Daily Nintendo

Jouw online Nintendo Magazine

10 Jaar M&L – Mario & Luigi: Superstar Saga

MarioLuigiSSS-01Tien jaar geleden begon het second-party bedrijf AlphaDream de Mario & Luigi-serie met de razend populaire game Mario & Luigi: Superstar Saga. Het was Mario’s eerste RPG op een handheld, en voor het eerst sinds Super Mario World (1992) dat Mario en Luigi samen op avontuur gingen. Het was de start van een van de meest geliefde Mario-subseries.

Mario & Luigi: Superstar Saga kwam in 2003 uit voor de Game Boy Advance. De gemene bonenheks Cackletta en haar hulpje Fawful hebben de stem van Princess Peach gestolen om met haar stem de magische wensvervullende Bean Star te laten ontwaken. De Bean Star kan namelijk alleen ontwaakt worden door iemand met een “pure” stem, en laat de prinses van het Mushroom Kingdom nou net een “pure” stem hebben. Cackletta had zichzelf vermomd als de ambassadeur van het Beanbean Kingdom, een van de buurlanden van het Mushroom Kingdom. Ze willen een geschenk brengen namens de koninklijke familie. Maar het blijkt een valstrik te zijn, want Peach raakt buiten westen door een vreemd gas en haar stem wordt haar ontnomen.

Nadat Mario en Luigi dit te horen kregen van Toad, snelden ze zich naar het Mushroom Kasteel. Daar probeerde Bowser de prinses te ontvoeren, maar werd tegengehouden door Mario. Na een kort gevecht tussen de aartsvijanden, besloten ze samen opzoek te gaan naar de stem van de prinses. Ook Luigi volgde Mario en Bowser richting het Beanbean Kingdom. Na veel obstakels te hebben overwonnen komen de Mario broers erachter dat Princess Peach wist van de aanval van Cackletta en daarom Birdo had vermomd als haarzelf. De Bean Star was daarom in stukken gebroken en was Cackletta op sterven na dood. Cackletta’s assistent Fawful wist haar ziel te sealen in zijn helm. Later nam Cackletta het lichaam van Bowser over, en ontvoerde Princess Peach. Na de prinses te hebben gered zette “Bowletta” de tegenaanval in en was van plan het hele koninkrijk over te nemen. Gelukkig wisten de Mario broers de gemene heks te verslaan en vrede terug te brengen naar het koninkrijk.

De eerste game in de serie maakte de standaard voor de toekomstige Mario & Luigi-games. Een voorbeeld daarvan is de gevechten die anders werken dan bij de klassieke RPG’s. Je kiest niet een aanval en wacht dan op een tegenaanval, maar je maakt gebruik van Action Commands tijdens  aanvallen voor meer kracht of sterke Advance Moves. Ook kun je je verdedigen met behulp van je sprongkracht en je hamer. Als je niet aan het vechten bent met de boonachtige vijanden, ben je puzzels aan het oplossen in het uitgestrekte Beanbean Kingdom. Bekende items zoals Mushrooms en 1UP’s keren ook terug, maar zijn dit keer bedoeld om Hit Points (HP) te herstellen. Andere items zoals Syrup, Nuts en Pepers zijn nieuw en zorgen voor respectievelijk meer Bros. Points, meer HP voor beide broers en een upgrade van kracht, verdediging en snelheid.

Mario & Luigi: Superstar Saga staat bekend om de vernieuwende gameplay, humoristische dialogen en… een gek boonachtig volk. De volgende keer bespreken we Mario & Luigi: Partners in Time.

De officiële E3 2003 Trailer