamePad dan op het scherm, waardoor de televisie eerder als een tweede gelimiteerde weergave van de game aanvoelt dan het scherm van de GamePad. het is erg jammer dat dit niet is verbeterd ten op zichte van Color Zen. Alsnog voelt het nu eerder als een handheld-titel dan een echte console-titel.

Ook laat weer de uitvoering in-game van de muziek weer ten wensen over. Dit komt weer doordat het spel de aardig  gemaakte soundtracks vrij slecht afspeelt. Heel het spel speel je eigenlijk op de Nintendo Wii U’s GamePad. Heel het spel is hier het sleutelwoord, daar ook het geluid op de GamePad wordt afgespeeld. Zelfs wanneer je niet off-screen speelt, komt het geluid uit je GamePad. Als het geluid gewoon uit de boxen van de televisie was gekomen, had dit voor een veel betere geluidskwaliteit gezorgt. Dit had op zijn beurt flink meegeholpen aan de gehele ervaring van dit puzzelspel. De rustgevende muziek had met betere kwaliteit meer rust gegeven. Desalniettemin, werkt het rustgevende ook prima (en beter dan op de Nintendo 3DS).

Color Zen is als het aan mij ligt geschikt voor spelers tot 6-7 jaar. Daarna wordt het te makkelijk.

– Het spel is erg kort. Speelde het zelf uit binnen 28 minuten. Kinderen doen er langer mee.
– Na elke opgeloste puzzel wordt het spel onderbroken om te saven. (3DS-versie)
– De Nintendo 3DS-versie helpt minder goed bij het vinden van rust. (3DS-versie)
– On-screen spelen voelt net als in Color Zen een beetje nutteloos (Wii U-versie)
– Geluid komt alleen maar uit de GamePad, en is slechter van kwaliteit (Wii U-versie)
– Geen Nederlandse ondersteuning, terwijl de game voor kinderen is

+ Vrolijke vormgeving met dierenvormen. Leuk voor de kleine spelers.
+ Color Zen Kids is kindvriendelijker gemaakt.
+ Color Zen Kids is ook erg geschikt om tot rust te komen.
+ De simpele soundtrack werkt hier wel aan mee.
+ Je kan in deze versie het menu wel fatsoenlijk openen

Cijfer: 5.5