Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Pokémon Week: Pokémon door de jaren heen

Met de lancering van Pokémon X en Y in zicht gaan we eerst nog eens even lekker je geheugen opfrissen door terug te blikken op alle Pokémon-games, sinds Pokémon Blue and Red version en tot Pokémon X and Y version. Hieronder de volledige lijst die we gaan bespreken:

 

 

 

Pokémon

Red/Blue
Gold/Silver
Ruby/Sapphire
Diamond/Pearl
Black/White
X/Y

Geschiedenis

Voordat we gelijk het diepe induiken wil ik jullie eerst een filmpje laten zien van BalrogtheMaster, in dit filmpje legt hij op een leuke manier uit hoe Pokémon als game-serie is ontstaan en op welke wijze, het is namelijk zo dat Pokémon Red en Blue niet de eerste Pokémon games waren, in Japan kwam eerder al een game genaamd Pocket Monsters Green en Red uit, later werden deze games verbeterd met betere graphics en meer content, deze game kwam uit in Europa onder de naam Pokémon Red en Blue. BalrogTheMaster legt in dit filmpje vooral uit hoe Pokémon is ontstaan en hoe de eerste games (Pokémon Red/Blue) zijn gemaakt. Kijk ook naar een eerder artikel met de concept art voor de serie.

Pokémon Red/Blue version

In Pokémon Red/Blue version maakten we voor het eerst kennis met Pokémon in Europa, de game werd gereleased in 1999 voor de Nintendo gameboy, wat overigens maar liefst 3 jaar na de release in Japan was.

Het spel speelde zich af in Kanto en je kon je eigen personage benoemen welke in latere games ‘Red’ of ‘Blue’ zou worden genoemd. Jouw doel: ‘Pokémon meester worden’ , Je bent een kleine jongen uit Pallet town die zijn eerste Pokémon mag uitzoeken bij Professor Oak, je mocht kiezen uit drie Pokémon, van links naar rechts: ‘Charmander, Bulbasaur en Squirtle’.

Nadat je een Pokémon hebt gekozen gaat jouw rivaal (de kleinzoon van Prof. Oak) een Pokémon kiezen. Hierna trek je de wijde wereld in met je Pokémon en probeer je een Pokémon-meester te worden door middel van het vangen en trainen van andere Pokémon, het verslaan van team Rocket en hun leider Giovanni, het verzamelen van de acht gym-badges, de elite-four te verslaan en uitendelijk de huidige Pokémon-meester: Jouw rivaal. Zie hieronder dat gevecht:

Na het grote succes van Pokémon Red/Blue version kwam er een directors cut versie uit met de naam Pokémon Yellow version, deze versie had betere graphics, Pikachu volgde je waar je ook heen liep en de bekende Team Rocket leden Jessie en James kwamen er ook in voor.

Deze games kregen een remake voor de GBA genaamd Pokémon Fire Red en Leaf Green, deze games werden immens populair en zijn wereldwijd enorm veel verkocht, deze games vielen onder de 3e generatie Pokémon-games.

Pokémon Gold/Silver version

Nadat het grote succes van Pokémon Red/Blue achter de rug was, kwam Gamefreak op 6 april 2001 met een opvolger genaamd Pokémon Gold/Silver version, dit was twee jaar na de release in Japan. De voornaamste vernieuwing was het grote aantal nieuwe Pokémon (100) in de game. Het spel speelde zich af in Johto én Kanto (de regio van de vorige drie games). Ook nieuw was het realtime systeem dat werd ingevoerd, ’s avonds was het in het spel donker en overdag was het in de game licht, ook konden bepaalde dingen alleen rond een bepaalde tijd, sommige Pokémon kon je alleen ’s nachts vangen bijvoorbeeld. Pokémon konden zelf voorwerpen vasthouden om te gebruiken in het spel of om te ruilen met vrienden, de pokégear werd geïntroduceerd, gespecialiseerde pokeballs werden in het spel gebracht, er kwamen twee nieuwe Pokémon-types bij namelijk: Steel-type en Dark-type, je kon nu ook Pokémon fokken door ze te laten paren. Voor veel gamers was dit misschien wel het belangrijkste, je kon je Pokémon vanuit Pokémon Red en Blue overzetten naar Pokémon Gold of Silver en er waren nog een aantal andere dingen nieuw of verbeterd.

