Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

Pikmin 3 guide en tips voor beginners

Pikmin 3 Concept Art Daily Nintendo 14Sinds kort ligt Pikmin 3 voor de Wii U in de winkels en in dit derde deel in de Pikmin serie zul je weer een groots avontuur beleven met de verschillende Pikmin. In deze strategische game is het van groot belang om de juiste Pikmin op het juiste moment te gebruiken. Om je hiermee te helpen hebben we een Pikmin 3 guide gemaakt welke je hieronder kunt lezen. Twijfel je nog om de game te halen? Lees dan hier onze review eens!

 

De juiste Pikmin op de juiste plek

Dit is de basis van Pikmin. Tijdens je avontuur ontmoet je allerlei soorten Pikmin en het is van groot belang de verschillende Pikmin op den juiste manier in te zetten. Elke kleur Pikmin heeft zo zijn eigen sterke punten maar ook zijn zwakke punten. Zo is de ene Pikmin goed in vechten en de andere soort juist niet!

 • Rode Pikmin: Hier begin je mee. De rode Pikmin zijn sterk en ideaal om mee te vechten. Daarnaast zijn de rode Pikmin ook hitte-bestendig waardoor je ze onder andere kunt gebruiken tegen vijanden die vuur spuwen. De rode Pikmin zijn daarnaast snel en ideaal om items en vijanden te verplaatsen.
 • Gele Pikmin: deze Pikmin kunnen tegen elektriciteit. Dit betekend dus dat je muren die beschermd zijn met elektriciteit met hun kan slopen. Daarnaast kunnen ze elektriciteitsdraden aan elkaar knopen om donkere gebieden licht te maken. Een andere eigenschap is dat je de gele Pikmin verder kan gooien dan andere Pikmin. Ideaal om gebieden te bereiken die je niet met bijvoorbeeld rode Pikmin kan bereiken.
 • Blauwe Pikmin zijn de enige Pikmin die tegen water kunnen. Ze kunnen op deze manier items pakken die onder water liggen of gebieden bereiken waar geen bruggen voor zijn om over heen te lopen. Daarnaast kunnen de blauwe Pikmin ook vechten onder water.
 • Vliegende Pikmin kunnen, zoals de naam al doet vermoeden vliegen. Belangrijker om te weten is echter dat ze niet sterk zijn en dat vechten geen sterk punt is van deze Pikmin. Daarnaast raken ze snel gevangen in een web van spinnen. Zorg er dus voor dat deze spinnewebben al weg zijn gehaald door andere Pikmin!
 • Rock Pikmin kunnen kristallen kapot maken. Onder kristallen liggen vaak belangrijke voorwerpen die je nodig hebt. Ze kunnen ook vijanden uitschakelen met bijvoorbeeld harde schilden. Daarnaast is het goed om te weten dat ze niet zo snel zijn met het wegdragen van vijanden en items.

De Pikmin zijn wezens die luisteren naar commando’s. In het kort:

 • Ze vallen vijanden aan als je ze in de buurt ervan gooit
 • Barrieres zullen ze proberen te verwijderen als ze er dicht bij gestuurd worden
 • Wanneer een Pikmin dicht bij fruit en items in de buurt komt, zullen ze deze naar de Onion brengen
 • Als een Pikmin bij zand komt dat weggehaald kan worden, gaan ze graven
 • Pikmin zullen stukken steen die ze zien automatisch oppakken om kapotte bruggen af te maken. Je moet de Pikmins wel in de buurt van de stenen gooien.