De starters van links naar rechts: Totodile, Chikorita en Cyndaquil

Het verhaal was als volgt; Het is drie jaar na de gebeurtenissen in Pokémon Red en Blue, je bent een jongen uit New bark Town uit de Johto-regio welke ten westen ligt van de Kanto-regio, je mag wederom een Pokémon kiezen van de professor uit jouw dorpje ditmaal genaamd ‘Professor Elm’. Deze keer is jouw rivaal geen familie van de professor die ook een Pokémon mag uit kiezen, maar een slechterik die een Pokémon steelt van de Professor. De bedoeling is wederom om de Pokémon Master te worden van Kanto en Johto, wanneer je dit hebt gedaan mag je tegen ‘Red’ vechten, een jonge trainer die veel doet denken aan Ash Ketchum uit de Televisie-serie, deze ‘Red’heeft namelijk dezelfde Pokémon als Ash.

Deze game werd net als zijn voorganger een groot succes en kreeg ook een directors cut genaamd Pokémon Crystal version, in deze versie kon je voor het eerst kiezen of je een jongen of en meisje bent, Pokémon bewogen wanneer ze het strijdveld betraden en er waren een aantal andere verbeteringen.

Zie hier het gevecht met Red:

Een aantal jaar later kregen deze games een hoogwaardige remake voor de Nintendo DS genaamd Pokémon Heart Gold en Soul Silver met betere graphics, audio en online mogelijkheden, deze games vielen onder de 4e generatie Pokémon-games.

Pokémon Ruby/Sapphire version

Torchic, Treecko en Mudkip

Omdat Pokémon Gold en Silver wederom een groot succes was geworden, werd besloten een game uit te brengen voor de Gameboy Advance genaamd ‘Pokémon Ruby’ en ‘Pokémon Sapphire’. Deze games waren kenmerkend aan hun heldere kleuren, ook kon dankzij de nieuwe Gameboy Advance technologie gebruik worden gemaakt van meerdere kleuren waardoor het spel natuurlijker overkwam. De game kwam uit in 2003, iets meer dan een half jaar na Japan. Het verhaal speelde zich af in de regio Hoenn waarin je wederom ’s werelds beste trainer moet worden en het kwaad genaamd team aqua/magma moest verslaan. Deze game bracht natuurlijk ook een aantal nieuwe features met zich mee:

-Je kon nu voor het eerst twee tegen twee gevechten houden.

-Er kwamen 135 nieuwe Pokémon bij.

-Pokéblocks werden geïntroduceerd.

Ook was het dag/nacht schema geschrapt voor onbekende redenen, je kon ook niet naar de vorige regio’s afreizen wat wel kon in de vorige spellen, dit kwam aan als een klap voor veel fans. Toch werd de game zeer hoog becijferd, gemiddeld lag dit cijfer rond de 8.5 en IGN gaf zelfs een 9.5! Je kon in dit spel ook het speciale Eon ticket bemachtigen welke door Nintendo werd verstreken, dit ticket bracht je naar het Southern Island waar Latios of Latias je opwachtte (afhankelijk van welke versie je had). Fox Kids (Disney XD was voorheen Jetix en daarvoor Fox Kids) had een speciale actie, wanneer je jouw cartridge opstuurde, kreeg je 100 Eon tickets, je had er natuurlijk maar één nodig, dus kon je de rest delen met je vrienden. Deze actie was zeer populair, tegenwoorden kennen wij deze acties als Mystery Gifts en voeren we deze uit via het internet of wireless connection.

Ook deze game kreeg een directors cut genaamd ‘Pokémon Emerald’, deze game gaf weer een aantal nieuwe features mee zoals de dubbel gevechten (in Ruby/Sapphire kon je alleen met twee van je eigen Pokémon vechten en nu kon je ook met een vriend tegen twee andere vrienden strijden), ook waren de Pokémon geanimeerd wanneer deze het strijdveld betreedde, dit was ook niet in Ruby/Sapphire, je kon nu ook na het verslaan van de Pokémon League alle gymleaders nog een keer verslaan in dubbel gevechten!

Zie hieronder het gevecht met Rayquaza!

Pokémon Diamond/Pearl version

Na het tijdperk van de Gameboy Advance was het tijd voor vernieuwing, de legendarische Nintendo DS kwam naar Europa, en bij een nieuwe handheld hoort natuurlijk ook een nieuwe Pokémon-game, Pokémon Diamond en Pearl werden voor het eerst geteased na een persconferentie in 2004, het duurde daarna maar liefst nog twee jaar voordat deze game zou verschijnen in Japan in september 2006, en een half jaar daar weer na in Europa in juli 2007.

Deze game had alweer hetzelfde idee, je verslaat de gymleaders, de slechteriken, dit keer genaamd Team Galactic, en daarna de Pokémon League. Het originele aan deze game was dat er de meeste legendarische Pokémon in zaten van alle Pokémon games, veel fans vonden dit jammer omdat dit het hebben van een legendarische Pokémon minder speciaal zou maken.

 

Ook waren de graphics van deze spellen flink geüpgrade van de GBA naar de DS waardoor 3D animaties konden worden weergegeven en er gebruik kon worden gemaakt van een tweede scherm. En helemaal nieuw waren de online mogelijkheden in de game, je kon nu online gevechten houden en online ruilen waardoor je dus niet meer vast zat aan een draadje tussen jou en een vriend. Met de technologie van de Nintendo DS kwamen er heel veel nieuwe features vrij waar we nog steeds gebruik van maken met Pokémon Black 2 en White 2, je kon nu zelfs de mystery gifts ontvangen via Wi-Fi en Wireless Connection in plaats van dat je je gamecard moest opsturen.

Ook kregen deze games een director’s cut genaamd Pokémon Platinum, deze game verbeterde Diamond en Pearl met meer content en nog meer legendarische Pokémon. Ook kon je in deze game vanaf een Pokémon centre naar de Pokémon Plaza via een wifi-verbinding. In de Pokémon Plaza kon je met verschillende spelers praten en minigames met ze doen.

Hieronder het gevecht met de champion van de Pokémon League “Cynthia”

 

Pokémon Black/White version

Dat brengt ons bij de huidige generatie, Pokémon Black en White version, dit was de eerste generatie Pokémon-games die uitkwamen op dezelfde generatie handhelds als de vorige Pokémon-generatie. Net zoals Pokémon Diamond en Pearl hadden Black en White wederom een enorme hoeveelheid aan legandarische Pokémon met Kyurem, Zekrom en Reshiram als ‘hoofdlegandarische’ Pokémon welke we ook op de voorkant zien van de games. Pokémon Black en White werden gezien als een van de ietwat moeilijkere Pokémon-games welke wat geavanceerder waren dan de voorgaande games.

-Een van de nieuwe features in de games was dat de sprites (de Pokémon tijdens de battle) gedurende de gevechten bleven bewegen in plaats van dat ze alleen bewogen tijdens hun verschijning.

-Tijdens de gevechten bewoog de ‘camera’ als het ware om een dynamische ruimte te creëren waarin het gevecht er levendiger uitziet.

-Ook werden er naast de dag/nacht schema’s welke we voor het eerst en laatst zagen in Pokémon Gold en Silver version ook een seizoenen schema geïntroduceerd met speciale Pokémon die veranderde van vorm per seizoen.

-Er waren twee nieuwe battle styles geïntroduceerd, triple battles (3 vs 3) en rotation battles waarin je met drie Pokémon tegelijkertijd speelt en deze kan laten wisselen met elkaar in één beurt waardoor je beter gebruik kon maken van hun weerstanden bijvoorbeeld.

-De C-gear werd toegevoegd aan het personage waarmee je verschillende online diensten kon openen.

 

Zoals altijd ging het verhaal weer over een jongen of meisje dat de nieuwe Pokémon master moet worden en tegelijkertijd de wereld wil redden van ditmaal team Plazma, het was voor het eerst dat de regio waarin het spel zich afspeelde (Unova) niet was gebaseerd op een Japanse regio maar op een Amerikaanse regio namelijk Amerika. De enorme stad Castelia City was gebaseerd op de wereldstad New York.

zp8497586rq

 

 

 

 

 

Na Pokémon Black en White kwam er een vervolg die we niet echt een director’s cut kunnen noemen, het is namelijk een compleet nieuw verhaal wat zich drie jaar na de gebeurtenissen in Black 1 en White 1 afspelen, team Plazma is nu opgesplitst in een goede en een kwade kant, en je kunt nu Zekrom en Reshiram ‘kruisen’ doormiddel van een DNA splicer met Kyurem tot Black Kyurem en White Kyurem.

Zie hier de final battle tegen de Pokémon League leader Iris.