De tijd vliegt voorbij dus benut deze goed

Waar veel gamers wellicht wat last van zullen hebben is de tijd. Elke dag moet je voor de zon onder gaat de Pikmin terug hebben gebracht naar je Onion omdat ze anders de nacht niet zullen overleven. De crew members zelf hoeven op dat moment niet per se bij de Onion te zijn. Omdat een dag niet al te lang duurt, is het van belang de tijd die je hebt goed te gebruiken. Een belangrijke tip is dat je meerdere dingen tegelijk doet. Je hebt meerdere captains dus kun je op het zelfde moment meerdere taken uitvoeren. De ene captain stuur je met een groep Pikmin bijvoorbeeld op een muur af die stuk moet terwijl je een andere groep Pikmin met een captain een grote vijand laat verslaan. Zorg er ook voor dat wanneer de tijd bijna om is, je stukken fruit en voorwerpen die je niet meer naar je ruimteschup krijgt, zo dicht mogelijk van je schip probeert te krijgen. Dit scheelt enorm aangezien de game onthoud waar iets is gebleven.

Daarnaast is het belangrijk dat je de captains ook op andere manieren goed gebruikt. Ook captains kun je gooien en op deze manier kun je weer gebieden bereiken die hoger liggen. Daarnaast zijn ze ideaal om, als een van de captains even niets te doen heeft en de rest aan het werk is, snel door de gebieden heen te lopen om alvast te kijken wat waar is. Telkens wanneer de dag over is heeft het team een fruit drankje nodig. Zorg er daarom altijd voor dat er voldoende fruit is! Probeer wel zo vroeg mogelijk in de game zoveel mogelijk fruit te verzamelen. Dat vermindert de tijdsdruk in de game en het spelen wordt daardoor een stuk aangenamer. Zorg er ook voor dat je veel verschillende soorten fruit verzameld. Als je bijvoorbeeld 10 soorten hebt, zal je vanaf dan fruit op de rader kunnen vinden!

Verzamel niet alleen voedsel

Naast fruit zijn bloemen in de game ook erg belangrijk. Neem deze dus vooral mee naar je schip, want deze zullen je party aanvullen. Let wel op de kleur, want als je rode bloemen laat dragen door rode Pikmin, of gele bloemen door gele Pikmin , heb je een verdubbeling van je units tot je beschikking!

Eindbazen

In totaal kent de game zes grote eindbazen die je moet verslaan om verder te komen in de story mode. Zit je vast bij een bepaalde baas of weet je niet hoe je deze moet verslaan? Onderstaande Youtube video laat alle zes de gevechten zien! Let overigens op dat je bij grote vijanden en bazen altijd zorgt dat je de baas/vijand in je vizier hebt zodat het er op af sturen van Pikmin makkelijker gaat!

 

Maak kennis met de Pikmin in een video

Hierboven hebben we de verschillende soorten Pikmin voor je beschreven, hieronder een video:

 

En tot slot nog wat algemene tips

 • Gebruik zowel de GamePad, Nunchuck als Wii Remote. Uberhaupt speelt de game al lekkerder met de Nunchuck en Wii Remote, maar je kunt de GamePad dan handig gebruiken als map
 • Laat Pikmin ook gerust dood gaan. Ze zien er dan wel schattig uit, soms moet je je er bij neerleggen dat je een X aantal Pikmin kwijt raakt. Vaak heb je er snel al weer veel bij. Het proberen ze niet te laten sterven kan de game som juist lastiger maken dan je er bij neer te leggen dat je er een aantal kwijt raakt!
 • Maak vlinders dood! Ze doen je dan wel geen kwaad, ze bevatten wel nectar die de Pikmins nodig hebben.
 • Laat de nieuwe Pikmin zo lang mogelijk onder de grond! Hoe langer je ze onder de grond laat, hoe meer tijd ze hebben om tot een bloemen Pikmin over te gaan!
 • Maak goed gebruik van de map op de GamePad. Wellicht denk je dat het een gimmick is, niets is minder waar! Het is ideaal om precies te zien waar wat is en je kunt alvast een strategie plannen voor de dag.
 • Focus je niet te veel op het snel uitspelen van de game. In feite heb je tijd zat en is er meer dan voldoende fruit in de gebieden aanwezig om alles op je gemak te doen. Zeker als je vanaf het begin al veel fruit verzameld.
 • Onthou plekken waar fruit ligt die je nog niet kan pakken. Vaak kan dit ineens wel makkelijk wanneer je een nieuw soort Pikmin tot je beschikking hebt!