 

Pokémon X/Y version

Daar zijn we dan, 2013, het jaar van Luigi, en het jaar waarin het eerste Pokémon spel uitkomt voor de Nintendo 3DS, en ook de eerste keer dat een Pokémon games overal ter wereld tegelijkertijd uit komt. Vanaf 12 oktober kun je gaan genieten van een Pokémon spel dat zich zal afspelen in de Kalos Region welke gebaseerd is op Frankrijk met als kenmerkende stad Lumiose City welke Parijs voorstelt. Voor zover bekend is blijft het aantal legendarische Pokémon beperkt, op het moment zijn er namelijk nog maar drie bekend; Xerneas die Pokémon X vertegenwoordigt en Yveltar die Pokémon Y vertegenwoordigt. Ook is laatst Zygarde onthuld welke naar verwachting automatisch Pokémon Z vertegenwoordigt als dat inderdaad de director’s cut wordt. Pokémon X en Y brengen niet alleen een paar nieuwe Pokémon met zich mee, maar ook een enorme hoeveelheid aan nieuwe features welke we niet allemaal gaan bespreken zie hieronder de features en de link naar een desbetreffend artikel:

– Wonder trade, waar je een Pokémon opstuurt en er een willekeurige Pokémon voor terugkrijgt welke door een andere speler aangeboden wordt.

– O-Powers, een tijdelijke bonus die je bijvoorbeeld helpt Pokémon te vangen.

– PSS, een systeem vanaf waar je alle online diensten kunt gebruiken en andere features.

Lees hier meer over deze drie features.

 

– Shout outs, waarmee je je gedachtes en gevoelens deelt met de wereld.

– Holo Causters, hologrammen van vrienden tijdens het verhaal.

– Mega Evolutie, waarmee je bepaalde Pokémon door middel van een Megastone nog beter en sterker kan maken tijdens een gevecht.

Lees hier meer over deze drie features.

 

Pokémon Amie, waar je met je Pokémon speelt en ze voedt om de band tussen jou en je Pokémon te versterken.

Super Training, hiermee traint je Pokémon zichzelf.

Photo Spots, hierbij laat je zien aan je vrienden waar je bent geweest.

Lees hier meer over deze drie features.

– Natuurlijk zijn de 3D-gevechten ook nieuw, helaas is de prachtige overworld in 2D.

Van al deze features is waarschijnlijk Mega Evolutie de grootste. Dit is een nieuwe feature van Pokémon X en Y welke heel veel fans heeft wakker geschud. Een mega evolutie is een verandering van vorm van een bepaalde Pokémon in een gevecht, deze Pokémon zal sterker zijn en dus beter presteren in deze battle. Na het gevecht zal de Pokémon weer terug veranderen in zijn oorspronkelijke vorm. Voor een Mega Evolutie heb je een Megastone nodig. Elke Pokémon die kan mega evolueren heeft zijn eigen Megastone, zo heeft Blaziken de blazikenite, Lucario de lucarionite en Mewtwo de mewtwonite X of Y. Je moet er voor zorgen dat de Pokémon de steen bij zich draagt in het gevecht voordat deze zal Mega evolueren. Ook is er een kans dat tijdens de Mega Evolutie de ability en het type veranderen van de Pokémon waardoor hij nieuwe zwaktes en weerstanden krijgt tegen bepaalde aanvallen. Zie hieronder de Mega Evoluties van een aantal aangekondigde Mega Pokémon.

Onverwachts is ook aangekondigd dat sommige Pokémon zelfs meerdere Mega Evoluties hebben, zo is er een Mega Charizard X en een Mega Charizard Y waardoor je nog meer verschillen hebt tussen de twee versies van de games.

Ook kun je, waar veel fans jaren op hebben gewacht, je trainer aanpassen, je kunt je personage een ander kapsel geven of een andere broek aantrekken waardoor iedereen er straks anders uitziet in plaats van dat iedereen er hetzelfde uitziet wat bij de vorige games het geval wel was.

De formule bleef wel gewoon hetzelfde, je bent een jonge trainer die ditmaal twee starters krijgt (één uit de zesde generatie en één uit de eerste generatie). Je moet team Flare verslaan en Pokémon Master worden.

Wat Pokémon ons zal brengen in de toekomst is een groot raadsel, game freak zal altijd wel weer met iets vernieuwends komen en we gaan er ook niet van uit dat het einde van Pokémon al in zicht is. Met tientallen spin-off games en miljoenen verkochte exemplaren is Pokémon één van ’s werelds grootste franchise.